Kamil ELİBOL - Ankara

İmralı’da bebek katili Öcalan’la devlet arasında yapılan çözüm süreci görüşmelerde ilginç bir sorun ortaya çıktı. İmralı'daki görüşmelere katılan heyetin sayısının artması nedeniyle Abdullah Öcalan ile HDP’nin heyetinin görüştüğü mekanın yetersiz kalması ‘müzakere’ odası krizine neden oldu.

HEYETLER ÇALIŞACAK

HDP’nin İmralı heyeti Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan, İdris Baluken, İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Başkanı Hatip Dicle’den oluşuyor. İmralı heyetine dahil edilen Demokratik Özgün Kadın Hareketi temsilcisi Ceylan Bağrıyanık ise henüz süreç toplantılarına katılmadı. İmralı görüşmelerine zaman zaman HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da katılıyor. MİT’in geri plana çekildiği İmralı görüşmelerine Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Muhammed Dervişoğlu ve müsteşarlık yetkilileri de dahil oldu.

PAKETİN KADERİ BELLİ OLACAK

TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesi ötelenen İç Güvenlik Paketi’nin geçip-geçmeyeceği İmralı ile yapılacak kritik görüşmeye bağlı olduğu iddia ediliyor. Tasarının kaderini İmralı’da yapılacak mutabakatın belirleyeceği öne sürülürken bundan sonraki görüşmelere heyetlerin tam katılımı bekleniyor.

ODA İHTİYACI

Bu nedenle kalabalık heyetin yapacağı müzakereler için İmralı Cezaevi’nde daha geniş ve güvenlikli bir çalışma odası ihtiyacı doğdu. Adalet Bakanlığı’nın görüşmelerin rahat bir ortamda gerçekleşmesi için heyete ferah bir müzakere odası tahsis edeceği öğrenildi. HDP’nin, yeni çalışma mekanı ile ilgili sıkıntıyı Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a ilettiği öne sürüldü. Bakanlığın da talebi makul görerek cezaevi yönetimine, “Heyetler arası görüşmeler için geniş bir oda ayarlayın” talimatı verdiği ileri sürüldü.