Erdoğan, burada yaptığı konuşmada adını vermeden Nuh Mete Yüksel'in kendisi için hazırladığı iddianameden söz etti. 28 Şubat darbesini yapanların şahsını da hedef aldıklarını söyleyen Erdoğan, "Çok iyi tanıdığınız bir savcı davayı açtığında ben şok oldum" diyerek yaşadığı anları ilk kez anlattı.

Erdoğan, "Ne yaptığımı da şaşırdım. Hemen anında 3 saat ifade. 3 saat ifadeden sonra nöbetçi hakimin karşısına çıktım. Fakat hakim beyde biraz yüzünde tebessüm vardı. O biraz beni rahatlattı. 'İdamın isteniyor' deyince orada şaşırdım. İçeride verdiğim ifadelerle istenen şeyin uygun olmadığını gördüm. Arkadan takipsizlik kararı geldi. Tezgahı iyi kuramamış, tezgah orada bozuluverdi. Niye? Kaderin üstünde bir kader vardır" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan burada bir konuşma yaparak, "Nasıl bu millet milli şef dönemini kabus gibi hatırlıyorsa, 1960 darbesini yapanları, 55 yıl sonra dahi lanetle anıyorsa, 1980 darbesini yapanları 35 yıl sonra sorguya çekiyorsa 28 Şubat'ın failleri de aynı şekilde maşeri vicdanda mahkum olmuşlardır" dedi.

Erdoğan, 28 Şubat'ı hukuk önünde mahkum etmek için üzerlerine düşeni yaptıklarını ifade ederek, "Ama aynı çarpık anlayışın bir başka tezahürü olan paralel devlet yapılanmasının emniyet ve adalet sistemi içinde yol açtığı sıkıntı bu davanın sağlıklı şekilde yürümesini engelledi. Paralel devlet yapılanması 28 Şubatçıların, 1960 darbecilerinin, 1980 ihtilalcilerinin yapmak istediklerini, cemaat görüntüsü, hizmet kılıfı altında yapmak isteyen bir yapının adıdır. Zaten bunun için biz 17-25 Aralık hadisesine ne diyoruz, 'darbe teşebbüsü' diyoruz. 28 Şubatçıların 1998'de şahsımı mahkum ettirmeleri, şahsımla değil, temsil ettiğim değerlerle, onun devamıyla ilgili bir davaydı. Düşünün ki Milli Eğitim Bakanlığı'nın Talim Terbiye Kurulu'nun teyit ettiği, tescil ettiği, tavsiye ettiği bir dörtlüğü okuduğum için tuttular içeri attılar. Ve gerekçe devleti yıkmak. Bir dörtlükle devleti yıkacağız. Bunları yaşadık. Ama elhamdülillah nereden nereye geldik" diye konuştu.

"KONGREYE MONGREYE GEREK YOK"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayrımcılığa Karşı Kadın Hakları Derneği ( AK-DER ) tarafından Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen "28 Şubatlar Bin Yıl Sürmez" toplantısında üstü kapalı olarak ABD'ye eleştirdi.

Konuşmasında sözü yeni anayasa ve başkanlık sistemine getiren Erdoğan, savunma sanayinde Türkiye'nin çok önemli projeleri hayata geçirdiğini hatırlattı. Erdoğan," Pek çok önemli projeyi hayata geçirdik. Hala aşamadığımız engeller, hala aşamadığımız sorunlar var. Silahlı kuvvetlerimizin dışa bağımlılığını yüzde 50'nin altına indirmiş vaziyetteyiz. Bunun daha da ileri gitmesi gerekiyor"dedi.

MODEL ORTAK DEĞİL MİYİZ?

Yeni bir ürün üretildiğinde üretim aşamasında bazı sorunlarla karşılaşıldığını söyleyen Erdoğan, " Parçalarından birini de dışardan alıyorsunuz. Sonra bu ürünü dostunuz olan ülkelere satmak istediğinizde, biranda karşınıza, dışarıdan alıp kullandığınız o parçanın lisansörleri çıkıyor. 'Hayır' diyorlar. 'Bunu kendiniz kullanabilirsiniz'. 'Ama başka kimseye satamazsınız' diyorlar. Ya biz dost değil miyiz ?Biz stratejik müttefik değil miyiz, model ortak değil miyiz ? Niye bize bunu yapıyorsunuz? 'Kongreden geçmesi şart'. Tamam da bize olduğu zaman kongreye sormamızı sormuyorsun. Ama sana geldiği zaman, 'model ortağız', diyorsun, ' kongreden geçmesi lazım'. İstedikleri yerde kongreye mongreye gerek yok" diye konuştu.

Erdoğan ,Türkiye'nin her alanda hak ettiği yere ulaşması için yeni Anayasa ve Başkanlık sisteminin şart olduğunu sözlerine ekledi.