Kamil ELİBOL / ANKARA



34 ilde milletvekili olan ve 47 ilde vekili bulunmayan MHP'nin "Bizimle Yürü Türkiye" kampanyası etkili oldu. 54 ilde miting yapan Bahçeli partisinin oylarını yüzde 3.7 arttırdı. MHP; Niğde, Nevşehir, Karabük, Kırıkkale, Sivas, Gümüşhane, Giresun, Burdur, Bayburt, Kilis, Kırşehir, uşak, Zonguldak, Aksaray ve Amasya'dan ilk kez milletvekili çıkarma başarısı gösterdi.

Malatya, Çorum ve Çankırı'da ise MHP'nin vekil çıkartıp-çıkartamayacağı sandıkların yüzde 100 açılmasıyla netlik kazanacak. MHP, daha önce milletvekili bulunmayan bu üç ilde vekilliği son ana kadar zorlayacağa benziyor.



ANKARA İSTANBUL ARTTI

MHP, Ankara, İstanbul, İzmir ve Kayseri'de oylarını ciddi oranda artırdı. Ankara'daki milletvekili sayısı 4'den 6'ya, İstanbul'daki vekil sayısı 6'dan 10'a, İzmir'deki vekil sayısıda 2'den 4'e yükseltti. En ciddi oy artışı AKP'nin kalesi gözüken Kayseri'de görüldü. MHP, Kayseri'deki vekil sayısını 1'den 3'e yükselterek önemli bir başarı sağladı. Aynı şekilde; Bursa, Balıkesir, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Samsun'da vekil sayısı 2011'e göre birer arttı.

BAHÇELİ İZLEDİ

MHP Lideri Devlet Bahçeli seçim sonuçlarını MHP Genel Merkez'deki odasından an ve an takip etti. Seçim Koordinasyon Merkezi'ne ulaşan bilgiler ile tv ekranlarından sonuçları izleyen Bahçeli'nin, "2011'e göre oylarımızı yaklaşık yüzde 4 oranında artırdık. Hedefimiz daha yüksekti ancak bu sonuç bile MHP'nin yükselişini ortaya koyuyor" diye değerlendirme yaptığı öğrenildi.

85 VEKİL PARLEMENTODA

MHP, anketlere yakın bir sonuç elde etti. Cumhurbaşkanlığı çatı adayı Ekmeleddin İhanoğlu, Kalkınma Bakanlığı eski Müsteşar Yardımcısı Erhan Usta ve Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz'ı parlementoya girme hakkı elde etti. Rotasyona tabi tutulan Genel Başkan Yardımcıları; Oktay Öztürk Mersin'den, Mevlüt Karakaya Adana'dan, Semih Yalçın İstanbul'dan, Şefkat Çetin ise Ankara'dan milletvekili seçilerek parlemontaya girdi.

15 İLDE YENİ VEKİL

MHP, 2011'e göre hiç vekili bulunmayan 15 ilden parlementoya milletvekili çıkartmış oldu. Sivas'tan Celal Dağgez, Uşak'tan Durmuş Yılmaz, Zonguldak'tan ANAP'lı eski Enerji Bakanı Zeki Çatalkaya, Aksaray'dan Turan Yaldır, Bayburt'tan Kadri Karaoğlu, Kırıkkale'den Seyit Ahmet Göçer, Kilis'ten Mustafa Yün, Karabük'ten Durmuş Yalçın, Burdur'dan Alparslan Ahmet Dursun, Amasya'dan Mehmet Sarı, Giresun'dan Orhan Erzurum, Niğde'den Vedat Bayram, İzmir'den Aslan Savaşan, Murat Koç, Kayseri'den Ali Kilci, Süleyman Korkmaz, Kocaeli'nden eski milli futbolcu Saffet Sancaklı, K.Maraş'tan Fahrettin Oğuz Tor, Sefer Aycan, Nevşehir'den Mehmet Varol, Samsun'dan Erhan Usta, Hüseyin Edis, Kırıkkale'den Halil Öztürk, Balıkesir'den İsmail Ok, Recep Çetin, Bursa'dan Kadir Koçdemir, Tevfik Topçu, Çanakkale'den İbrahim Kürşat Tuna, Erzurum'dan Kamil Aydın, Gaziantep'ten Prof.Dr. Ümit Özdağ, Ertuğrul Tolga Orhan, Mersin'den Oktay Öztürk, Baki Şimşek ile Ali Öz milletvekili seçildi.

MHP'nin ağır topları; Celal Adan, Meral Akşener, Murat Başesgioğlu, Atilla Kaya, Mustafa Kalaycı, Ruhsar Demirel, Zühal Topçu, Tuğrul Türkeş, Yusuf Halaçoğlu, Oktay Vural ve Şefkat Çetin parlementoya girdi. Ankara 1. bölge 4. sıra adayı Erkan Haberal ile Ankara 2. bölge 4. sıra adayı Yaşar Yıldırım kılpayı farklı milletvekili seçilemedi.