ERDOĞAN SÜZER/ANKARA

Hükümet, Meclis’e sunduğu yeni bir torba yasa teklifiyle adeta seçim paketi açtı. Paketin içerisinde 35 bin yeni öğretmen atamasından 15 bin liralık konut yardımına, çocuk yardımından ikinci öğretimdeki öğrencilere mali affa kadar bir dizi yeni düzenleme bulunuyor. İşte yeni torba yasa teklifinin ayrıntıları:


35 BİN ÖĞRETMEN
Milli Eğitim Bakanlığı bu yılın sonuna kadar 35 bin öğretmen ile 2 bin 320 memurun atamasını yapacak. Yeni memur atamalarıyla bu yıl 74 bin olarak açıklanan kamuya alınacak memur sayısı 111 bin 320’ye çıkacak. Atamaların hemen seçim öncesi yerine 31 Aralık 2015 tarihine kadar tamamlanacak.


KONUTTAN CAYANA CEZA
Torba teklifle tüketicilerin cayma hakkına sınırlama geliyor. Tüketici Kanunu’nda yapılması öngörülen değişikliğe göre, ön ödemeli yöntemle konut satın alan tüketiciler, konutun teslimine 6 aydan daha kısa süre kala cayma hakkını kullanması halinde sözleşme bedelinin yüzde 2’si yerine yüzde 4 oranında ceza ödemek zorunda kalacak. Ayrıca daha önce ödediği bedelleri müteahhit firma 90 günde değil 6 ay sonra iade edebilecek


KONUTLAR 6 AY GECİKECEK
Ayrıca ön ödemeli konut satışında teslim süresi 36 aydan 42 aya çıkarılarak müteahhit firmalara kolaylık sağlandı. Buna göre vatandaş parasını ödediği konutunu 6 ay geç alacak. Yüzde 4’lük ceza ve 42 ayda teslim şartları devremülkler için de geçerli olacak


KONUT YARDIMI 15 BİN LİRA
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı aile paketi ve tasarruf paketleri de torbaya girdi. Buna göre, konut almak üzere tasarruf hesabında para biriktiren vatandaşlara devlet 15 bin liraya kadar devlet katkısı ödeyecek. Ancak 15 bin liralık yardımdan yararlanabilmek için en az 100 bin lira tasarrufta bulunmak gerekiyor. Bakanlar Kurulu 15 bin liralık yardım üst limitini 45 bin liraya kadar çıkarabilecek. 15 bin liralık yardım her yıl yeniden değerleme oranı kadar artırılacak.


DOĞUM VE ÇEYİZ YARDIMI
Devlet, canlı doğan birinci çocuk için 300, ikinci çocuk için 400, üçüncü ve sonraki çocuklar için ise 600’er lira doğum yardımı yapacak.Devlet gençlerin evliliğini teşvik etmek amacıyla yeni evlenen çiftlere 5 bin liraya kadar çeyiz yardımı yapacak. Çeyiz yardımı da Bakanlar Kurulu kararıyla gerekirse 3 katına kadar çıkarılabilecek. 5 bin liralık yardım her yıl yeniden değerleme oranında arttırılacak.


İKİNCİ ÖĞRETİME ZAM YOK
İkinci öğretim programında eğitim gören üniversite öğrencilerinden sınıf tekrarı halinde yüzde 50 zamlı alınan katkı payı uygulamasından vazgeçiliyor. Bu öğrenciler de katkı payını artık zamlı ödemeyecek.

TRT’YE KİK İSTİSNASI
Kamu İhale Kanunu bu kez de TRT için delindi. TRT’nin AA’ya yaptıracağı programlar için ihale istisnası getiriliyor.