Sabah saatlerinde Kobani'de patlayan bombalar sonrası sınırdaki hareketlilik de arttı. iki gündün Telabyad'a olan dönüşler durdu. Onlarca yaralının getirildiği Şanlıurfa'daki hastanelerde teyakkuz durumuna geçildi.

Çatışma ve bombardıman endişesiyle evlerini terk ederek Türkiye'ye sığınan ve IŞİD'in terk etmesiyle kontrolün YPG ve ÖSO güçlerine geçtiği Suriye'nin Telabyad kentine geri dönüşler, Kobani'de meydana gelen patlama sonrası durdu. Sabah saatlerinden itibaren ülkelerine dönmek için Akçakale Sınır Kapısı'na gelen Suriyeliler, Kobani'de meydana gelen patlama nedeniyle tedirginlik yaşayınca Suriye'ye gitmekten vazgeçti.

Şanlıurfa'nın Akçakale İlçesi'nin karşısında bulunan ve geçen yıl ocak ayından bu yana IŞİD denetiminde olan Suriye'nin Telabyad kenti, geçen pazartesi günü koalisyon ülkelerinin hava bombardımanı desteğini alan YPG ve ÖSO güçlerinin kontrolüne geçti. Bu gelişmenin ardından çatışma ve bombardıman korkusuyla evlerini terk ederek Türkiye'ye gelen binlerce kişi de yeniden ülkelerine dönmeye başladı.

Bu sabah yine ülkesine gitmek isteyen çok sayıda Suriyeli, Akçakale Sınır Kapısı önüne geldi. Ancak, Suriyeliler burada Kobani'de patlama olduğunu ve bazı bölgelerde çatışmalar çıktığını öğrendi. Çatışmaların yeniden Telabyad'a sıçrayabileceği endişesi taşıyan Suriyeliler, sınırın açık olmasına rağmen ülkesine dönmekten vazgeçti. Gelişmeleri takip eden Suriyeliler, tedirgin olduklarını ve birkaç gün daha bekledikten sonra güvenli olduğuna kanaat getirmeleri halinde Suriye'ye gideceklerini söyledi.



10 YARALI AKÇAKALE'YE GETİRİLDİ

Bu arada Kobani'deki patlamalarda yaralanan 10 sivil araçlarla Telabyad Sınır Kapısı'na getirildi ve buradan ambulanslarla Akçakale Devlet Hastanesi'ne getirildi. Çoğunluğu kadın ve çocuk olan yaralılardan durumu ağır olanlar acil servisteki müdahalelerinin ardından Şanlıurfa'daki hastanelere sevk edildi.

"IŞİD MİLİTANLARI TÜRKİYE'DEN GİTTİ"

Kobani'deki intihar saldırısını düzenleyen IŞİD militanlarının Kobani'ye Türkiye'den gittiği iddia edildi. Şanlıurfa Valiliği söz konusu iddiaları yalanladı.

Valilik'ten yapılan açıklamada; "DAEŞ (IŞİD) militanlarının Türkiye üzerinden Kobani'ye gittiği iddiaları asılsız olup, elimizdeki veriler örgüt üyelerinin Suriye'nin Cerablus kentinden Kobani'ye sızdığını ispatlamaktadır" ifadelerine yer verildi.

Şanlıurfa Valiliği tarafından yapılan açıklama şöyle; "DAEŞ terör örgütü militanlarının bu sabah saat 05.00 sıralarında Kobani’ye sızdığı ve bir araç patlattığı bilgisi edinilmiştir. Patlama sonrası yaralanan 41 kişi Suruç Devlet Hastanesine kaldırılmıştır. Hastaneye getirilen yaralılardan biri hastanede hayatını kaybetmiştir. Diğer yaralıların tedavileri Suruç Devlet Hastanesinde devam etmektedir. DAEŞ militanlarının Türkiye üzerinden Kobani’ye gittiği iddiaları asılsız olup, elimizdeki veriler örgüt üyelerinin Suriye’nin Cerablus kentinden Kobani’ye sızdığını ispatlamaktadır. Buna ilişkin görüntüler de en kısa sürede kamuoyuyla paylaşılacaktır. Bölgedeki hassas durumu provoke etmek isteyenler olabileceğinden bütün halkımızı sağduyuya davet ediyorum."

Kobani'de patlama

Kobani'de patlama