Saygı ÖZTÜRK - ANKARA


Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde terör örgütü IŞİD’in canlı bomba eylemiyle 32 gencin hayatını kaybetmesi, sınırda askerimizi şehit etmeleri, PKK’lıların asker ve polislere karşı eylemlerinden sonra, güvenlik güçleri de 13 il’de “eş zamanlı” operasyon başlattı.

Operasyon kapsamına özellikle İstanbul’un bazı semtlerinde etkin olan DHKP-C örgütü de eklendi. “Makul şüphe” üzerine gözaltına alınanlara sorguda uygulanan “silkeleme” yöntemi uygulanacak ve bunlardan örgütleriyle ilgili bilgiler almaya çalışılacak.

Emniyet’in bu tür operasyonlarının terör gruplarına “gözdağı” vatandaşın da “gazını almaya” dönük olduğunu belirten bir Emniyet yetkilisi SÖZCÜ’ye şunları söyledi:

“Madem ki operasyon bilgileri varmış da, bu operasyonlar şimdiye kadar niçin yapılmamış da, vatandaşlarımızın bombalı saldırı sonucu hayatanı kaybetmeleri, polis ve askterlerimizin şehit edilmesinden sonra yapıldı? Bu saatte yapılan operasyon mevzuata göre ‘makul şüphe”ye dayanıyor. Buna operasyon denilmez. Bu tür operasyonların bir kıymeti yok. Çünkü sonuç alınacak operasyonlar değil. Operasyonlar, bilgiler varken, operasyon için bütün koşullar olgunlaştığında yapılır.”.

Trafik kazaları gibi

SÖZCÜ’nün görüştüğü emniyet yetkilisi, son operasyonları “Nasıl trafik kazaları arttığında trafik kontrolleri artırılırsa, terör olayları artmaya başladığı için de operasyonlar artırıldı” diye değerlendirdi. Bu operasyonlarda da bu anlayış sergilendi. Bu tür operasyonlar yapılması doğru değil. Yapılması gerektiği zaman bunlar yapılmalı ve bunların ağırlığı olmalı, sonuç alınmalı” dedi.

İllegal yapılanmanın özelliği, eyleminin anlamı, silahlı propagandanın amacı olduğunu kaydeden emniyet yetkilisi, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İllegal yapı ile ilgili siz nasıl haber alabilmek, örgütü çözebilmek için çaba gösterirseniz, o yapılar da haber alınmasını engellemek, bilgi sızdırılmasını engellemek için istihbarata karşı koyma çalışmaları yaparlar. Eğer bir şey deşifre edilecekse, bu, istihbaratçıların konuyu olgunlaştırdığı noktadır.”