Başak KAYA / ANKARA

Genel seçimlerin ardından, hiçbir partinin tek başına iktidar olamaması sonrası, koalisyon için ilk adımlar atıldı. Hükümeti kurma görevi alan Ahmet Davutoğlu ilk olarak CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştü. 1 saat 40 dakika süren ön görüşmeden sonuç çıkmadı, ancak 2. tur için umut belirdi.

ERDOĞAN’IN ADAMI HEYETTE

1+4 olarak belirlenen koalisyon görüşme heyetine, CHP'nin isteği üzerine Kılıçdaroğlu'nun Siyasi Baş Danışmanı Rasim Bölücek de eklendi. AKP’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakınlığı ile bilinen Ankara Milletvekili Mücahit Aslan'ı görüşme heyetine dahil etti.



CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Siyasi Baş Danışmanı Rasim Bölücek de listeye eklendi. Bunun üzerine AKP de Ankara Milletvekili Mücahit Aslan'ı koalisyon görüşme heyetine ekledi.



KANDİL SİMİDİ VE ÇİKOLATA

Davutoğlu, koalisyon görüşmesi için saat 14.11’de CHP Genel Merkezi'ne geldi. Davutoğlu'nu CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak kapıda karşıladı. AKP heyeti, CHP Genel Merkezi'ne, gümüş tepsi içerisinde kandil simidi ve çikolata getirdi.



CHP Genel Merkezi girişinde Davutoğlu'nu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak karşıladı.

SİVİL PLAKALI ARAÇLA GELDİ

Davutoğlu, CHP Genel Merkezine 06 DB 0353 sivil plakalı Mercedes ile geldi. AKP'nin koalisyon heyetinde Bakanlar Ömer Çelik, Numan Kurtulmuş ve Cevdet Yılmaz ile milletvekilleri Ayşenur Bahçekapılı ve Mücahit Aslan Aslan yer aldı. CHP heyetinde de Haluk Koç, Selin Sayek Böke, Faik Öztrak ,Akif Hamzaçebi ve Rasim Bölücek hazır bulundu.

Davutoğlu'nun; CHP ziyaretinde "Türkiye'nin bölgesindeki gelişmeler ile ekonomik faktörler siyasi istikrarı son derece önemli hale getiriyor. Bir koalisyon hükümetinin kurulmasını samimi olarak istiyoruz ve bunu denemek için kararlıyız" mesajını verdiği öğrenildi. Kılıçdaroğlu da bu konuda katkıya hazır olduklarını belirterek CHP’nin 14 ilkesini hatırlattı.



----------------------------------------------------------------------------------

GÖRÜŞME ÖNCESİ

Cumhuriyet Halk Partisi'nin genel merkezinde hummalı bir temizlik çalışması yapıldı.

16 YIL SONRA BİR İLK

Türkiye'de, 16 yıl sonra ilk defa hükümet kurulması için koalisyon görüşmeleri gerçekleştiriliyor. 18 Nisan 1999’da genel seçimlerden, 1. parti olarak çıkan DSP'nin tek başına hükümet kuracak çoğunluğa sahip olamaması, koalisyon kurma zorunluluğunu ortaya çıkarmıştı. DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit, hükümeti kurma görevini aldıktan sonra, MHP ve ANAP ile görüşmelerde bulunmuş,28 Mayıs 1999 tarihinde imzalanan koalisyon protokolü sonrasında kurulan 57. Hükümet, 9 Haziran 1999 tarihinde TBMM'den güvenoyu almıştı.

SALI MHP, ÇARŞAMBA HDP

Bu arada Davutoğlu, koalisyon görüşmeleri için salı günü MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile çarşamba günü ise HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile bir araya gelecek.