ERDOĞAN SÜZER/ANKARA

Gümrük Müfettişi Cenap Aşçı, 2011 ve 2015 genel seçimlerinin her ikisinde de AKP’den milletvekili aday adayı oldu, kazanamadı. Ancak Aşçı, kaybettiği ilk seçimin ardından Gümrükler Genel Müdürü, ikinci seçimin ardından Gümrük Müsteşarı oldu.

Ödülleri koltuk
AKP Hükümeti, seçimler sonrasındaki geçici dönemde atama furyasına devam ederken, partiden milletvekili adayı olan bürokratları da bir üst makamdaki koltuklarla ödüllendiriyor. Dünkü (Perşembe) Resmi Gazete’de yayımlanan kararnameleriyle 2011 yılından bu yana Gümrükler Genel Müdürlüğü görevini yürüten Cenap Aşçı Gümrük Müsteşarlığı makamına atandı.

Gümrük’ten EGO’ya gitti
Aşçı, müsteşarı olduğu bakanlığa yaklaşık 25 yıl önce gümrük müfettiş yardımcısı olarak adım attı. İlk 10 yılın sonunda gümrük başmüfettişi oldu. 2004-2005 yıllarında yurt dışına gidip yüksek lisans yaptı. Döndüğü 2005 yılında Gümrükler Genel Müdürlüğü’nde daire başkanı oldu. 2008’de, Genel Müdür Yardımcısı olarak EGO’ya transfer oldu. Aşçı’nın Gümrük’te yavaş ilerleyen bürokrasi kariyeri 2011 genel seçimlerinde AKP’den aday adayı olmasıyla birlikte bir anda hızlandı.

Seçimde kaybetti bürokraside kazandı
Aşçı, 12 Haziran 2011 genel seçimlerinde milletvekili olabilmek için bürokrasiden istifa edip AKP’den aday adayı oldu. Memleketi Aksaray’a gidip AKP için siyasi çalışmalar yürüttü. Ancak milletvekili olamadı. Aşçı, bu siyasi adımının ödülünü ise Kasım 2011’de Gümrükler Genel Müdürlüğü makamına terfi ettirilerek aldı. Aşçı, bir sonraki genel seçim olan 7 Haziran 2015 seçimleri için yine aynı yöntemi izledi. AKP’den aday dayı oldu. Yine milletvekili olamadı. Ancak bu sefer de en tepeye, Gümrük Müsteşarlığı makamına terfi etti.

AKP vekili oldu, koltuğu vekil adayı aldı

Böylece Aşçı, yaklaşık 18 yılda daire başkanlığına kadar yükselebildiği Gümrük Bakanlığı’nda, son 4 yılda izlediği siyasi atakla iki üst düzey atama birden gerçekleştirdi. 3 çocuk sahibi olan Aşçı’nın atandığı müsteşarlık makamında daha önce, 2015 genel seçimlerinde AKP’den milletvekili olan Ziya Altunyaldız oturuyordu.