Kanlı Mavi Marmara baskınından beş yıl sonra Türkiye ve İsrail heyetleri ikili ilişkileri onarmak için İsviçre’de bir araya geldi. İsrail basını, görüşmede beş maddelik bir yol haritasının kabul edildiğini yani anlaşmanın sağlandığını duyurdu.Türk kaynaklar tarafından herhangi bir yalanlama gelmemesi ise İsrail basınının iddialarının doğruluğunu güçlendirdi.

FOTO:DHA-Reuters Netenyahu’nun özel temsilcisi Joseph Ciechanover ve MOSSAD Başkanı Yossi Cohen'in ile Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu gizli bir görüşme yaptığı ortaya çıktı.

MÜSTEŞAR SİNİRLİOĞLU , MOSSAD BAŞKANI VE İSRAİL BAŞBAKAN DANIŞMANI’YLA GÖRÜŞTÜ


İsrail basınına göre; iki ülke arasındaki uzlaşmanın İsrail Başbakanı Netenyahu’nun özel temsilcisi Joseph Ciechanover ve MOSSAD Başkanı Yossi Cohen ile Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile yapılan gizli görüşmede sağlandığı yer aldı. Gizli görüşmenin İsviçre’de gerçekleştiğinin belirtildiği haberdeüzerinde uzlaşılan koşulları da şöyle sıraladı;

* İsrail, Mavi Marmara mağdurlarına vermek için bir tazminat fonu oluşturacak
* İsrail ile ilgili tüm yasal suçlamalardan vazgeçilecek ve İsrailli yetkililer hakkındaki yasal süreçler iptal edilecek
* Türkiye, Hamas’ın üst düzey yetkililerinden Salih El Aruri’nin Türkiye’ye girişini yasaklayacak
* İki ülke karşılıklı olarak Büyükelçi atayacaklar.

Tüm bu adımların atılmasının ardından da, iki ülke arasında İsrail’den Türkiye’ye doğalgaz boru hattı kurulması konusunda görüşmelerin başlatılmasının planlandığı da yer aldı.

Anlaşma iddialarına İHH'dan sert tepki geldi.

İHH'DAN TEPKİ GELDİ


Türkiye ile İsrail'in anlaşmaya yakın olduğu açıklamasına, Mavi Marmara gemisinin de içinde yer aldığı yardım filosunu organize eden kısa adı İHH olan İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı'ndan tepki geldi. Vakıftan yapılan açıklamada, "Türkiye ile İsrail arasında yapılacak bir anlaşmanın Türkiye, Filistin halkı ve Ortadoğu halklarının aleyhine olduğunu düşünüyoruz" denildi.

İHH'nın açıklamasında "Böyle bir anlaşmanın konusu doğalgaz olamaz. Zira Doğu Akdeniz’deki doğalgaz, Filistin halkının hakkıdır. Mavi Marmara meselesi  sadece Türkiye halkının değil, Filistin halkının ve 37 ülke halkının davasıdır." denildi.