BM Güvenlik Konseyi’nde Uluslararası Suriye Destekleme Grubu tarafından varılan anlaşmayı onaylamasının ardından Rusya, ABD ve BM Suriye temsilcileri, ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Kerry, anlaşmanın, Suriye krizinde bugüne kadar ‘benzeri görülmemiş bir birliktelik’ olduğunu söyledi. 




Suriye’de iç savaşın 5. yılına girmek üzere olduğu bir zamanda yapıldığına dikkat çeken Kerry, anlaşmada bir takvim belirlenmediği eleştirisine de cevap verdi. Kerry, Suriye’de Esad rejimi ile muhaliflerin ocak ayından itibaren ateşkes görüşmelerine başlayacağı, mezhebe dayanmayan bir geçiş hükümetinin altı ayda kurularak 18 ay içinde de ülkede seçim ve yeni anayasa yapılacağına işaret ederek, anlaşmanın bir takvime bağlandığını savundu. Ancak Kerry'nin, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın gidişinin herhangi bir takvime bağlanmaması konusunda söz etmemesi dikkat çekti.

Kerry, BM Güvenlik Konseyi üyelerinin tamamının desteği ile karara bağlanan anlaşmada, Suriye’de savaşan terörist grup listesinin belirlenemediğini aktardı. Ancak El Kaide’nin uzantısı olan El Nusra ile IŞİD’in, ateşkes görüşmelerinde kesinlikle yer almayacağını ve bunların terörist gruplar olduğunun altını çizdi.

Basın toplantısında hem Kerry hem de Lavrov, New York’ta yedi saat süren 17 ülke dışişleri bakanları ile BM, Arap Birliği, İslam Konferansı Teşkilatı ve Avrupa Birliği temsilcilerinin katılımı ile sağlanan anlaşmanın Cenevre Bildirgesi, Viyana süreci ile krizin politik yoldan çözümünü kapsadığına işaret etti. Kerry, "Anlaşma, Suriye halkını Esad ile IŞİD arasında birisini seçmeye zorlamıyor. Savaş ile barış tercihi sunuyor’’ şeklinde konuştu.

Kerry, konuşmasında, Esad’ın geleceği konusunda Rusya ve İran ile keskin şekilde ayrı düştüklerini söyledi. Şam rejiminin artık hükmetme ve ülkeyi birlik içinde tutma yeteneğini yitirdiğine işaret etti.

Lavrov, Kerry ve Mistura, daha önce 1 Ocak başlama tarihi olarak müzakere edilen ateşkes görüşmeleri olasılığının düşük olduğu mesajını verdi. Taraflar, ocak ayında başlayacağının altını çizmekle yetindi.

LAVROV: TERÖRİSTLERE MASADA YER YOK


Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise Suriye'nin normalleşme süreci müzakerelerinde teröristlere ateşkes masasında yer olmadığını söyledi. Lavrov, "Ne renk olursa olsun, teröristlere ve ayrıca askeri çözüm isteyenlere müzakere masasında yer yok. Bu konuda herkesle hemfikiriz." dedi.

Lavrov, Suriye halkının geleceğiyle ilgili kararları kendisinin vermesi gerektiğini tekrarladı. Lavrov, "Suriye, tek, laik, çok mezhepli, farklı milletlerden oluşan ve herkes için konforlu, güvenli bir devlet olarak kalmalı." ifadelerini kullandı.