CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu devam eden koalisyon görüşmeleri için partisinin 5 şartını açıkladı. Kılıçdaroğlu "eğitim, dış politika, Kürt sorunu, anayasa ve ekonomi’den oluşan beş başlıkta uzlaşma olmazsa, koalisyon da olmaz" dedi. CHP Lideri

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç başkanlığındaki heyetten ikinci tur görüşmeleri hakkında bilgi almasının ardından dün sabah partisinin MYK toplantısına katıldı. Hürriyet'ten Okan Konuralp'in haberine göre; Kılıçdaroğlu kurmaylarına, “Eğitim, dış politika, Kürt sorunu, anayasa ve ekonomiden oluşan beş başlık kapsamında CHP’nin istekleri doğrultusunda bir mutabakat oluşmaması halinde koalisyon olmaz. Eğitimin 8 yıllık kesintisiz hedefiyle yeniden planlanması, tüketen değil üreten bir ekonomik modele geçilmesi, olası koalisyonun temel ilkeleri olmalı. Gelir dağılımı eşitsizliğinin giderilmesi de öncelikli hedefler arasında yer almalı” değerlendirmesi yaptı.

YENİ DIŞ POLİTİKA HEDEFİ

Son yaşanan gelişmelerin, Türkiye’nin yeni bir dış politika ihtiyacını ortaya koyduğu vurgusu yapan Kılıçdaroğlu’nun, Ortadoğu’ya, AB’ye ve dünyanın diğer merkezlerine yeni ve ekseni barış üzerine kurulu dış politikayla bakılması gerektiğini aktardı. Kılıçdaroğlu, “Kürt sorununun çözümü konusunda tek merkez olarak TBMM’nin belirlenmesi gerekir. Birinci sınıf demokrasiyle, daha fazla özgürlükle ve mutlaka siyaset yoluyla çözülmeli. Türkiye’nin temel ihtiyaçlarından biri olarak çağdaş ve özgürlükçü bir anayasaya ihtiyaç var. Yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığı da sağlanmalı” dedi.

‘AKP TOP ÇEVİRİYOR’

Cumhurbaşkanlığı’nın yetkileriyle ilgili olası düzenlemeleri ve 17- 25 Aralık sürecine atıfla yapılan yolsuzluklarla mücadele beklentisini de TBMM’nin görev alanı içinde değerlendiren CHP kurmayları, ilk iki tur koalisyon görüşmelerinde ortaya çıkan tabloyla ilgili AKP’yi eleştirdi. MYK üyelerinin, “AKP top çeviriyor. Niyetleri erken seçim, koalisyon değil” yaklaşımında olduğu belirtildi. AKP ve CHP heyetleri, koalisyon görüşmelerinin üçüncü turunu da bugün yapacak. Görüşmelere diğer görüşmelerde olduğu gibi Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç başkanlık edecek. Cumartesi ve pazartesi günü yapılacak son iki tur görüşmenin ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na bilgi verilecek. İki lidere yapılacak sunuşların ardından gerek görülmesi halinde Davutoğlu ile Kılıçdaroğlu’nun nihai karar için buluşması bekleniyor.