Veli TOPRAK -ANKARA

TBMM'de milletvekilleri önce Özgecan'a şiddeti kınayıp sonra da kendileri şiddet yarattı. İç güvenlik yasası daha ilk günden kavga ile başlayıp kan akınca, görüşmeler ertelendi. Kavgada bugüne kadar TBMM'deki kavgalarda hiç kullanılmayan materyaller devreye girdi. Molotofu tartışan vekiller, kürsüdeki çan ve tokmağı silah gibi kullandı. Metal sandalyeler havada uçuştu. Tasarının bu ortamda görüşülmesinin daha büyük olaylara neden olacağını gören iktidar, sadece grup önerisini ele alıp paket görüşmelerine ara vermeyi planladı.



DÖVÜP REVİRE TAŞIDILAR

AKP, tüm muhalefet partilerin karşı çıktığı iç güvenlik paketini gece yarısı görüşmek isteyince Meclis’te kan aktı. CHP ve HDP’li 6 vekil çeşitli yerlerinden yaralandı. Muhalefet milletvekillerini döven AKP’liler, yaralanan vekilleri revir ve ambulansa götürmek için de yardım etti. CHP ve HDP ‘direneceğiz’ mesajı verdi.

İşte dünkü kanlı Meclis oturumundan notlar:

Salı günü saat 15.00’te açılan Genel Kurul’da Mersin’de katledilen Özgecan Aslan için konuşmalar başladı. Çoğunluğu AKP’li olmak üzere 79 milletvekili tek tek söz aldı ve Özgecan cinayetini lanetledi.

Saat 17.35’i gösterdiğinde sırasıyla HDP, MHP, CHP grup önerileri görüşülmeye başlandı. İç güvenlik paketini engellemek isteyen muhalefet temsilcileri günlük çalışmanın 00.00’da bitecek olması nedeniyle AKP önerisinin ertesi güne kalması için uğraş verdi. AKP de karşı taktik geliştirip grup önerileri kapalı oturumda görüştü. Böylece zaman kazanmak istediler.



AÇIZ, SAAT 21 OLDU

Oturumu yöneten AKP’li Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı’nın yemek arası vermemesi tepki çekti. Hatta ‘yemek arası vermeyeceği’ yönündeki sözleri gerilimi artırdı. HDP’li Pervin Buldan ‘Açız, aç…’ diye bağırırken MHP’li Mehmet Şandır “Saat 21 oldu. Yatsı namazından 2 saat sonra mı siz akşam yemeği yiyorsunuz” diye tepki gösterdi.

23.28’DE SONRA…

AKP’nin grup önerisi saat 23.28’den sonra kapalı oturumda görüşülmeye başlandı. Kapalı oturuma geçilmesine karşı çıkan HDP’li Hasip Kaplan, gazeteciler salondan çıkartılmadan önce “Başkannnnn, başkannnn…Söz hakkı istiyorum, saygısızlık yapma, eyyy başkannnn” diye bağırdı. Gazeteciler çıkartılınca kapalı görüşmeye geçildi.

Kapalı oturumda; Meclis Başkanvekili Bahçekapılı, CHP Grup Başkanvekili Levent Gök’ün zamanında kürsüye çıkmadığını belirterek, söz hakkını HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan’a vermek istedi. Kaplan bu duruma itiraz etti. Bu defa Bahçekapılı, “O zaman Elitaş’a söz veriyorum” dedi.

İktidar-muhalefet milletvekilleri arasında söz hakkı üzerinden başlayan tartışma tansiyonu yükseltti. Milletvekilleri kürsünün önünde toplanmaya başladı. Muhalefet milletvekillerinin Bahçekapılı’ya doğru yürüdüğünü gören AKP’li vekiller saldırıya geçti.



TOKMAK-MİKROFON-YUMRUK

Aynı anda birkaç yerde kavga başladı. CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, belinden darbe alarak kürsünün önündeki çiçeklerin içine düştü. Baygınlık geçiren Çam’ı gören bazı vekiller fotoğraf çekmek istedi. AKP’liler, fotoğraf çeken vekillere de saldırdı.



Çam dışında HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü başından yaralandı. CHP İstanbul Milletvekilleri Aykut Erdoğdu ve Mahmut Tanal da darbe aldı. Kürkçü, Tanal ve Erdoğdu Meclis içindeki revire götürüldü. Baygınlık geçiren Çam, CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal’ın refakatinde Başkent Üniversitesi Hastanesi’ne kaldırıldı. HDP’li Sebahat Tuncel de elinden yaralandı.

CHP’li Aykut Erdoğdu, revirde yaralı vekillerle ilgilenen AKP’lilere sert tepki gösterdi: “Delikanlı 300 kişiyle saldırmaz.” Kürkçü ise “AKP'li Recep Özel bana saldırdı. Bu saldırı beni yıldıramaz” dedi. CHP Milletvekili Süleyman Çelebi kavgayı şöyle anlattı: “Arbede sırasında sandalyeler havada uçuştu. Muhalefet milletvekillerini yere yatırıp tekme attılar. Kafa atanlar da oldu.”

Musa Çam’ın Meclis bahçesinde bekleyen ambulansa götüren AKP’liler dikkat çekti. Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, İdare Amiri Salim Uslu, Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, Çam’ın ambulansa taşınmasına yardım etti.

 

İKİ VEKİL VAHŞİCE SALDIRDI

CHP’li üç grup başkanvekili saat 02.00’de basın toplantısı yaptı. İç güvenlik paketine karşı ‘direneceklerini’ anlatan Grup Başkanvekili Engin Altay, “Sözde güvenlik paketi adı altında getirilen sıkı yönetim yasası görüşmelerinde trajik ve çok saldırgan tutumla karşılaştık. Bir milletvekilimizin kaburgalarının kırıldı, birkaç milletvekilimiz darp edildi. Paket daha yasalaşmadan TBMM Genel Kurulu’nun güvenliğini ortadan kaldırmıştır. AKP’li milletvekilleri Oktay Saral, Metin Külünk’ün vahşi saldırıların, fiziki şiddet içeren saldırılarını Meclis başkanlık divanındaki kürsüde duran tokmağı alarak milletvekillerinin kafasına gözüne savurmasını şiddetle, esefle kınıyorum. Köşk merkezli diktatörlüğün yasalaştırılmasına karşı çıkacağız” dedi.