HDP Ağrı milletvekili Leyla Zana, 24 yıl sonra TBMM’de yine yemin krizi yarattı. TBMM’deki yeminine Kürtçe başlayan Zana daha sonra yemin metini de değiştirerek "Türk milleti" yerine "Türkiye milleti" dedi.

Birleşimi yöneten Başkanvekili Deniz Baykal, Zana’nın metin dışına çıktığını belirterek ‘’Yemin metni aynen okunmadı. Yemin metini kişisel anlayışlarınıza göre değiştiremezsiniz’’ dedi. Bu sırada TBMM Genel kurul salonundaki dinleyici localarından alkış sesleri yükseldi. Baykal da dinleyicileri sükunet içinde olmalarını ve alkış ya da başka bir biçimde tepki göstermemeleri konusunda uyardı.

YEMİNİ GEÇERSİZ


Baykal Zana’yı yeniden yemin için kürsüye davet etti ancak Zana yerine oturarak tekrar yemin etmedi. Baykal da yeminin geçerli olmadığını açıkladı.

Foto: Zekeriya ALBAYRAK


Zana 1991’de de genel seçimler sonrası Diyarbakır milletvekili seçilmiş ve 6 Kasım 1991'deki yemin törenine, başında Kürt bayrağının renkleri olan bir bantla katılmıştı. Türkçe başladığı yemini Kürtçe sürdüren Zana, ''Bu yemini Türk ve Kürt halklarının kardeşliği adına ediyorum'' cümlesiyle tamamlamış büyük tepki görmüştü.

Zana’nın dokunulmazlığı 2 Mart 1994'te HEP milletvekilleri Orhan Doğan, Hatip Dicle, Ahmet Türk, Sırrı Sakık ve Mahmut Alınak'la birlikte kaldırılmış ve gözaltına alınıp yargılama sonucu hapse mahkum edilmişti.

Foto: DHA


ANAYASAYA GÖRE MİLLETVEKİLİ YEMİNİ

"Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik Cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasaya sadakattan ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine and içerim."

LEYLA ZANA 24 YIL ÖNCE BÖYLE YEMİN ETMİŞTİ