Asuman ARANCA/ANKARA

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2010 yılı KPSS Sınavındaki usulsüzlüklere ilişkin yürütülen soruşturmada 6. dalga operasyonu yapıldı. ÖSYM’de sınav sorularının hazırlandığı birime baskın düzenleyen polis, savcı Yücel Erkman’ın talimatıyla, ÖSYM eski Başkanı Ali Demir döneminde işe alınan 3 kurum çalışanı gözaltına aldı.

Gözaltındaki 3 şüphelinin de kopya çekilen sınav sonrası ÖSYM’ye atandıkları belirlendi. Şüphelilerin ÖSYM’nin kozmik odası olarak adlandırılan Soru Hazırlama Birimi’nde çalışıyor olması nedeniyle kurumun yaptığı tüm sınavlar da şaibeli hale gelince, savcılık son 5 yılda yapılan tüm sınavları mercek altına aldı. MASAK raporunda, bu kişilerin hesaplarına sınava giren adaylar tarafından düzenli olarak yatırılan “himmet parası” tespit edildi. Gözaltındaki kişilerden 2’sinin “cemaatin ÖSYM İmamları” olduğu öne sürülüyor.

DÜZENLİ PARA AKIŞI


Ankara Cumhuriyet Savcısı Yücel Erkman tarafından yürütülen KPSS soruşturması dosyasına giren MASAK raporu yeni bir skandalı da ortaya çıkardı. MASAK uzmanları, soruların sızdırıldığı 2010 yılındaki KPSS sınavı’nda neredeyse tüm soruları doğru cevaplayan bazı isimlerin, aynı sınava giren iki şüpheliye ait banka hesaplarına düzenli biçimde ödeme yaptıklarını tespit etti. Ödemelerin izini süren uzmanlar, bu hesapların sahibi olan kişilerin ÖSYM’de çalışan İbrahim K. ve İbrahim U. olduğunu belirledi. Bu iki kişinin de 2010 yılındaki sınavda “kopya” şüphelisi olduğunu ve belirleyen uzmanlar, duruma raporlarında yer verdi. Rapor üzerine harekete geçen savcılık, söz konusu kişilerin HTS kayıtlarını incelemeye aldığında yeni bilgilere ulaştı.

ALİ DEMİR DÖNEMİ


Şüphelilerin, 2010 yılı KPSS’de yalnızca eğitim bilimleri sınavının iptal edilmesi nedeniyle Genel Kültür ve Genel Yetenek sınavındaki puanlarıyla ÖSYM’ye atandığını tespit eden savcılık, bu kişilerin Ali Demir’in ÖSYM Başkanı olduğu 2011 yılında kurumda çalışmaya başladıklarını belirledi. Şüphelilerin HTS kayıtlarından da, soruları temin ederek adaylara dağıttığı öne sürülen ve örgüt liderliğiyle suçlanan Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği Genel Sekreteri Mehmet Hanefi Sözen ile “cemaatin Ankara ve eğitim imamı” oldukları öne sürülen Yusuf Rodoplu ve Cemil Koca ile irtibatları ortaya çıktı. Sabaha karşı operasyon düğmesine bakan Savcı Erkman, ÖSYM’de yapılan aramaya bizzat eşlik etti. ÖSYM soru hazırlama birimindeki bilgisayarlara el konulurken, şüphelilerin evlerinde yapılan aramalarda da içerisinde soruların yer aldığı dijital veriler ile ajandalara el konuldu.

ÖSYM’NİN SON 5 YILI MERCEK ALTINDA


Şüphelilerin yaklaşık 5 yıldır ÖSYM’nin soru hazırlama biriminde çalışmaları nedeniyle, kurumun son 5 yılda yaptığı tüm sınavlar da şaibeli hale geldi. Savcılık, ÖSYM tarafından son 5 yılda yapılan tüm sınavları da bu nedenle mercek altına aldı. ÖSYM’nin yaptığı sınavlar arasına, “KPSS, ÖSYS, ALES, TUS, YDS, DGS, ALS, JANA” gibi neredeyse tüm devlet kurumlarının memur alımı için şart koştuğu sınavlar yer alıyor.