Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, terör mağduru esnafın zararının karşılanacağını, evlerini terk eden vatandaşların mağduriyetinin giderileceğini açıkladı.



Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Doğu ve Güneydoğu'da devam eden terör olaylarından dolayı vatandaşların mağduriyetinin giderilmesi için Bakanlar Kurulu'nda detaylı çalışmalar yapıldığını kaydederek; "Meydana gelen terör olayları ve terörden mağdur olan vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi için alınacak tedbirleri detaylı bir şekilde konuştuk. Yarın grup toplantısında Başbakanımız bunları detaylı olarak açıklayacak" dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısında öncelikli olarak Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki bazı il ve ilçelerde meydana gelen terör olaylarının gündeme geldiğini belirterek; "Meydana gelen terör olayları ve terörden mağdur olan vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi için alınacak tedbirleri detaylı bir şekilde konuştuk. Yarın grup toplantısında Başbakanımız bunları detaylı olarak açıklayacak. Terör örgütünün acımasız hendek kazmaları, bomba patlamaları sonucu birçok vatandaşımız, esnafımız birçok mağduriyet yaşadı, yaşıyor. Esnaf kardeşlerimizle ilgili adımlar atılacaktır. Ayrıca eğitim konusu, yaklaşık 4 ilçede eğitime ara verilmek durumunda kalmıştır, yaklaşık 80 bin öğrencimiz mağdur olmuştur. Hiçbir saat eksik kalmaktan, bu öğrencilerimizin eğitimi telafi edilecek. Diğer bir husus, evlerini terk etmek zorunda kalan vatandaşlarımızdır. Başta valilikler olmak üzere, gerekli çalışmalar yapıldı. Bunlar devam edecek, titiz çalışmalar yapılıyor, tüm mağduriyetler giderilecek" diye konuştu.

"SURİYE'DE RUSYA'NIN 4 BİN 198 SORTİDEN SADECE 391'İ DAEŞ'E KARŞI"

Toplantıda Suriye konusunda da gündeme geldiğini belirten Kurtulmuş, şunları kaydetti; "Suriye'deki gelişmeler maalesef aşağı yukarı dünyanın bütün ordularının bütün güçleriyle geldiği ve savaşın bir tarafına katıldığı bir safhaya gelmiştir. Artık doğrudan ülkelerin müdahil olduğu, fiilen asker bulundurdukları bir hale gelmiştir. Sadece bir rakam vermek için söyleyeyim; Suriye'deki bütün taraflarının orada varlık sebebini meşrulaştıran kılıf DAEŞ kılıfıdır. Sadece Rusya'nın son zamanlarla yapmış olduğu sortilerden bahsedersek, 4 bin 198 uçuştan sadece 391'i DAEŞ mevzilerine yönelik olmuştur. Geri kalanı ise, birçoğu Türkiye'ye yakın bölgelerde bulunmak üzere, ılımlı muhaliflerin mevzileri ve hatta sivil vatandaşların bulunduğu alanlar olduğu bilinmektedir. Ümit ederiz ki en kısa zamanda Suriye'deki bu süreç sona erer, Suriye'de halkın istediği şekilde demokratik bir sistem kurulur."

"BAŞİKA'DA BİRLİKLERİMİZ, YİNE IRAK'IN KUZEYİNDE BELLİ BİR NOKTAYA ÇEKİLDİ"

Kurtulmuş, Başika'daki Türk askeri varlığının Irak ile Türkiye arasında bir gerilimin sonlandırıldığını kaydederek; "Başika'daki Türk askerinin varlığı, Musul Ulusal Muhafız Kuvvetleri'nin eğitilmesi ile ilgili bir varlıktır. Ve çok yakına gelen DAEŞ'in varlığından, oradaki tehdidinden dolayı, oraya ilave bir güç kaydırılması yapılmıştır. Özellikle Irak Merkezi Hükümetince bazı olağanüstü hassasiyetlerin olması, olayın uluslararası alana taşınmasına neden oldu. Türkiye bu hassasiyetleri göz önünde bulundurarak ve DAEŞ'in tehdidini her an gözetleyerek oradaki birliklerimiz, yine Irak'ın kuzeyinde belli bir noktaya çekildi. Bu gerilim bir türlü sonlandırılmış bulundu" dedi.

"ŞU AN ELİMİZDE TÜRK TARAFININ KAYIT ETTİĞİ HABERLEŞMELER MEVCUTTUR"

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, düşürülen Rus savaş uçağının kara kutusunun açıldığını anımsatarak; "Rus uçağının kara kutusunun açılması sonucu, kayda değer bir bilgiye rastlanmadığı Rus yetkililer tarafından açıklandı. Uçağın seyrüseferi esnasında, şu an elimizde Türk tarafının kayıt ettiği haberleşmeler mevcuttur. Rus tarafının da bu alandan istifade edebileceğini ümit ediyoruz" dedi.

"OLUMLU OLARAK CEREYAN ETTİĞİNİ İFADE ETMEK İSTERİM"

Kurtulmuş, Türkiye ile İsrail arasında devam eden görüşmelere ilişkin şunları söyledi; "Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkiler normal seyrinde giderken bu ilişkilerin kesilmesine neden olan Türk tarafı değildir. Mavi Marmara'yla Türk vatandaşları uluslararası sularda şehit edilmişlerdir. İsrail'in o günkü hükümetinin, gerçekten son derece gaddarca Mavi Marmara saldırısı sonrası ilişkiler kesilmiştir. Türkiye'nin 3 şartı vardı; özür dilenmesi, şehit olanların yakınlarına tazminat ödenmesi ve Gazze ablukasının kaldırılması. 2013 yılında özür dilenmişti, diğer 2 şartın da yerine getirilmesi için Türk ve İsrail teknisyenlerinin görüşmeleri devam ediyor. Şu anda müzakere sürecindeyiz ve siyasi olarak kesinleşmiş bir aşamada değiliz. Ancak olumlu olarak cereyan ettiğini ifade etmek isterim. Bizim pozisyonumuz başından beri bellidir."
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Elektronik Kimlik Kartı'yla ilgili yasa tasarısının bugün parlamentoya sevk edileceğini kaydetti.