Başa Kaya/ANKARA

132 maddelik paketin 10 maddesi kabul edildi. Sabah saat 05:00’te biten Genel Kurul çalışmaları yaklaşık 15 saat sürdü.

TBMM Başkan Vekili Ayşe Nur Bahçekapılı’nın söz almak isteyen muhalefet milletvekilleriyle yaşanan tartışmalar nedeniyle sık sık ara vermesi AKP’li milletvekillerinin de tepkisine neden oldu.

MHP ve CHP milletvekilleri söz haklarının gasp edildiğini belirterek, vatandaşları mücadeleye davet etti. İktidar oku-oylat taktiği ile muhalefete söz vermeden oylamaları tamamladı.

TBMM tarihinde ilk kez Genel Kurul’da oturma eylemi yapıldı. HDP’li vekiller sloganlar attı ve yüzlerini kapattılar.



AKP’li milletvekilleri tartışmaların büyük bir bölümüne katılmadı ve oturma eylemine de müdahale etmedi. MHP ve CHP, bunu “Kılıç mesafesi” korkusu olarak yorumladı.

TBMM Genel Kurulu’nda iç güvenlik paketinin geneli üzerindeki görüşmelere geç saatlere kadar başlanamadı. Muhalefet partilerinin söz almak istemesine karşın Meclis Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı “Oku oylat” taktiği ile görüşmelere devam etti.

TBMM’de İç Güvenlik Paketi’nin geneli üzerindeki görüşmelerde söz alma tartışması muhalefet milletvekillerinin oturma eylemiyle sonuçlandı. Bu tartışmalar sürerken Bahçekapılı paketin birinci maddesini oylamaya sunması gerginliği tırmandırdı.

SEN KİMSİN…KORKMUYORUM: Muhalefet milletvekilleri ile söz alma ısrarı nedeniyle çıkan tartışmalara katılan Bahçekapılı’nın, “Sen kimsin”, “Senden korkmuyorum”, “Özür dileyecek misiniz”, “Size söz vermiyorum”, “Vermeyeceğim işte”, “Size söz vereceğim ama unuttum”, “Ben yılların hukukçusuyum”, “Otuz yılımı hukuka verdim”, “Ben biliyorum” çıkışları dikkat çekti.

AKP’LİLER DE İSYAN ETTİ: Bahçekapılı’nın “Bu tartışmayı bitiriyorum” sözleri nabzı iyice yükseltti. Bunun üzerine Genel Kurul’a 10 dakika ara veren Bahçekapılı bu kez AKP’lilerin tepkisiyle karşılaştı. AKP’li vekiller yerlerinden kalkarak “Neden devam etmiyorsun” diye Bahçekapılı’ya tepki gösterdi. AKP’li Hakan Çavuşoğlu, “Meclis’i çocuk bahçesine çevirdiniz” diyerek bağırdı.

DİVAN’A YÜRÜDÜLER: Bahçekapılı’nın, “Çağırdım kimse gelmedi. Konuşmalar yapılamadı” sözleri üzerine muhalefet milletvekilleri kürsüye yürüdüler. Bahçekapılı, muhalefetin Divan önünde toplanarak itiraz etmesine karşın, “Grup adına kim konuşacak? Yok…Şahsı adına söz isteyen var mı? Yok..Birinci bölüm üzerinde görüşmeler tamamlanmıştır. Soru var mı? Soru da yok. Konuşuyor musunuz? Konuşuyor musunuz? Gerekçeyi okuyorum…” diyerek görüşmeleri sürdürdü.



İKİ OTURMA EYLEMİ: CHP ve HDP milletvekilleri kürsünün önünde oturma eylemi başlattı. MHP milletvekilleri ise ayakta destek verdi. Ancak tartışmalar sürerken birinci madde kabul edildi….İkinci oturma eylemini ise sadece HDP milletvekilleri gerçekleştirdi. Bu kez Divan’ın önüne oturan HDP’liler yüzlerini de eşarpla kapattı. Meclis tarihinde ilk kez oturma eylemi yapıldı.



DİRENE DİRENE….HDP milletvekilleri “Direne direne kazanacağız”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam”, “Biz çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakacağız ya siz…”, “Kahrolsun faşizm”, “Hak, hukuk, adalet, HDP’de gelecek” sloganları attı. Kürtçe slogan da atıldı.

KILIÇ MESAFESİ: TBMM Başkan Vekili, Sadık Yakut, idari amirleri oturma eylemine müdahale etmesini istedi. Meclis İdari Amiri Salim Uslu, HDP’li Hasip Kaplan ile konuşmaya çalıştı ancak etkili olmadı. AKP sıralarındaki milletvekilleri ise tartışmalara zaman zaman sadece laf atarak katıldı. İktidar milletvekillerinin görüşmeler boyunca yerinden hiç kalkmaması üzerine CHP’li Levent Gök, “Hadi düzeni sağlasanıza. Korkasınız hepiniz. Konuşma hakkımızı söke söke alacağız. Bana da kılıç mesafesi yaklaşanın canını yakarım” dedi.

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal ise “Orda tuzluk değilsin benim konuşmamı yapmamı sağlamakla mükellefsin…” diyerek, HDP’lilerin sloganlarını durdurulmasını istedi. Yakut ise MHP’li Bal’ın konuşmasına devam etmesini istedi. Bal, “AKP, Kılıç mesafesinden korktuğu için iç tüzük kurallarını uygulayamıyor. Bu kepazeliğin son bulması gerekir. Bunu Türk milleti hazmedemez” dedi.

MHP VE CHP VATANDAŞI MÜCADELEYE DAVET ETTİ: MHP ve CHP ‘söz hakkımız gasp edildi’ gerekçesiyle iki ayrı basın toplantısı düzenledi. MHP'li Oktay Vural, “Muhaberat devletine geçiş için kılıf aranmaktadır. Fiili bir darbe girişimde bulunulmuştur. Savcılara sesleniyorum Anayasayı ilga ederek TBMM’yi yok sayan bir yönetim vardır” dedi. MHP’li Yusuf Halaçoğlu ise “Bu milli mücadeleye bütün Türk milletini davet ediyoruz” dedi.

BAŞBAKANIN ÖZEL HAYATI TEHLİKEDE: CHP’li Engin Altay, “Saray vesayetine teslim olunmuştur. Erdoğan ve Davutoğlu “ya geçecek ya geçecek” diyerek TBMM’yi tehdit etmiştir. Allah’ın kulluğundan Recep Tayyip Erdoğan’ın kulluğuna devşirilmek istenmektedir. Saray diktatörlüğüne yasal zırh hazırlanmaktadır. Bu yasa herkesin, başbakan da AKP milletvekilleri de dahil, özel hayatı, hakları saraydaki diktatörün iki dudağına teslim edecektir. Bu yasaya karşı bütün vatandaşlarımızı desteğe ve duyarlılığa çağırıyoruz...

SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİ: CHP’li Altay, “Süleyman Şah Türbesi’nde olaylar. TSK’nın müdahalesi var. Daha önce söylemiştik. Yok dediniz. Utanacaksınız….” dedi. Bakan Ala ise “Ulusal güvenlik meselesinde gerekli değerlendirmeler daha sonra yapılacaktır” yanıtını verdi.

KAHROLSUN FAŞİZM REKORU: CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, kürsüye çıktı ve beş dakika boyunca “Kahrolsun faşizm” cümlesini tekrar etti. Yakut’un “Plak takıldı galiba…” sözleri gülüşmelere neden oldu. Çelebi 273 kez aynı sözü kürsüden tekrar ederek rekor kırdı.

AMİN DİYEMEDİLER…

MHP’li Oktay Vural, “Bize günlerdir bu eziyeti yaşatanların, darbecilerin Allah belasını versin” diye beddua ederken AKP sıralarından “Amin” sesleri yükseldi. Ancak Vural’ın, “Allah 17 Aralıkçıların, rüşvetçilerin belasını versin” sözlerine yanıt gelmedi.

AKP’DEN ‘DESTEK’ TAKTİĞİ:

İçişleri Bakanı Efkan Ala ve komisyonun AKP’li üyeleri muhalefetin bütün önergelerine ‘katılıyorum’ yönünde oy kullandı. Bu taktik sayesinde muhalefet milletvekillerine söz hakkı verilmesi engellendi. CHP ve MHP milletvekilleri Ala’yı yuhaladı.