Veli TOPRAK/ ANKARA

MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın, AKP’den milletvekili aday adaylığı müracaatını geri çekmesi Ankara kulislerini dalgalandırırken, iktidar partisindeki ilk yorum ''Reis sır küpünü vermedi'' biçiminde oldu. AKP kulislerindeki genel yorum, ''Erdoğan'ın tasvip etmediği bir ismin şansı olmadığı bir kez daha görüldü'' şeklinde oldu. Erdoğan, Fidan’la ilgili ‘sır küpüm’ ifadesini kullanmıştı.

MEDİNE GÖRÜŞMESİ

Erdoğan’ın, uzun yıllardır TİKA Başkanı ve MİT Müsteşarı olarak çevresinde bulunan Fidan'ın adaylığı Erdoğan'ın tepkisini çekmişti. Erdoğan, ilk günden itibaren buna karşı çıktı. Medine’de umre ziyareti sırasında Erdoğan’la görüşen Fidan, ‘Geri dönüş’ konusunda ilk sinyali burada aldı. Ankara’ya döndüğünde Başbakan’la da görüşerek yaklaşık bir aylık adaylık macerasını sonlandırdı.

Fidan, bir aylık süre içinde milletvekili yolunda parti çalışmalarına katıldı. AKP Ankara İl Başkanlığı’nı ziyaret eden Fidan, teşkilat temayülünde Ankara 1. Bölgede birinci çıktı. Geçen hafta Genel Merkez’de oluşturulan Mustafa Şentop başkanlığındaki komisyonun mülakatına katıldı. ‘Neden aday oldunuz, niçin siyasete girdiniz’ sorularına cevap verdi.

''KIRGINIM''

Erdoğan, Fidan’ın adaylığı için ''Ben adaylığına olumlu bakmıyorum. Bunu Başbakana da söyledim. Adaylığını kabul etmek veya onu aday göstermek,  Başbakanın takdiridir, ona da benim karışma yetkim yok. Onu böyle bir göreve getiren benim. Müsaade edilmiyorsa orada kalması ve ayrılmaması gerekirdi. Tabii ki kırgınım.” demişti.

MİT’E DÖNEBİLİR

Bürokratlar milletvekili adaylığında, listeye giremez veya seçilemezlerse eski görevine geri dönebiliyor. 9 Şubat’tan önce istifa eden tüm bürokratlar, yeniden aynı görevi veya muadil bir görevi Hakan Fidan’ın da yeniden MİT'in başına atanabileceği belirtiliyor. Ancak MİT gibi kritik bir kurumun başında safını belli eden ve AKP'den aday olan bir ismin bulunmasının sakıncaları ve bu konuda gelecek eleştirilerin de dikkate alınması gerekiyor