BAŞAK KAYA/ANKARA
Halkçı politikalarıyla Yunanistan seçimlerini kazanan Aleksis Çipras’ın liderliğindeki Radikal Sol Koalisyon’nunun (SYRİZA) vaadleri Türkiye’de CHP’nin vaadleri ile örtüşüyor. CHP açısından geriye bu politikalara halkı inandıracak bir milletvekili profili çıkarması kalıyor.

Kemer sıkma politikasına karşı çıkan Çipras’ın ilk icraatı, ülkenin en büyük ve en önemli limanı olan Pire Limanı'nın özelleştirmesini durdurmak oldu. Yunanistan’da seçim kazandıran politikalar yıllardır CHP’nin dilinden düşmeyen politikalarla örtüşüyor. Yolsuzluk konusunu yerel seçimlerde birinci gündem maddesine oturtan CHP’nin bu seçimlerde özellikle ekonomi politikaları üzerine eğileceği belirtiliyor. Yunanistan’ın SYRİZA’sı ile Türkiye’nin CHP’sini kıyasladığımızda şu tablo ortaya çıkıyor:
Çipras, yoksulluk sınırının altında geliri olanlara ekonomik destek verme planı CHP’nin Aile Sigortası ile aynı noktada bileşiyor. CHP yoksullara yardımı iki katına çıkaracağını, yapılan yardımların ise ihtiyaç sahibine banka kartları ile ulaştırılmasını planlıyor.
CHP’nin propagandaları arasında emeklilerden yapılan kesintilerin kaldırılması ve refahtan pay almalarının sağlanması yer alıyor. Yunanlı Çiprasi ise emekli maaşlarını iyileştirmek için 13 milyar Euro’luk bir planı devreye sokacağını belirtiyor.
Çipras’a seçim kazandıran söylemleri arasında eğitim ve sağlık hakkı bulunuyor. CHP ise sağlıktaki soygunu on farklı kalemdeki katkı payları ile yapıldığını savunuyor ve sağlıkta dönüşümün halktan yana yapılacağını vaad ediyor. Eğitim politikası olarak da YÖK’ün kaldırılarak üniversitelerin özerkleşmesini savunan CHP, öğrencilerin barınma ve burs sorunlarının çözümünü seçim projeleri arasında sunuyor.

Çipras’a seçimi kazandıran en önemli söylemi Yunanistan’ın Avrupa’dan aldığı borçlar nedeniyle kemer sıkma politikasına karşı çıkması oldu. CHP ise sıcak para bağımlılığı, kişi başına düşen borç yükü ile yoksullaşmaya formül olarak üreten Türkiye modelini öneriyor.

SYRİZA VE CHP’NİN BENZEŞEN POLİTİKALARINDAN BAZILARI ŞÖYLE: