Foto: DHA


Aydın'da 1 Kasım Milletvekilliği Genel Seçimleri'nde en kazançlı parti Ak Parti olurken, MHP'den ilk kez birinci sıradan aday gösterilen kadın aday Deniz Depboylu, partisinin oyları düşmesine rağmen Meclise gitmeyi başardı.

1 KASIM SEÇİM SONUÇLARININ DETAYLARI İÇİN TIKLAYINIZ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 7 Haziran seçimlerinin ardından Aydın'da aday listesini sil baştan yaptı. 1 Kasım seçimleri öncesi uzun yıllar MHP'de değişmeyen tek isim olan Ali Uzunırmak'ın yerine Nazilli Belediyesi Meclis Üyesi ve Belediye Başkanvekili Deniz Depboylu liste başı oldu. 7 Haziran'da yüzde 18.2 oy alan MHP'nin oyları 15.8'e düşmesine rağmen 1 olan milletvekili sayısını korudu. Aydın'ın tek kadın vekili olarak meclise gitmeye hak kazanan Psikolojik Danışman Deniz Depboylu, milletvekili seçilmenin gurur verici olduğunu belirterek, "Aydın'ı temsil etmek, bir kadın aday olarak seçilmek gurur verici. Genel tabloya baktığımızda bizi üzen şeyler var. 7 Haziran'da koalisyon partisi kurmak istemeyen bir partiye halkın teveccüh göstermesi bizi üzdü. Bu süreçte tabii ki insanlarımız ekonomik istikrarsızlık ve terör ile korkutuldu" dedi.

CHP OYLARINI ARTTIRDI, 1 VEKİL KAYBETTİ

Aydın'da CHP yüzde 41.69'luk oy oranıyla liderliğini sürdürürken, 4 olan milletvekilinden birini AK Parti'ye kaptırdı. Geçen 7 Haziran seçimlerinde yüzde 40.06 ile 4 milletvekili çıkaran CHP bu sefer AK Parti'nin gösterdiği yükseliş nedeniyle bir milletvekilini bu partiye kaptırdı. CHP İl Başkanı Hikmet Saatçı, "7 Haziran'da başarılı bir ildik, bu kez de başarılı bir iliz. Bir milletvekili kaybetmek bizim için acı bir olay. Biz AK Parti ile değil, Cumhurbaşkanı ve devletle yarışa girdik. Kaybettiğimiz milletvekili nedeniyle üzüntü içindeyiz. 7 Haziran'da millet bize ‘birleşin' mesajı verdi. Fakat bazı partiler halkın bu mesajını anlamadı. Bu fırsatı değerlendiremeyenler 1 Kasım'da cezalandırıldılar. Halk mesajı anlamayanlara ceza verdi ve eskiye döndü. AK Parti kendisi de bu sonuca şaşırdı. Halk yanlış yapmaz, bundan sonra da gereğini yapacaktır. Aydın'da tüm örgütümüz başarılı bir seçim atlattık. Önümüzdeki seçim için mücadelemizi bu günden başlattık" diye konuştu.

LİSTE DEĞİŞTİ, BAŞARI GELDİ

7 Haziran'daki milletvekili listelerinde değişikliğe giden AK Parti, yüzde 3'lük artış ile 2 olan milletvekili sayısını 3'e çıkardı. AK Parti, geçen seçimlerde birinci sıradan aday gösterdiği eski İl Başkanı Mehmet Sadık Atay'ın yerine eski milletvekili Mehmet Erdem'i, Şanlıurfa eski milletvekili olan Zeynep Karahan Uslu'nun 3'üncü sıradaki yerine ise Halk Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Savaş'ı aday gösterdi. Çineli olan ve daha önce Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Mustafa Savaş'ın sevilen bir kişi olması, AK Parti'nin Aydın'daki oylarının yükselmesinde etkili oldu. AK Parti, 7 Haziran'da yüzde 29.7 olan oy oranını yüzde 33.08'e yükseltti. AK Parti Aydın İl Başkanı Ömer Özmen yaptığı seçim değerlendirmesinde tüm partililere teşekkür ederek, "Bu sonucun ortaya çıkmasında emeği geçenlere teşekkürü bir borç biliyorum. Biz inanmıştık ve biliyorduk ki zafer inananlarındı. Allah hepinizden razı olsun" dedi.

HDP OY KAYBI YAŞADI

25'inci Dönem milletvekili seçimlerinde Aydın'da en iyi çıkışı yakalayan ve yüzde 9.1 oy alan HDP'nin ise bu seçimde tüm Türkiye'de olduğu gibi oylarında düşme oldu. HDP'nin oylarının yüzde 7'ye gerilemesinin sebebi, bir önceki seçimde verilen ödünç oyların geri alınması olarak değerlendirildi.

İŞ DÜNYASI BEKLENTİLİ

Seçim sonuçlarını değerlendiren Aydın Ticaret Odası (AYTO) Başkanı Hakan Ülken, Aydın'ın sırasını bekleyen birçok sorunu olduğunu belirterek, "Toplum olarak en büyük kazanımlarımızdan biri sandık ve sandık sonuçlarına olan saygı. Ekonomi dünyası olarak eğer esktra bir durum olmazsa 2019 yılına kadar dört sene boyunca bu ülkede seçim yok. Bu dört sene içerisinde bütün gündemin ekonomi olmasını temenni ediyoruz. İş dünyasının önünün açıldığı ve ekonomide yapılması gereken reform adımlarının cesaretle atılabildiği bir dört yıl bekliyoruz. Hem iç hem de dış piyasalar seçim öncesi ve seçim sonrası için pozisyon alırlar. Döviz ve borsa ayağında olumlu göstergeler seçim sonuçlarına verilmiş pozitif tepkidir. Önemli olan üretime dayalı ekonomiyi hayata geçirmek. Aydın özelinde ise teşvik bölgesi uygulamasındaki adaletsizliğin giderilmesini, Çıldır Havalimanı'nın yolcu taşımacılığın açılmasını, İzmir- Aydın hızlı tren hattının hayata geçirilmesini, gıda teknolojisi ürünlerimizin serbest bölge teşviklerinden faydalandırılmasını, üniversitenin üçe bölünmesini, vakıf üniversitesi kurulması çabalarına destek verilmesini, Aydın'ın termal sağlık ve serbest sağlık bölgesi ilan edilmesini bekliyoruz" diye konuştu.

TEK KADIN MHP'DEN

Aydın'da CHP'den Bülent Tezcan, Metin Lütfi Baydar ve Hüseyin Yıldız meclise giderken, AK Parti'den Mehmet Erdem, Abdurrahman Öz ve Mustafa Savaş milletvekili oldu. MHP'den ise sadece Deniz Depboylu Ankara'ya gidebildi. Deniz Depboylu, Aydın'ın meclise giden tek kadın vekili oldu.