Şenol GEZER/SÖZCÜ


İstanbul Polisi, Türkiye'de ikamet eden Rusya karşıtı Özbekistan Halk Hareketi liderlerinden T.S.'ye yönelik bir suikast girişimini son anda önledi. Eylem öncesi keşif yapan 2 ajan, kaçma hazırlığı yaparken yakalandı.

Aksiyon filmlerine konu olacak operasyonu İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü (TEM) ekipleri gerçekleştirdi. TEM ekipleri, Pendik'te yaşayan özgürlük yanlısı bir Özbek liderin takip altında tutulduğu yönünde bilgiye ulaştı. Özbek lider ve güvenliğini sağlayan kişilerin ifadesine başvuran TEM dedektifleri, şüphe çeken 2 otomobile yönelik araştırma başlattı. Geniş çaplı araştırma sonucu, araçların Pendik'teki bir şirketten Özbekistan uyruklu 33 yaşındaki Khusanbek U. adına kiralandığı belirlendi.



BASKIN ÜZERİNE BASKIN
Eldeki bilgiler üzerine harekete geçen TEM Özel Tim, 1 Aralık'ta sözleşmede yeralan Pendik Marmara Caddesi üzerindeki bir daireye baskın düzenledi. Öğlen saatlerinde gerçekleşen baskında Dağistan uyruklu Magomedmurad D. (51), yakalandı. Şüpheliyi sorguya alan uzman polisler, Pendik'in Kavakpınar Mahallesi'ndeki başka bir daireye baskın yaptı. Operasyonda Özbek asıllı Tacikistan pasaportu taşıyan Furkan A. ve Kazakistan uyruklu Shamil K. gözaltına alındı. Evde arama yapan TEM dedektifleri, dijital aletlere el koydu.



İSTİHBARATÇI EKİP!
Vatan Caddesi'ndeki TEM Şube'de sorguya alınan şüphelilerden Furkan A., adliyeye sevk edildi. Geçmiş yıllarda gerçekleşen suikastları gözönünde bulunduran  uzmanlar, yakalanan kişilerin eylem öncesi fiziki takip yapan Rusya ve Özbekistan gizli servisi görevlisi olma ihtimalinin yüksek olduğunu ifade etti. Operasyon, muhtemel bir suikastı önlemiş oldu. Bu arada Türkiye'de yaşayan Özbeklere yönelik koruma tedbirleri en üst seviyeye çıkarıldı.