Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın stadyuma gelmesiyle toplu açılış töreni başladı. Bu arada, tribünlerde ve saha içerisinde büyük boşluklar olduğu gözlendi. Bunun üzerine tribündeki vatandaşlar da saha içine alındı.

Törende ilk olarak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu, kürsüye çıktı. İsmi anos edilince bazı izleyiciler 'yuh' sesleriyle tepki gösterdi. Ardından Kocaoğlu, konuşmasından önce alkışlandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Sayın Cumhurbaşkanım, sevgili İzmirli hemşerilerim. Sayın Cumhurbaşkanımız seçildikten sonra ilk defa kentimizi ziyaret ediyor. Sayın Cumhurbaşkanım hoşgeldiniz, şeref verdiniz. Kentimize yaptığınız bu ilk ziyarette şahsım adına 4 milyon İzmirli hemşerilerim adına onur verdiniz diyorum" dedi.



Ardından da, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı, İzmir Milletvekili Binali Yıldırım konuştu. Ak Parti'nin, 2023 hedefleri için tekrar iş başında olacağını söyleyen Yıldırım, "İstikrarın devam ettiği üç dönem var. Birisi Rahmetli Menderes dönemidir. İkincisi Türkiye'nin değişimi, dönüşümünü gerçekleştiren Merhum Özal dönemidir. Üçüncü dönem 2002'den 2015'e kadar devam eden Ak Parti iktidarıdır. Bu dönemde Türkiye'yi üçe katladı. Baştan başa hizmetlerle donattık. İnşallah İzmir'e Türkiye'nin yeni Türkiye inşasında en büyük katkıyı biz yapacağız" dedi.

Son olarak ise, Orman ve Su İşleri Bakanı, İzmir Milletvekili adayı Veysel Eroğlu konuştu. 626 tesisin açılışının yapılacağını belirten Bakan Eroğlu şunları söyledi: "1 milyar TL tutarında bir yatırım, İzmirimize hayırlı olsun, bereket getirsin. İzmir için her türlü yardımı yapacağız. İzmir bambaşka olacak. Buna yürekten inanıyoruz. Cumhurbaşkanımız son 12 yılda 30 katrilyonluk yatırım yaptı. İzmir'e hükümetimiz ne gerekiyorsa onu yapmıştır. Yaptık, yapacağız. Bu dönemde de İzmir'i çiçek gibi yapacağız. Yeni Türkiye'de İzmir için çok büyük düşünüyoruz, İzmir'i dünyaya açacağız."



İZMİR'E 13 YILDA 30 MİLYAR YATIRIM
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İzmir Atatürk Stadyumu'nda, maliyeti 770 milyon liralık 626 projeyi hizmete açtı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İzmir'e 13 yılda 30 milyar liralık yatırım yaptıklarını öne sürerek, şöyle konuştu: "İzmir'in tüm efelerine, kızanlarına, köylerimizdeki ilçelerimizdeki tüm kardeşlerime buradan sevgilerimi yolluyorum. Bugün toplu açılışını yaptığımız 765 trilyonluk (765 milyon lira) tüm eserlerin İzmir'imize ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Kardeşlerim bütünüyle bu eserlere baktığınızda tek tek bunları sizlere ifade etmeyeceğim. İller Bankası olarak yaklaşık 7.4 milyar lira, bugüne kadar yapılmış yatırımlar son 13 yılda. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme'de 5.4 milyar lira, Orman ve Su İşleri 3 milyar lira, Aile ve Sosyal Politikalar 2.1 milyar lira, Gıda, Tarım ve Hayvancılık 2 milyar lira, eğitim 1.8 milyar lira, üniversite olarak 1.5 milyar lira, TOKİ olarak 1.4 lira, gençlik ve sporda 1.4 milyar, sağlıkta 1.1 milyar, enerji 980 milyon lira, adalet 680 milyon lira, Çevre ve Şehircilik 605 milyon lira, Kültür ve Turizm 150 milyon lira diğerlerini saymıyorum. Toplamda 30 milyar lira. Eski parayla 30 katrilyon yatırım yaptık. 12 yılı aşkın Başbakanlık dönemimde yaptığımız bu yatırımlarla ihmal edilmiş yerleri ayağa kaldırdık. İzmir hizmetin kadrini kıymetini bilir."



İZMİR YATIRIMLARI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, iktidarın İzmir'e yaptığı ve yapacağı yatırımları şöyle anlattı: "Geçen yıl 17 Mart'ta İzmir'e gelmiş ve Adnan Menderes İç Hatlar Terminali'nin açılışını yapmıştım. İzmir'e her gelişimizde açılışlara katılmış, İzmir'de yeni hizmetlerle yeni yatırımlarla buluşturmanın heyecanını yaşamıştık. Bugün de bu kez Cumhurbaşkanı olarak toplu açılış töreninde sizlerle birlikteyiz. İzmir'e yaptığımız yatırımların ve desteklerin toplam miktarını sizlere açıkladım. Düşünebilir musunuz, 12 yılda bin 340 okul yaptık İzmirimize. 30 bin tablet bilgisayar verdik. Faaliyete geçen 4 üniversite ile İzmir tam bir eğitim kenti oldu. Sağlık alanında yapılan bin 200 yatak kapasiteli hastane ile İzmir sadece bölgesinin değil ülkesinin de en önemli sağlık merkezlerinden biri oluyor. Toplu konutta 15 bin 167 konut yaptık. Şu anda proje ihale çalışmaları sürenlerle birlikte konut sayısı 17 bin 611'e çıkıyor. Ulaşımda İzmir'in çehresini değiştirdik. İzmir- Ankara arasını 3.5 saate düşürecek hızlı trenin ilk bölümünün yapımı başladı. 2. kısmıyla ilgili çalışmalar sürüyor. İstanbul- İzmir otoyolu 9 milyar dolarlık bir proje devam ediyor. Bu otoyolun diğer bölümleriyle birlikte İzmit Körfez Geçişi inşaatı devam ediyor. 3 hafta önce gittim helikopterle dolaştım. Baktım, devam ediyor. Otoyolun tamamı bittiğinde İstanbul'a 3.5 saatte gideceksiniz. Can güvenliği, araçtan yakıt tasarrufu hepsi var. İzmir için önemli olan Çandarlı Limanı'nın altyapı işleri bitti üst yapıya başlanıyor. Yat limanı balıkçı barınağı devam ediyor. İZBAN'ı Torbalıya kadar uzatarak Selçuk'u bağlıyoruz. Kemalpaşa- Turgutlu demiryolu ile ekonomiye hayat damarı açtık. Konak Tüneli kent trafiğini rahattı. Küçük Menderes bölünmüş yol çalışmaları hızla sürüyor."



BİRİLERİ İZMİR'İ İSTİSMAR EDERKEN BİZ HİZMET ETTİK
Cumhurbaşkanı Erdoğan, partililerin 'Dik dur eğilme İzmir seninle' tezahüratları üzerine sözlerini şöyle sürdürdü: "Şunu unutmayın Allah'tan başka kimsenin huzurunda eğilmedik, eğilmeyiz. Dik duracağız dikleşmeyeceğiz. Bizler yolumuza aynı gayretle kararlılıkla devam edeceğiz. Bizim milletimize verilmiş sözümüz var. Birileri yıllarca İzmir'i istismar ederken biz 12 yıl boyunca İzmir'e sadece hizmet ettik. İzmir'e 12 yılda yapılan yatırımlarla ondan önceki tüm dönemlerde yapılan yatırımları karşılaştırın. Havalimanının durumunu karşılaştırın. Yolların durumunu hastanelerin okulların durumunu karşılaştırın. Göreceğiniz tek şey 3, 5, 10 kat artan hizmet olacaktır. Rahmetli Savaş Ay'ın rahmetli bir programı vardı ya, 1998 yılında hastanelerimizin durumu neydi onu anlattı. Hastane deyince hijyen gelir. O dönemi yaşayanlar bilir ne çilelerdi onlar, ilacımızı alamıyorduk. Şimdi tüm hastanelerden yararlanabiliyor muyuz?"



HDP'Yİ ELEŞTİRDİ
Cunhurbaşkanı Erdoğan, HDP'ye yönelik eleştirilerde bulunarak şöyle konuştu: "Ayrımcılık kaldı mı Türkü, Kürdü, Lazı, Çerkezi ile bir ayrımcılık kaldı mı? Çünkü biz yaradılanı yaradandan ötürü severiz dedik. Kimsenin kökenine inancına bakmadan 81 ilimizin 78 milyon inanımızın tamamına aynı hizmeti götürmenin gayretinde olduk. Biz bu yola milletin hizmetkarı olarak çıktık. Biz kimseyi ötekileştirmedik. Ne dedik: Doğuda da batıda da kuzeyde güneyde de burada hep birlikte Rabia dedik. Tek millet, tek bayrak tek vatan tek devlet. Biz bu yola böyle çıktık. Bugüne böyle geldik böyle devam edeceğiz. Millet ne demek? Farklı etnik unsurları bağrında bulunduran ve buluşturan yapı. Millet bu. Bizim tek millet anlayışımız bu. Tek bayrak deyince işte bayrağımız alternatif asla. Tek vatan 780 bin kilometrekare ile vatan toprakları üzerinde kimse bir operasyona girişemez. Devlet tek devlet. Devletin içinde bir operasyona asla izin vermeyiz. Birileri çıkmış ne diyor? Diyorlar ki çok enteresan değerli kardeşlerim bizim millet anlayışımıza farklı yaklaşıyorlar. Neymiş kendileri Kürtlerin temsilcisiymişiz. Yalan söylüyorlar. Benim Kürt kardeşlerime bunların en ufak bir emeği geçmemiştir. Belediyelerinin olduğu yeri görün pislikten çöplükten susuzluktan geçemezsiniz. Van susuzdu. Sağ olsun Veysel Bey'e talimat verdim Van'ı susuzluktan kurtardı. Çıktı ne diyor? Çok enteresan."



ERMENİCE KURAN MEALİ HAZIRLIYORUZ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, muhalefetin Kuran'ı istismar ettiği yönündeki eleştirilerini hatırlatarak, "Ben Kürtçe meal olarak Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanmış Kuran mealini gösterdim. Üzerine hemen Kılıçdaroğlu geldi. Kayseri'de dedi ki; 'Sayın Cumhurbaşkanı Kenan Evren gibi konuşuyor' dedi. Kuranı istismar ediyor' dedi. Önce istismar kelimesinin ne anlama geldiğini öğrenmeleri lazım. İstismar, bir şeyi yapamadığınız halde yapmak ve konuşmaktır. Biz Kuran'la büyüdük Kuran'la yaşadık Kuran'la yola devam ediyoruz. Kürt kardeşlerimi istismar edenler, benim Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hazırladığı Kuran mealinden neden rahatsız oluyorsun? Tüm illere gönderdi. Kalktılar dediler ki bunu Diyanet yaptırmadı.' Diyanet gereken cevabı verdi. Biz şu anda 10 bini aşkın Kürtçe mealli Kuran'ı hazırlattık ve gerekli olan illere gönderdik. Mesele ne? İstismarı onlar yapıyorlar. Biz hamdolsun yaşıyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığı, birçok dilde Kuran mealleri hazırlatıyor. Ermenice bile hazırlatıyor" dedi.

1970- 1990 MODEL SİYASETLE TÜRKİYE YÖNETİME TALİP OLUYORLAR
Cumhurbaşkanı Erdoğan, muhalefete yönelik eleştirilerini şöyle sürdürdü: "Biz İzmirli kardeşlerimin yaşam tarzlarıyla değil yaşam kaliteleriyle ilgiliyiz. Biz buna bakarız. Biz herkese önce insan nazarıyla bakıyoruz. İzmir hizmetlerimizden memnun mu? Bu hizmetlerin devamını istiyor mu? 2023 hedeflerine sahip çıkıyor mu? İzmir'den çok daha güçlü motive edeci bir destek gerekir diye düşünüyorum. Kurtuluş Savaşı'mızın zafer burcu olan İzmir inşallah yeni Türkiye mücadelemizin de öncülerinden lokomotifinden biri olacak. İzmir demokrasi mücadelesinin de sembol şehridir. 1934 Serbest Cumhuriyet Fırkası'na İzmir kucağını ve kalbini açmıştır. 1947 Adnan Menderes İzmir'e geldiğinde İzmir ona kalbini sonuna kadar açmıştır. Biz de 2001 yılında Menderes'in yadigarı 'yeter söz milletin' sözüne sahip çıktık. Yeter söz de karar da milletindir dedik. 2007 yılında cumhurbaşkanını doğrudan halkın seçmesini temin eden anayasa değişikliğini gerçekleştirdik. Yüzde 49'luk oranla İzmir destek verdi. 10 Ağustos 2014 tarihinde huzurunuza çıktık yüzde 52 oyla cumhurbaşkanı seçildik. Aklın seçtiği ilk cumhurbaşkanı olduk. 7 Haziran seçimleri kritik bir dönemeç. Milletimiz yeni Türkiye'nin inşası ile eski Türkiye koalisyonu arasında tercih yapacak. 2023 hedefleri için yeni anayasa ve başkanlık sistemini mümkün kılacak bir adımı, sonucu çıkarmamız gerekiyor. Türkiye'nin mevcut fotoğrafını okumaktan aciz olanlar ülkemizi 2023, 2051'e 2071'e taşıyacak bir vizyon ortaya koyamazlar. 81 vilayetimizi bile kucaklamayı başaramazlar küresel güç olma hedefini anlayamazlar. 1970 1990 model siyaset tarzı ile ülkenin geleceğine talip olduklarını görüyoruz. Türkiye'nin yeni şeyler konuşmaya üretmeye ihtiyacı var."

İTALYA VE İNGİLTERE ÖRNEKLERİNİ VERDİ
İtalya ve İngiltere ile ilgili örnekler veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İtalya bir kanun çıkardı. Bu çok önemli. Bu kanunla koalisyonları yasakladı. En az yüzde 40'lık oy oranı ile ya tek parti olarak ya da önceden ittifak kurmuş bir hareket olarak hükümet kurma zorunluluğu getirdi. Ülkenin 5 yıl boyunca istikrar içinde yönetilmesi gerekiyor. İngiltere'de ne oldu? Bunlar çok önemli. İki gün önce seçim yaşandı. Seçim sonuçları muhafazakar parti meclisteki sandalye sayısını artırarak tek başına iktidar oldu. Oyların yüzde 12.6'sını alan ırkçı bir parti bir milletvekili çıkardı. 12.6 bir milletvekili yüzde 4.7'sini alan İskoç ulusal partisi tam 56 milletvekili çıkardı. Hale bak. Bu parti milletvekillerinin tamamını sadece İskoçya'da elde edebildi. Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından milletvekili sayıları düşen partilerin genel başkanları istifalarını ilan ettiler. Bu durumu İngiltere'de ciddi temsilde adalet ve yönetimde istikrar tartışması başlattığını görüyoruz. Bakın her seçime girerken ne diyordum. Eğer 1. parti olamazsak ben istifa edeceğim diyordum. Hatırlıyor musun o günleri. Bizde diğerlerinde böyle bir şey yok. Koltuk sıcak. O koltuğa oturduktan sonra oradan kalkamıyorlar. 1. parti olamazsan giderim deyin" ifadelerini kullandı.

TARAFSIZIM AMA GÖNLÜMDE BİR PARTİ VAR
Cumhurbaşkanı Erdoğan, muhalefete yönelik eleştirilerini MHP ile sürdürerek şöyle konuştu: "Başkanlık sistemini neden istemiyorlar biliyor musunuz? Bunlara artık parlamentoda ekmek yok onun için. Son 12 yılda Türkiye bir istikrar yakaladı. Bize partimize olan güvenden kaynaklanıyordu. Bu şekilde de milli gelirimizi 3.5 kat artırdık. İhracat 158 milyar dolar. Devletin borçlanma faizi yüzde 63'tü şimdi tek haneli rakam işini bileceksin ve dürüst olacaksın. Sağlam bir miras bırakmak istiyoruz. Yeni Türkiye'ye hazır mıyız? İzmir yeni anayasayı istiyor mu? İzmir başkanlık sistemini destekliyor mu? İzmir demokrasinin yanında yer alıyor mu? Liderler görüşlerini ifade ediyorlar ben de dikkatle takip ediyorum. Komik şeyler oluyor. Asgari ücreti açık artırmaya çıkarmışlar. Daha artıran var mı? En son bir tanesi de 5 bin dedi. Bu artırmayı yapanlar bizim iktidarımızdan önce bu ülkede iktidardılar. Bunlardan biri bugün İzmir'de miting yaptı. 3.5 yıl kaldılar iktidarda 5 yıl yapması gerekirken kendisi erken seçim istedi bırakıp kaldılar. Bu kadar kabiliyetiniz vardı da neden kaçtınız? Millet yüzde 52 ile cumhurun başkanını seçti. Ben bu göreve geldikten sonra koltukta oturacak halim yok. Durmayacağım koşacağım demiştim. Yarın Rize'deyim, Trabzon'dayım. Dolaşmazsam milletim sorar. İnşallah İzmir'e yine geleceğim. Cumhurbaşkanı taraf olmaz. Değerli kardeşlerim ben her partiye eşit mesafedeyim ama gönlümde bir parti var o ayrı mesele. Ancak taraf deyince doğru ben tarafım. Ben milletin tarafındayım milletin. Milletin çıkarlarını korumak durumundayım. Bir aykırı durumum olursa hiç çekinmeden bunu söyledim."

İMAM HATİP OKULLARINI KAPATACAKLAR
Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP'nin imam hatip okullarını kapatacağını öne sürüp, "Birileri çıkmış ana muhalefet ne diyor 'biz imam hatip okullarını kapatacağız.' Kayseri'de farklı ifadeler. 'Ben böyle bir Şey demedim.' 1 artı sekiz artı dört dedin. Bu ne demek? İmam hatiplerin ve meslek liselerinin orta kısmının kapatılması demektir. İtiraz ediyorlar. Bunlar geçmişte kapattılar imam hatiplerin orta kısmında 600 bindi öğrenci sayısı 60 bine düştü. 60 bindeyken biz açtık şimdi 1 milyon imam hatipteki öğrenci sayısı oldu. Kimse çocuğunu zorla bu okula göndermiyor ki demek ki milletin bu istikamette bir arzusu var. Neden rahatsız oluyorsun? Özgürlük yok mu? Var neden rahatsız oluyorsun? Buraya gelirken İstanbul'da Faruk Saraç Tasarım Enstitüsü'nün açılışını yaptım. Yeter ki bir vatandaşım taş üstüne taş koysun demek ki buna da ihtiyaç var. Bu parti imam hatiplerden ne istiyor? Bu okullarda eğitim gören evlatlarımızın ülkemizin birliğinin kardeşliğinin garantisi olduğunu bildiği için oraya saldırıyorlar. Diyanet'e de aynı sebepten saldırıyorlar. Sizi içerde ve dışarıda bölmek istiyorlar. Hep beraber İzmir'den haykıralım. Buna hazır mıyız? Bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız kardeş olacağız hep birlikte Türkiye olacağız. Bunu yakalayacağız. Teröre prim vermeyeceğiz. Kürtleri istismar etmek isteyenlere fırsat vermeyeceğiz. Hakkari'de havalimanı yaptık. Binali kardeşim bu işin sorumlusuydu. İş makineleri yakıldı. Sen Kürtleri seviyorsun da neden Hakkari'ye havalimanı yapılmasına karşı çıkıyorsun? Aynı şeyi Kars'ta Şırnak'ta yaptılar. Biz onlara rağmen bu havalimanlarını bitirdik. Geçen hafta Doğu ve Güneydoğu illerine gittim. Diğerleri doğu ve güneydoğuya gidemiyorlar. Gidin ya gidin demokrasi bu gidin: çok koşmaya ve çalışmaya mecburuz. Cesur olacaksınız cesur" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, törene katılanlarla birlikte 'Beraber yürüdük biz bu yollarda' şarkısının sözlerini söyledi.