Zeynep GÜRCANLI / ANKARA

Türkiye, Başika kampına 5 Aralık'ta gönderdiği takviye askerleri ve tank birliklerini, Irak merkezi hükümetinin olayı uluslararası bir kriz haline getirmesi sonucunda geri çekti. Ankara, Başika'dan geri çekilen askerlerin Türkiye'ye geri dönmedikleri bilgisini basına sızdırdı. Sadece askerlerin "daha kuzeye" gittikleri bilgisi paylaşıldı. Sözcü'nün ulaştığı hükümet kaynakları, Başika'dan çekilen askerlerin, Kuzey Irak'ta Türk askerlerinin uzun yıllardır konuşlanmış olduğu Bamerni kampına gittiklerini bildirdiler.

[caption id="attachment_1009164" align="alignleft" width="670"] Foto: DHA -Türk askeri Başika'dan Bamerni kampına çekildi.[/caption]

Türkiye, bulunan formül ile Başika'ya gönderdiği ve kriz yaratan ek askerlerini Irak'tan tümüyle çekmemiş oldu; Askerler, Bağdat'taki merkezi yönetim kontrolü altında Musul bölgesinden, Kürt yönetimi altındaki Kuzey Irak'a çekilmiş, ancak Irak'tan ayrılmamış oldular.

MESUD BARZANİ'YE ÜST DÜZEY PROTOKOL UYGULANMIŞ, BAŞBAKANLIĞA IRAK KÜRDİSTANI BAYRAĞI ÇEKİLMİŞTİ


Sözcü'nün ulaştığı kaynaklar, üzerinde uzlaşılan bu formülün, geçen hafta Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin Ankara'ya yaptığı ziyaret sırasında belirlendiğine dikkat çektiler. Barzani, Ankara'ya geçen hafta yaptığı ziyaret sırasında kendisine en üst düzey protokol uygulanmış, Başbakanlık'ta ağırlanmış, ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da kabul edilmişti. Barzani'nin ziyareti sırasında Başbakanlık'ta Kuzey Irak Kürt yönetiminin bayrağı çekilmişti.

BARZANİ BİR İLK DE YAPTI; ÖZEL KUVVETLER KARARGAHINI ZİYARET ETTİ


Barzani'nin Türkiye ziyaretinde dikkat çeken bir başka unsur ise, daha önce Ankara'ya yaptığı ziyaretlerde hiç ziyaret etmediği bir yere de gitmesi oldu. Ankara'da Özel Kuvvetler Komutanlığı'nı ziyaret eden Barzani'ye, "bordo bereli eğitimi" konusunda özel brifing verildi.