Manisa'dan sabah saatlerinde katliam haberi geldi. Manisa'nın Gölmarmara ilçesinde tarım işçilerini taşıyan açık kasa kamyonet ile TIR'ın çarpışması sonucu 15 kişi öldü.

Alınan bilgiye göre, tarım işçilerini taşıyan açık kasa kamyonet, Hacıveliler Mahallesi mevkisinde, 09 DZ 344 plakalı TIR'la çarpıştı.



15 ÖLÜ, 2 YARALI

Kazada, 15 kişi hayatını kaybederken, 2 kişinin de yaralandığı öğrenildi.



KİMLİKLERİ BELİRLENDİ

Ölen 15 kişinin kimlikleri de belirlendi. Kazada,  45 SA 3779 plakalı kamyonetin sürücüsü Seydi Aydın ile kamyonette bulunan eşi Ayşe Aydın ve annesi Kezban Uysal ile gelini 3 aylık hamile Nesrin Aydın, sürücünün kız kız kardeşleri Zeynep Uysal ile Ummuhan Uysal, Fadime Orhan, Nurdane Kaya ve oğlu Murat Kaya, Ümmü Demirkol, Zeynep Zengin, Azize Kars, Ayşe Yaşar, Zekiye Çetin ve Yıldız Öztürk hayatını kaybetti.

Kamyonette bulunan 16 kişiden sağ kurtulan Gülseren Kılınç ile TIR sürücüsü E.İ. Akhisar Devlet Hastanesinde tedavi altına alındı.



Kazada aynı aileden 4 yakınını kaybeden Muazzez Aydın gözyaşı döktü.

Bu arada, hayatını kaybeden kazazedeler için Çökelek mahallesindeki mezarlıkta, iş makineleri ile mezar yerleri hazırlanıyor. Salihli Belediyesi de mahallede taziye çadırı kurdu.



Kazada hayatını kaybedenlerin yakınları gözyaşı döktü.

"SORUMLUSU AKP İKTİDARI"

İşçi Sağlığı İş Güvenliği Meclisi (İSİG) de kazayla ilgili açıklama yaptı. 2015 yılında tarımda can veren işçi sayısının 190'a çıktığının belirtildiği açıklamada "Tarımda yaşanan 190 iş cinayetinin baş sorumlusu Tarım ve Köy İşleri Bakanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olmak üzere AKP iktidarının uygulamalarıdır" ifadelerine yer verildi.

Sert bildiride şu görüşlere yer verildi

1- Tarımda neo-liberal politikaların uygulanması ile beraber yıkım hızlanmıştır. Köylüler mülksüzleşip fakirleşirken hızla ucuz emek gücü kaynağı haline gelmişlerdir...

2- “Trafik kazaları veya cinayetleri bir işçi ve halk sağlığı sorunudur” diye yıllardır haykırıyoruz. Oysa devletin yaklaşımı olayı gizlemeye çalışan bir yönelim içindedir. Evet yaşanan katliam salt bir trafik kazası değil servis kaynaklı iş cinayetidir...

3- Devlet tarım işçilerinin ulaşımının insan taşımaya uygun araçlarla yapılmasını, araç ve trafik güvenliğini almakla yükümlüdür...

4- Güvencesiz çalıştırma biçimlerinin en görünen biçimi taşeronlaştırmanın tarımdaki adı dayıbaşı sistemidir. Dayıbaşı sistemi yasaklanmalıdır...

5- Kırsal kesimde yaşayanların ve çalışanların bir bütün olarak sorunlarının çözümü için devlet adım atmalıdır...

BİR AY ÇALIŞSALAR 315 LİRA!

Kazada yaşamını yitiren kadınların bölgede "dayıbaşı" sistemiyle  toplandığı ortaya çıktı. Kadın işçilerin kilosu 1,5 liradan asma yaprağı toplamaya götürüldüğü öğrenildi. Bölgedeki işçilerin ifadesine göre bir kadın işçi günde en fazla 7 kilo asma yaprağı topluyor. 9 TL'den alınan yaprağın kadınlara kârı ise günlük 10 buçuk lira. Yani bir işçi 30 gün boyunca aralıksız çalıştığında eline ancak 315 lira geçiyor.

 

 

Kazada annesi Zeynep Uysal ve teyzesi Ummuhan Uysal'ı kaybeden İrem Uysal  annesi ve teyzesinin fotoğraflarına baktı.

KILIÇDAROĞLU'NDAN AÇIKLAMA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Manisa'nın Gölmarmara İlçesi'nde kasasında tarım işçisi taşıyan kamyonetin süt tankeri ile çarpışması sonucu 15 kişinin hayatını kaybettiği trafik kazası ile ilgili Twitter hesabından açıklama yaptı. Kılıçdaroğlu, "Kimse ekmeğini kazanma uğruna canından olmamalı. Manisa'daki korkunç kazada yaşamını yitiren 15 işçimize Allah'tan rahmet diliyorum" dedi.

CHP kaza yerine heyet gönderdi

CHP kaza yerine heyet gönderdi