Foto: CİHAN


Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi doğrultusunda, Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliği, Koza İpek Holding ve bünyesindeki şirketlere kayyum atanmasına karar verdi. Bu kararla birlikte AKP iktidarına muhalifliğiyle bilinen Bugün ve Millet gazeteleri ile Kanaltürk ve Bugün televizyon kanalları da atanan kayyum tarafından yönetilecek. Karar uyarınca 22 şirketin yönetim kurumları lağv edilerek yerlerine 26 ayrı kayyum atandı. Şirketlerin bundan sonraki faaliyetleri kayyumlarca yürütülecek. Kayyumlar şirket bütçesinden aylık 10 Bin TL ücret alacak.

Hürriyet'te yer alan habere göre, hukuksal açıdan bakıldığında bağımsız isimlerden oluşması gereken kayyumun hükümete yakınlığıyla bilinen Sabah ve ATV'yi de içeren Turkuvaz Medya Grubu'nun eski yöneticileriyle AKP bağlantılı isimler de var.

Koza İpek Holding AŞ ve maden-enerji şirketleri:

Özen Pala (Demiröz Mali Müşavirlik’te mali müşavir), Arif Yalçın, Mustafa Akçil, Hayrullah Dağıstan, Mustafa Şimşek, Hamza Yanık, Ali Yazlı (Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Bağımsız Denetçi/ AK Parti’den Ümraniye Belediye Meclis Üyesi ve Encümeni), Cahit Demiral, Yasin Kalem.Basın şirketleri: Ali Rıza Esmen, Çetin Altay, Hüdai Bal, (Daha önce Turkuvaz Medya Grubu’nda çalıştı, daha sonrasında TMSF tarafından SHow TV yönetimine atandı.) Fatih İcin, Bilal Koyuncu, Ümit Önal (Turkuaz Medya Grubu’nda reklam grup başkanlığı yaptı. Digiturk Yönetim Kurulu Üyesi) Diğer şirketler: Ali Yazlı, Hayrettin Bıyıklıoğlu, Kemal Yıldır, Yusuf Atmaca, Şahin Dağlı, Özen Pala, Kemal Yıldır, Hasan Ölçer,  Mehmet Tunçel, Mehmet Üzer, Nevzat Demiröz (AK Parti Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz’ün kardeşi, mali müşavir) Hikmet Keleş, Yasin Kalem, Hamza Yanık, Arif Yalçın.

KAYYUM NEDİR?


İpek Koza Holding’e bağlı 22 şirket Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı kararıyla kayyuma devredildi. Peki, şirketlerin devredildiği kayyum nedir?

Kayyum, devlet aracılığıyla tüzel ( hukuk bakımından birçok kişinin veya malın topluluğundan doğan ve tek bir kişi sayılan varlık) kişiliklerin ihtiyacından doğan hakemlik, geçimsizlik, arıtma ve benzeri süreçlerde, tüzel kişiliklerin belli işlerini yönetmek ya da meta varlığını yönetim etmek için, geçici süreyle atanan yöneticidir.

Kayyum atanmısının olduğu yerde, şirketin önceki yetkililerinin tüm yetkileri alınır ve kayyuma devredilir. Böylece Kayyum, o şirket için tek yetkili haline gelen bir konumdadır.

Kayyum idaresine geçen şirketler, Kamu İhale Kanununa göre iflas masasındaki şirket veya tasfiye halinde şirket görüldüğünden kamu İhalelerine katılamazlar.Yurtdışı iş anlaşmaları yapamazlar, yapmış olsalar bile bu anlaşmalar, devlet tarafından onaylanamaz.

Kayyum vesayet organlarından birisidir. Kayyum sadece belirli işleri görmek veya mal varlığını yönetmek için görevlendirilir.