GAZİANTEP'TE MÜDAHALE

Gaziantep’te, Abdullah Öcalan’ın yakalanışının yıl dönümünü bahane ederek yasa dışı gösteri yapan ve uyarılara rağmen dağılmayarak taş, molotof kokteyli ve havai fişek atan gruba, polis biber gazı ve basınçlı suyla müdahale etti.

Beybahçe Mahallesi’nde öğleden sonra toplanarak PKK elebaşı Abdullah Öcalan’ın yakalanışını bahane ederek gösteri yapmak isteyen yüzü maskeli grup, çöp konteynırlarını devirerek oluşturdukları barikatı ateşe verdi. Uyarılara rağmen dağılmayan grup, polise molotof kokteyli, taş ve havai fişek ile saldırdı. Polisler, uyarılara rağmen dağılmayan çoğunluğu çocuk ve gençlerin oluşturduğu gruba, biber gazı ve basınçlı suyla karşılık verdi. Grup, müdahale sonrası ara sokaklara dağılırken, polis bölgede önlemlerini artırdı.

BATMAN VE CİZRE'DE OLAYLAR ÇIKTI

Abdullah Öcalan'ın Kenya'da yakalanarak Türkiye'ye getirilişinin 16'ncı yıldönümü nedeniyle bölgede protesto gösterileri yapılırken, Batman, Şırnak merkez ve Cizre, Silopi, Beytüşşebap ile İdil İlçesi'nde yapılan açıklama sonrası dağılan gruplar ile güvenlik güçleri arasında olaylar çıktı.



BATMAN'DAKİ OLAYLARDA 10 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

HDP Milletvekili Ayla Akat Ata ile HDP ve DBP'li yöneticilerin uyarılarına rağmen istenmeyen olaylar yaşandı. Belediye binası önünden Atatürk Parkı'na kadar yapılan yürüyüşe; HDP Milletvekili Ayla Akat Ata, Batman Belediye Başkanı Sabri Özdemir, HDP ve DBP'li yöneticiler katıldı. HDP Batman Milletvekili Ayla Akat'ın yaptığı konuşmadan sonra bazı gençler ile polis arasında olaylar çıktı. Dağılanlar arasında bulunan bazı gençler, Turgut Özal Bulvarı'nda polise taş ve molotoflu saldırı düzenledi. Polisin de TOMA araçlarıyla tazyikli su ve ebiber gazı ile karşılık vermesi üzerine olaylar çıktı. Olaylara karışan ve aralarında çocukların da bulunduğu 10 kişi gözaltına alındı.
DBP İl Başkanı MEhmet Candemir, her şeye rağmen yürüyüşün olaysız geçtiğini belirterek, "Kalabalığa yüzlerini kapatmamaları için uyarıda bulunduk. Malesef basın açıklamasının ardından istenmeyen görüntüler yaşandı" dedi.

OLAYLARIN ARASINDA KALAN VALİ YARDIMCISI, POLİSLE TARTIŞTI

Özel otomobiliyle yoldan geçen Vali Yardımcısı Ertuğ Şevket Aksoy ile polis arasında gerginlik yaşandı. Vali Yardımcısı Aksoy'u tanımayan polis, "Taş gelecek taş. Ne arıyorsun burada?" sözlerine Vali Yardımcısı Aksoy da, "Kim, o manyak diyen?" diyerek karşılık verdi. Vali Yardımcısı Aksoy, daha sonra Kültür İş Merkezi önünden ayrıldı.



CİZRE'DE 5 BİN KİŞİ YÜRÜDÜ, SONRASINDA OLAYLAR ÇIKTI

Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde HDP öncülüğünde Sur Mahallesi'nin Çarkendal bölgesinde toplanan yaklaşık 5 bin kişi, Öcalan'ın yakalanarak Türkiye'ye getirilmesini protesto etti. Gösteride, PKK, YPG bayrakları ile Öcalan Posterleri taşındı. HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız'ın yaptığı konuşmadan sonra kalabalık dagılmaya başladı. Dağılma sırasında yüzleri maskeli, ellerinde molotof kokteyli ve havai fişek bulunan bir grup, yoldan geçen araçları durdurarak kimlik kontrolü yaptı. Bu gruba polis, basınçlı su ve gaz bombasıyla müdahale etti. Grubun da karşılık vermesi üzerine çıkan olaylar devam ediyor.



SİLOPİ'DE AKŞAM ÇIKAN OLAYLAR HALA DEVAM EDİYOR

Şırnak kent merkezinde de öğlen yapılan açıklama sonrası grup dağılırken, akşam saatlerinde mahalle aralarında bazı gruplar ile polis arasında olaylar çıktı. Beytüşşebap İlçesi'nde yapılan basın açıklamasından sonra göstericiler olaysız bir şekilde dağılırken, Silopi'de dün akşam başlayan olaylar hala devam ediyor. Turgut Özal ve Yeni Mahalle'de polis ile göstericiler arasında çıkan çatışmalar devam ediyor. Öğle saatlerinde basın açıklaması yapan gurup dağıldıktan sonra, kalabalık arasında bulunan yüzü maskeli bir grup, polise taş, molotof ve el yapımı patlayıcı ile saldırdı. Polisin de tazyikli su ve gaz bombalarıyla karşılık vermesi üzerine çıkan çatışmalar hala devam ediyor.

HAKKARİ'DE OLAY

Abdullah Öcalan'ın yakalanıp Türkiye'ye getirilişinin 16'ıncı yıldönümü nedeniyle kepenklerin kapalı olduğu Hakkari'de öğle saatlerinde olaylar çıktı. Pehlivan Mahallesi'ndeki çevre yolunda sokaklara barikat kurup ateş yakan yüzü maskeli göstericilere polis gaz bombası ve tazyikli su ile müdahale etti. Göstericiler ise polise ses bombası, molotof, havai fişek ve taşla saldırdı.

Olaylar üzerine aralarında özel harekat polislerinin de bulunduğu çok sayıda ekip Pehlivan Mahallesi'ne yönlendirildi. Polisler araçlardan inerek göstericileri kovaladı. Olaylar, Keklikpınar ve Kıran mahallelerinde bir süre davam etti.
Şırnak'ta molotofla yaralanan polise ambulans uçak

ŞIRNAK'TA POLİS AĞIR YARALI

ŞIRNAK'ın İdil İlçesi'nde dün gece Abdullah Öcalan'ın yakalanıp Türkiye'ye getirilişinin yıldönümü nedeniyle protesto gösterisi yapan grubun molotofkokteyli atıp ağır yaraladığı polis memuru Uğur Güneş, ilk tedavisinin ardından ambulans uçakla Ankara'ya sevk edildi.

Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilmesinin 16'ncı yıldönümünü protesto etmek için dün gece İdil ilçesinde yapılan yasa dışı gösterilerde atılan bir molotofkokteyli zırhlı aracın içerisine düştü. Araçta bulunan polis memuru Uğur Güneş, yüzünden ve vücudunun değişik yerlerinden yanarak yaralandı. İdil Devlet Hastanesi'nde ilk tedavisi yapılan polis memuru Güneş, bugün Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı'ndan ambulans uçakla Ankara'ya sevk edildi.

HDP'LİLERDEN İZMİR'DE EYLEM

İZMİR'in Alsancak Semti'nde toplanan yaklaşık 500 HDP'li, İmralı'da çarptırıldığı ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasını çeken PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılması için eylem yaptı. Sık sık Öcalan lehinde sloganlar atan grup, açıklamanın ardından dağıldı.

Bugün öğle saatlerinde Alsancak semtindeki Kıbrıs Şehitleri Caddesi girişinde toplanan HDP'li grup, 'Dişe diş kana kan seninleyiz Öcalan', 'Yaşasın önder Apo' sloganı attı. Ellerinde terör örgütü PKK'nın lideri Abdullah Öcalan'ın fotoğraflarını da taşıyan grup adına basın açıklaması yapan HDP İzmir İl Başkanı Cavit Uğur, "Bugün uluslararası komplonun 16'ncı yılını geride bırakıyoruz. Çözüm ve müzakere sürecinin mimarı olan sayın Öcalan'ın özgürlüğü barış için en temel adımdır. Başta sayın Öcalan olmak üzere tüm hasta tutsaklar ve siyasi tutsakların serbest bırakılması Kürt sorununun demokratik siyaset zeminlerinde konuşularak ve müzakere yoluyla çözümü sağlayacaktır" dedi.

Açıklamanın ardından bir süre daha slogan atan grup daha sonra dağıldı.

SURUÇ'TA 10 GÖZALTI

ŞANLIURFA'nın Suruç İlçesi'nde, Abdullah Öcalan’ın Kenya'da yakalanarak Türkiye’ye getirilişinin yıl dönümünü bahane ederek yolları barikat kurarak kapatan ve jandarmaya taş atan gruba biber gazı ve basınçlı suyla müdahale edildi. Jandarmanın müdahalesi ile sonlandırılan gerginlikte 2'si Suriye uyruklu 10 kişi gözaltına alındı.

Öğle saatlerinde Suruç'un Aligör Mahallesi’nde toplanan yüzlerini maske ve poşuyla kapatan kalabalık, Öcalan'ın yakalanmasının yıl dönümünü protesto gösterisi yaptı. Terör örgütü ve elebaşı lehine slogan atan ve çöp konteynırlarını devirerek barikat oluşturarak yolları kapatan grubun yasa dışı gösterisi üzerine olay yerine jandarma ekipleri sevk edildi. Bölgeye giden jandarma ekipleri, dağılmaları yönünde yaptığı uyarıya kalabalık taş atarak karşılık verdi. Jandarma ekipleri, uyarılara rağmen dağılmayan ve taş atmayı sürdüren gruba, biber gazı ve zırhlı araçlardan basınçlı su sıkarak müdahale etti. Şanlıurfa'dan takviye birliklerin gelmesiyle sonlandırılan gerginlikte, jandarma ekipleri eyleme katıldığı belirlenen 2’si Suriye uyruklu 10 kişiyi gözaltına alındı. Mahallede jandarma önlemini artırırken, gerginliğin sona ermesinin ardından barikatla kapanan yol ise zırhlı araçlar tarafından temizlenerek ulaşıma açıldı.

AĞRI'DAKİ EYLEMLERE HDP'Lİ VEKİLLER DE KATILDI

AĞRI’da terör örgütü PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan'ın Kenya'da yakalanarak Türkiye'ye getirilmesini protesto eden HDP Milletvekili Halil Aksoy, "Sayın Öcalan şu anda Kürt halkının özgürlüğü için, barış için, Kürt sorununun demokratik barışçıl yollarla çözülebilmesi için, Kürt halkının başmüzakerecisidir" dedi.

Aralarında HDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy ve Belediye Başkanı DBP'li Sırrı Sakık'ın da bulunduğu 200 kişi, Abdullah Öcalan'ın Kenya'da yakalanarak Türkiye'ye getirilmesinin, 16'ncı yıldönümünü yürüyüşle protesto etti. Yürüyüş ardından basın açıklaması yapan DBP İl Başkanı Necmettin Efe, şöyle dedi:

"Türkiye olmak üzere tüm Ortadoğu'da darbe mekaniklerini tetikleyen kontra yapıların en geniş kapsamlı ittifakıyla 15 Şubat 1999’da Kürt halk önderi Abdullah Öcalan tutuklanarak Türkiye’ye teslim edildi. Bu geniş kapsamlı ittifakın gerçekleştirmek istediği; Abdullah Öcalan’ın Türkiye tarafından idam edilmesiyle bir Kürt-Türk savaşını başlatmak istemeleridir."

Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünün Kürt halkının özgürlüğü olduğunu söyleyen Milletvekili Halil Aksoy ise şunları söyledi:

"Sayın Öcalan şu anda Kürt halkının özgürlüğü için, barış için, Kürt sorununun demokratik barışçıl yollarla çözülebilmesi için, Kürt halkının başmüzakerecisidir. Yani sayın Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü hepimizin özgürlüğüdür. Ne zaman ki sayın Abdullah Öcalan özgür olur, bu saydığım bütün çehreler, insanlar ve Kürt halkı özgür olur. Kürt halkının özgürlüğü sayın Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü Kürt özgürlüğüne denktir. Bu komplodaki asıl amaçsa şuydu, bölgede bir Kürt Türk çatışması yaratmak belki onlarca yıla mal olacak bir kavga zemini bir ölüm zemini yaratmaktı. Ama sayın Abdullah Öcalan bunun önüne geçerek engelledi. Bugün açıkça belirtmekte yarar var, bu uluslararası komplo boşa çıkmış durumdadır. Bu şu anlama gelmiyor; bu komplo bitti bir bütün olarak, hayır bu komplo bir bütün olarak halen devam ediyor."

ADANA'DA POLİS MÜDAHALE ETMEDİ

ADANA'da HDP'liler Abdullah Öcalan'ın yakalanışının 15'inci yıl dönümü nedeniyle eylem düzenledi. Öcalan fotoğrafları ile yürüyen grubu, polis ekipleri takip etti.

Abdullah Öcalan'ın yakalanışının 15'inci yıldönümü nedeniyle 5 Ocak Meydanı'nda toplanan yaklaşık 2 bin kişilik grup, Gülbahçesi Mahallesi'ne yürüyüşe geçti. Ellerinde Abdullah Öcalan'ın fotoğrafları bulunan grup, kürtçe ve türkçe çeşitli sloganlar attı. TOMA ve akrep araçlarıyla çok sayıda Çevik Kuvvet ekibi, grubu takip etti. Olaysız biten yürüyüşün ardından grup, dağıldı.

ŞANLIURFA'DA OLAYSIZ EYLEM

ABDULLAH Öcalan’ın 15 Şubat 1999’da Kenya’da yakalanarak Türkiye’ye getirilmesinin 16'ncı yıldönümü Şanlıurfa'da HDP ve DBP üyelerinin yürüyüşle protesto edildi. Yürüyüşe katılan Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan, ağabeyinin sadece Kürtlerin değil tüm Ortadoğu halklarının özgürlüğünü istediğini söyledi.

Öğle saatlerinde kentin Ali Şelli Parkı'nda toplanan aralarında HDP milletvekilleri İbrahim Ayhan, Kemal Aktaş ile Aysel Tuğluk, Abdullah Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan'ın da bulunduğu HDP ve DBP üyesi yaklaşık 3 bin kişi, Öcalan’a destek sloganları atarak yürüdü. Yaklaşık 1 kilometrelik yürüyüşün ardından kalabalığa konuşan DBP İl Başkanı İsmail Kaplan, Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılmasını istedi.

İmralı'da çarptırıldığı ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasını çeken Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan ise konuşmasında 16 yıldan bu yana cezaevinde olan ağabeyi ile zaman zaman görüştüklerini söyledi. Ağabeyinin sadece Kürtlerin değil tüm Ortadoğu halklarının özgürlüğü için talepte bulunduğunu savunan Mehmet Öcalan, "Güney Kürdistan ve Rojava üzerinde kirli bir siyaset yürütülüyor. Ağabeyim 40 yıldır tüm halkların özgürlüğü ve barışı için mücadele ediyor. Umarım önümüzdeki süreçte iyi şeyler olur" dedi.

DİYARBAKIR'DA KALABALIK YÜRÜYÜŞ

DİYARBAKIR'da, Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilmesinin yıl dönümü nedeniyle düzenlenen protesto gösterisinde yaklaşık 20 bin kişi katıldı. DBP görevlileri, yürüyüş sırasında görev alan polislerin ve kamu binalarının önünde el ele tutuşarak güvenlik kordonu oluşturdu. DBP görevlileri herhangi bir olay çıkmaması için yoğun çaba sarf ederken, yüzlerini kapatan çocukların da yüzünü açtırdı.

İmralı Cezaevi'nde çarptırıldığı ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasını çeken Abdullah Öcalan'ın Kenya'da yakalanarak Türkiye'ye getirilişinin 16'ncı yıldönümünü nedeniyle DBP tarafından Diyarbakır'da protesto yürüyüşü düzenlendi. Yürüyüş öncesinde ellerinde PKK flamaları, Öcalan fotoğrafları ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi bayrağı bulunan kalabalık grup, DBP il binası önünde toplandı. '15 Şubat uluslararası komplosunu lanetliyoruz' ve '2015 yılı Başkan Apo'nun özgürlük yılı olacak' yazılı Kürtçe ve Türkçe pankartlar taşıyan grup, saat 12.00 sıralarında DBP'nin seçim otobüsü eşliğinde yürüyüşe başladı.

DBP'LİLERDEN POLİSE GÜVENLİK KORDONU

Parti binası önünden yürüyüşe geçen grup, güzergah boyunca sık sık Öcalan lehine slogan attı. Polisin gruba yaklaşmadan uzaktan takip ederken, DBP'liler de güzergahtaki kamu binaları, bayrak direkleri, güvenlik önlemi alan polisler ve polis araçlarının yanından geçilmesi sırasında el ele tutuşarak yürüyüşe katılanların buralara saldırmaması için güvenlik kordonu oluşturdu. Grupta saldırı girişiminde bulunanları engelleyen DBP'li görevlilerin, grubun Ofis kavşağından geçmesi sırasında güvenlik önlemi alan polislerin önünde el ele tutuşarak kordon oluşturması ilginç görüntü oluşturdu.

DBP'lilerin aldığı tüm bu önlemlere karşın grubun içinden bazı kişilerin zaman zaman havaya doğru havai fişek attı.

EMİNE AYNA: ÖCALAN'SIZ YAŞAM OLMAZ

Protesto yürüyüşçülerin İstasyon Meydanı'na ulaşmasından sonra kalabalığa hitap eden DBP Eş Genel Başkanı Emine Ayna, "Dün Öcalan'a özgürlük demek, bu posterleri taşımak yasaktı. Kürt halkı direnerek bu yasağı aştı" dedi. Emine Ayna, Öcalan'ın serbest bırakılmasını istediği konuşmasında şöyle dedi:

"İnanıyoruz ki; bu halkın direnişi ile Başkan Öcalan Amed'de, burada, bütün Kürdistan'a, bütün Türkiye'ye seslenecek. Yüzyıllardır sömürülen çocuklar, gençler, kadınlar, Kürdistan halkı, Öcalan ile irade oldu. Bu yüzden Öcalan'ın özgürlüğü çocukların, kadınların, gençlerin, Kürdistan'ın, Kürdistan halkının, dünya halklarının özgürlüğüdür. Yakın zamanda büyük bir ihtimal heyet tekrar Başkan Öcalan ile görüşmeye gidecek. Buradan hep birlikte Başkan Öcalan'a selamlarımızı gönderiyoruz. Başkan Öcalan'sız yaşam Kürdistan halkı için olmaz diyoruz. Hepinizi özgür yarınlarda, özgür Başkan Öcalan ile Özgür Kürdistan'da buluşmak üzere selamlıyoruz."

'30 YIL DAHA SAVAŞABİLİRİZ'

Kürtçe konuşma yapan DTK Eş Başkanı ve HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak ise, Abdullah Öcalan'ın felsefesinin barışın yolunu ve müzakere masasını açtığını ileri sürerek şöyle dedi:

"Kürt halk önderinin esareti artık anlamsızdır. Kürdistan halkı bu esareti artık kabul etmiyor. Öcalan 16 yıldır cezaevinde ve 2 yıldır müzakereler sürüyor. Eğer bu barışın ve sakin ortamın devamını istiyorsanız, müzakereler sonuca ulaşsın, Türkiye'de demokratikleşme gerçekleşsin, çözüm olsun istiyorsanız Kürt halk önderini özgür bırakmanız gerekir. Önderimizin özgürlüğü müzakerenin sürmesinin sebebidir. Eğer bu olmazsa, bilin ki 30 yıl daha özgürlük için savaşabiliriz."

Konuşmaların ardından kalabalık dağıldı.

BİR ÇOK İLDE KEPENKLER KAPATILDI

ABDULLAH Öcalan'ın Kenya'da yakalanarak Türkiye'ye getirilmesinin 16'ncı yıldönümü nedeniyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki birçok kent merkezi ile ilçede işyerleri açılmadı. Bazı illerde protesto yürüyüşü ve basın açıklaması yapan gruplarla güvenlik güçleri arasında olaylar çıktı.

Diyarbakır'da, esnafın yüzde 80'i bugün işyerlerini açmazken, polis, kentin belirli noktalarında güvenlik önlemleri aldı. Merkez Bağlar ve Sur İlçesi'nde kepenklerin büyük kısmının kapalı olduğu Diyarbakır'da diğer merkez ilçeler Kayapınar ve Yenişehir ilçelerinde de esnafın büyük bölümü kepenk açmadı. Kentin belirli noktalarında zırhlı araç ve çevik kuvvet polisleri ile önlemler alındı. DBP önünde toplanan binlerce kişi, Koşuyolu Güzergahı'ndan yürüyerek, mitingin yapılacağı İstasyon Meydanı'nda toplandı.

Şırnak kent merkezi ve ilçelerinde kepenkler açılmazken, HDP ve DBP il binalarına siyah bez asılarak, Öcalan'ın yakalanarak Türkiye'ye getirilmesi protesto edildi. Parti binaları önünde toplanan kalabalık, pankart ve dövizlerle Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü. Burada Kürtçe Türkçe konuşan BDP il Başkanı Salih Gülenç, Abdullah Öcalan'ın 16 yıl önce Kenya'da yakalanarak Türkiye getirilmesini komplo olarak nitelendirirken bunu lanetlediklerini söyledi.

İmralı'da çarptırıldığı ömür boyu hapis cezasını çeken Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılmasını isteyen Salih Gülenç, "Türk halkı için Atatürk ne ise, Kürt halkı için de Öcalan odur. Bunun için Kürt halkının sabrı, tahammülü kalmadı. Artık Öcalan'nın özgür kalınmasını istiyoruz. Önderliğimizin özgürlüğü için bugün milyonlarla sokaklarda, alanlarda tek ses, tek yürekle bu komployu lanetliyoruz" dedi. Konuşmanın ardından 5 dakikalık oturma eylemi yapan kalabalık daha sonra dağıldı.

CİZRE'DE OLAY ÇIKTI

Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde, toplanarak yasa dışı gösteri yapan gruba polis gaz bombaları ve basınçlı su ile müdahale etti. Fırınlar dışında tüm kepenklerin kapalı olduğu ilçede, protesto yürüyüşü için Sur Mahallesi'nde bulunan Nevruz Alanı'nda toplanmaya başlayan göstericiler ile polis arasında olaylar çıktı.

Öcalan'ın Türkiye'ye getirilmesinin protesto edildiği bölgede, Siirt, Batman ve Tunceli'de de bugün esnafı büyük bölümü kepenk açmadı.

Mardin merkezde işyerleri açık olduğu halde Kızıltepe, Derik, Nusaybin, Mazıdağı ve Ömerli İlçesi'nde esnaf kepenk açmadı.