Başak KAYA/ANKARA

CHP, koalisyon senaryolarını tartışmaya devam ediyor. CHP’nin AKP ile koalisyon kurulması durumunda her konunun “müzakere” edilebileceği belirtilirken en büyük soru işareti “güven” konusunda yaşanıyor.  CHP kurmayları, koalisyonun en önemli şartının dönüşümlü başbakanlık olduğunu ve ilk dönemi CHP’nin yürütmesi gerektiğini düşünüyor.

CHP, MHP’nin kapıları kapattığı “yüzde 60’lık  blok koalisyon” ihtimalinin zayıflaması ile birlikte AKP ile olası koalisyon senaryolarını tartışıyor. CHP yönetimi 8 Haziran’a kıyasla AKP ile koalisyon fikrine daha sıcak bakıyor.

CHP yönetimi, özellikle dış ilişkilerde yaşanan sorunların “laik” bir politika ile aşılabileceğini, uluslararası dengelerinde bunu istediğini söylüyor. Türkiye’nin ihtiyaçlarının kişisel ya da parti çıkarlarından önemli olduğuna sık sık işaret eden yönetim, CHP’nin sunduğu 14 maddenin gayet açık ve net olduğunu vurguluyor.

Ancak, AKP’nin 14 maddeyi kabul etmesi durumunda bile dönüşümlü başbakanlığın gerekliliği vurgulanıyor. “14 maddenin bile müzakere edilebileceği, ancak ilk dönem başbakanlıktan vazgeçilemeyeceği” söyleniyor. “Tutuklu milletvekilleri için imzalanan protokolün imzası kurumadan AKP’nin masayı dağıttığı” hatırlatılarak “Güvenemeyiz” deniyor.

Bu nedenle ilk dönem başbakanlığın mutlaka CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından yürütülmesi gerektiği belirtiliyor. AKP’nin ilk dönemi alması durumunda seçime giderek, CHP’nin sırtından ayağa kalkmaya çalışacağı vurgulanıyor. Kılıçdaroğlu’nun ise ilk dönemi etik ilkeler çerçevesinde başbakanlığı devredeceği, hatta devam eden devlet işlerinde de desteğini sürdüreceğinin garanti edileceği yorumları yapılıyor.

CHP kulislerinde koalisyonun gerçekleşmesi için kapsamlı bir hükümet protokolünün ilk şart olduğuna işaret ediliyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu ile gerçekleştirilecek görüşmenin ardından koalisyonun yapılıp yapılamayacağına ilişkin net bir fikrin ortaya çıkacağına inanılıyor. Hangi bakanlığın hangi parti tarafından yönetileceği konusunun da önemli olacağı değerlendiriliyor.

AKP ile Erdoğan arasında 'seçim' ayrılığı!

AKP ile Erdoğan arasında 'seçim' ayrılığı!