Yüksek Seçim Kurulu'nun kamuda görev yapan isimlere tanıdığı 'seçim mühleti' yarın saat 17:00'da sona eriyor. İstifa süresine 24 saat kala Ankara kulisleri de hareketlendi. İstifa haberleri arka arkaya geliyor. İstifa edenlerin içinde bürokratların yanı sıra  kamu kurumlarına bağlı temsilciliklerde görev yapan popüler isimler de bulunuyor. İşte sporcusundan, yüksek bürokratına o isimler;

HAKAN FİDAN'IN İSTİFASIYLA BAŞLADI

Kamudan üst düzeyde istifa haberi geçtiğimiz hafta sonu MİT'ten gelmişti. Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan yaklaşık 5 yıldır sürdürdüğü görevinden AKP'den milletvekili adayı olabilmek için "Cumhurbaşkanı Erdoğan'a rağmen" istifa etmişti. Fidan'ın istifası sonrası Türkiye yeni haftaya da flaş istifalarla başladı.

İLK İSTİFA HABERİ MALİYE'DEN

Pazartesi gününün ilk istifa haberi Maliye Bakanlığı'ndan geldi.  Maliye Bakanlığı Müsteşarı Naci Ağbal, milletvekilliği aday adaylığı için yarından geçerli olmak üzere istifa kararı aldı. 25 yıldır Maliye Bakanlığının hemen hemen her kademesinde görev yaptığını belirten Ağbal "Gelinen noktada artık aynı şekilde ekonomi, maliye politikalarının şekillenmesinde, uygulanmasında, 2023 vizyonun hayata geçirilmesinde, özellikle ekonomi politikaları alanında partimin bana vereceği ne görev varsa hepsini almaya hazırım." dedi. Naci Ağbal, yarından geçerli olmak üzere istifasını Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e sunacağını bildirdi.

İKİNCİ İSTİFA ÖZELLEŞTİRME İDARESİNDEN

Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı İbrahim Halil Kırşan da milletvekilliği hayaliyle görevinden istifa etti.  Bir dönem, MTA Genel Müdürlüğü Fizibilite Etütleri Dairesi Başkanlığı, MTA Genel Müdür Yardımcılığı, Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ Genel Müdürlüğü ve Yönetim Kurulu Üyeliği yaptığını belirten Kırşan, 2010 yılından bu yana da Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcılığı ve tta Gayrimenkul AŞ Genel Müdürlüğü ve Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevini sürdürdüğünü kaydetti.
Kırşan, Genel Müdürlüğü süresince THY Denetim Kurulu, Trakya Elektrik Dağıtım AŞ Yönetim Kurulu, Ege Tütün İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu, TOBB Türkiye Doğalgaz Meclisi Üyeliği görevlerinde bulundu.



HAMZA YERLİKAYA İKİNCİ KEZ MECLİS'E GİRMEK İSTİYOR

Daha önce de AKP'den milletvekiliği yapan Hamza Yerlikaya, yeniden adaylığını açıkladı. İstifa yazısını Gençlik ve Spor Bakanlığı'na veren Yerlikaya'nın İstanbul'dan AKP'nin aday adayı olacağı öğrenildi. Yerlikaya, yaptığı açıklamada, bugüne kadar kendisine destek olan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ve ekibine teşekkür ederek, "Yeni Türkiye'nin 2023, 2053 ve 2071 hedefleri doğrultusunda Sayın Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın ve parti teşkilatımızın vereceği her görevi layıkıyla yerine getirmeye hazırım" dedi.

BİR GÜREŞCİ DAHA MECLİS'E GİRMEK İSTİYOR

Dünya Şampiyonu milli güreşçi Selçuk Çebi de milletvekili adaylığı için Gençlik ve Spor Bakanlığındaki müşavirlik görevinden ayrıldı. Çebi, ülkeye bir sporcu olarak gururla hizmet ettiğini belirterek, "Öğretmen olarak birçok gencin memlekete ve millete yararlı birer insan olarak yetişmesine katkı sağladım. Artık bir siyasetçi olarak memleketime katkı vermek istiyorum" ifadesini kullandı.

1982 Araklı doğumlu evli ve 3 çocuk babası Selçuk Çebi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Beden Eğitimi Yüksek Okulu'ndan mezun oldu. 2 yıl öğretmenlikten sonra, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nda Spor Koordinatörü görevinde bulundu. Çebi, 3 yıldan beri de Spor Bakanlığı'nda müşavir olarak çalışıyordu.

ESKRİMDEN DE İSTİFA HABERİ

Spor dünyasından üçüncü istifa haberi Eskrim Federasyonu'ndan geldi.  Eskrim Federasyonu Başkanı Müminhan Bilgin de AKP'nin milletvekili aday adayı olabilmek için görevinden ayrıldığını bildirdi.

MEB'DEN ÜÇ İSİM ADAY ADAYI

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcıları Salih Çelik ve Yusuf Büyük ile Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Kemal Biçerli de 7 Haziran'da yapılacak genel seçimlerde milletvekili aday adayı olmak üzere görevlerinden istifa etti

YARIN SON GÜN

7 Haziran'da yapılacak seçimlerde kamudan milletvekili adayı olmak isteyenler, yarın saat 17.00'ye kadar görevlerinden istifa etmeleri gerekiyor

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) kararına göre, milletvekili adayı olmak için kanun gereği yarın saat 17.00'ye kadar görevlerinden istifa etmesi gerekenler şunlar:

"Hakim ve savcılar, yüksek yargı organlarının mensupları, yüksek öğretim kurumlarındaki öğretim elemanları, Yükseköğretim Kurulu üyeleri, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyeleri, kamu kurumu ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri, belediye başkanları, subaylar ile astsubaylar, siyasi partilerin il, ilçe yönetim kurulu başkan ve üyeleri, belediye meclisi üyeleri, il genel meclisi üyeleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile sendikalar, kamu bankaları ile üst birliklerin ve bunların üst kuruluşlarının, katıldıkları teşebbüs veya ortaklıkların yönetim ve denetim kurullarında görev alanlar."

Karara göre ayrıca, kamu görevlilerinden emeklilik dilekçesi verip aday olacakların da en geç yarından geçerli olmak üzere emeklilik isteğini belirten belgeyi, yarın saat 17.00'ye kadar vermeleri gerekiyor.