Yılmaz; ”Cilvegözü’nde 14.04 sıralarında 5 dakika süreyle 7 mil sınırı ihlal eden bir Suriye helikopteri düşürülmüştür. Hakkıyla görevini yapan, Suriye güçlerine karşı gerekli tepkiyi gösteren Silahlı Kuvvetlerimizi tebrik ediyor, hepsinin gözlerinden öpüyorum” dedi

Sivas'ta açıklama yapan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Suriye sınırında devriye görevini yapan Türk savaş uçaklarının angajman kurallarını ihlal eden ve Türkiye sınırına yaklaşan bir Suriye helikopterini düşürdüğünü doğruladı.

Bakanı Yılmaz, yaptığı açıklamada, "Öncelikle Silahlı Kuvvetlerimizle gurur duyuyoruz. Aziz milletimizin de gurur duyması lazım. Hava kuvvetleri komutanımızla ve hava kuvvetlerimizle gurur duyuyoruz. Kendilerine verilen görevi hakkıyla yerine getiriyorlar. Nedir görevleri. Türk vatanını, Türk sınırlarını koruyacak. Hiçbir ihale fırsat vermeyecek. Bugün 14.04 sularında öğleden sonra Cilvegözü’nü 5 dakika süreyle 7 mil sınırımızı ihlal eden bir Suriye helikopteri düşürülmüş durumdadır. Dolayısıyla ben hakkıyla görevini yapan, sınırlarımızı ihlale eden Suriye güçlerine karşı gereken tepkiyi gösteren silahlı kuvvetlerimizi tebrik ediyorum. Pilotlarımızın hepsinin gözlerinden öpüyorum. Aziz milletimiz şundan emin olsun, silahlı kuvvetlerimiz Türk milletinin hak ve hukukunu korumak için 24 saat görev başındadır. Bundan sonra da görevi başında olmaya devam edecektir. Bu hükümetimizin kararlılığını silahlı kuvvetlere de yansımasıdır" dedi.

'BANA GELEN BİLGİ HELİKOPTER'

Düşürülen hava aracının İHA olup olmadığı yönündeki soru üzerine ise, 'İHA diyen de var, uçak diyen de oldu ancak şu an da bizzat bana iletilen bilgi helikopter olduğu şeklindedir. Ben kahraman pilotlarımızı gözlerinden öpüyorum ve hepsini tebrik ediyorum" dedi.



Genelkurmay Kaynakları ise; "Hatay'ın Altınözü, Defne ve Yayladağı ilçelerinde Suriye'den bir hava aracının sınır ihlali yapması üzerine Adana' dan kalkan savaş jetlerimiz 2 kez ateş açarak bir hava cismini vurmuşlardır." denilmişti.



SURİYE: DÜŞÜRÜLEN İHA'YDI
Suriye devlet televizyonu ise Türk jetlerinin Suriye uçağını vurduğuna dair iddiaların doğru olmadığını savundu. Reuters'ın haberine göre, Suriye televizyonu düşürülen aracın, keşif amacıyla uçurulan insansız hava aracı olduğunu öne sürdü. Suriye devlet televizyonunun haberinde, vurulan araç "uzaktan kumandalı, küçük bir İHA" olarak tanımlandı.

TSK'DAN BEKLENEN AÇIKLAMA
Türkiye sınırını ihlal ettiği için düşürülen Suriye’ye ait hava aracıyla ilgili Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) açıklama yapıldı.

TSK’nın internet sitesinden saat 21.24′te yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“16 Mayıs 2015 tarihinde saat 14.04’te, Suriye’ye ait bir hava aracının, (Hatay Altınözü güneyinde) Kuyubaşı istikametinde Türk hava sahasını ihlal ettiği tespit edilmiştir. Olay üzerine Hava Muharebe Devriye Görevi icra etmekte olan iki adet F-16 uçağımız bölgeye yönlendirilmiş ve söz konusu hava aracına müdahale edilerek hava aracı etkisiz hale getirilmiştir. Araç Suriye topraklarına düşmüştür. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.”

TARLADA ÇALIŞAN  İŞÇİLER OLAY ANINI ANLATTI
Yayladağı ilçesine bağlı Yoncakaya Mahallesi’nde tarlada çalışan 3 kardeş, hava sahasını ihlal eden Suriye hava aracının F-16'lar tarafından düşürülme anını gördüklerini söylediler.
Görgü tanıkları, jetlerin füzeleri 2 kez ateşlemesinin ardından bölgenin sessizliğe gömüldüğünü söylediler.

Vurulan aracın Yoncakaya’nın hemen karşısında bulunan Suriye’nin Cenudi kasabasına düşmüş olabileceğini belirten Murat Delioğlu, "Zeytin bahçemizde çalışıyorduk. Dinlenme esnasında saat 13.35 sıralarında bir ses duyduk. Sesin bir jet sesi olmadığı belliydi. Normal uçağın sesine benziyordu. İnsansız hava uçağı da olabilir. Helikoptere benzemiyordu sesi. Baktık göremedik. 2-3 dakika boyunca bu sesi duyduk. Birkaç dakika sonra da bizim Türk uçağı belirdi. Üzerimizde yaklaşık 3 tur döndü. Üçüncü turun sonunda duman çıktı ve ses geldi. Biz bomba attığını düşündük. İki ayrı yerde attı ve ondan sonrada gitti. Karşı tarafta duman görmedik. Türk uçağı çok engin gidiyordu. Hareketlerini çok net gördük. Ayışığı ve Yoncakaya mahallesi üzerinde döndü. Ondan sonra da Suriye tarafından gelen ses kesildi" dedi.

Diğer görgü tanıklarından Ahmet Delioğlu’da tarlada çalışırken, Suriye’nin Cenudi kasabası tarafından bir ses duyduğunu belirterek şunları söyledi: "O esnada bizim uçaklar bomba attı. Biz öyle gördük. Sonra da bir uçağımız daha geldi. Ondan sonra ses kesildi."

Uğur Delioğlu’da, "Sınır bölgesinde insansız hava aracına veya helikopter sesine bezeyen bir ses duyduk. Sesin geldiği yere dönüp baktık. Göremedik. Sonra bizim uçak geldi. Üzerimizde üç defa döndü ve üçüncü de ateş etti ondan sonra bir patlama sesi duyduk. Ondan sonrasını da görmedik. Suriye tarafına baktık ama oradan geleni aracı göremedik. Ama Türk uçağının ateş ettiğini gördük" diye konuştu.