Erdoğan, Maryland’de külliye açılışına katılabileceği açıklaması üzerine ABD planı yapıldı. Plan dahilinde Obama ile de görüşmek isteyen Erdoğan'da 'soğuk duş' etkisi yaratan bir cevap verildi. Beyaz Saray'ın, "program yoğun, müsait değiliz, Kasım'da G-20 zirvesinde görüşürüz" diyerek adeta Erdoğan'ı veto ettiği iddia edildi.

Zaman’da yer alan habere göre, Erdoğan Ağustos ayı başında Endonezya ziyareti dönüşü gazetecilere, “Henüz nihai kararımızı vermedik. Eğer Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na katılırsam eylülde, katılmazsam bu ay içerisinde bir ABD seyahati söz konusu olabilir. Gittiğimizde, Maryland’deki külliyenin açılışını da gerçekleştirelim istiyoruz. Orada muhteşem bir eser ortaya çıktı. Dolayısıyla, hem Washington’u hem New York’u içeren bir ziyaret olacak” demişti.

Bu sözlerin ardından Ankara, Washington’la randevu için temasa geçti. Ancak Washington’dan randevu isteğine, “Başkan Obama’nın programı yakın zamanda bir görüşmeye izin vermiyor. Kasım ayında Antalya’da gerçekleşecek G-20 Zirvesi görüşme için en uygun zaman ve zemin” yanıtı geldi.

Habere göre, ABD yönetiminden gelen bu cevap, eylül ortasındaki Birleşmiş Milletler Genel Kurul çalışmaları için New York’a Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun gitmesine karar verilmesine sebep oldu.

Obama ile dostluğunu sık sık dile getiren Erdoğan’ın, ABD Başkanı ile ilişkileri Mayıs 2013 tarihindeki ABD ziyaretinden sonra bozulmuştu. Görüşmenin içeriğine dair Erdoğan’ın açıklamaları Beyaz Saray tarafından yalanlanırken, Erdoğan geçtiğimiz yıl da Obama’nın artık telefonlarına çıkmadığını açıklamıştı.