Kamil ELİBOL / ANKARA

KORKULU RÜYA OLACAK

Cobra’dan sonra özel timin envanterine giren Ejder Yalçın’lar PKK’lı teröristlerin adeta korkulu rüyası olacak. Emniyet Genel Müdürlüğü, tasarımı ve mühendisliği tamamen yerli olan zırhlı araçlardan ilk etapta 11 adet satın aldı.

50 ADET SİPARİŞ

Özel Harekat Daire Başkanlığı, yüksek balistik koruma özelliği ile baskınlarda etkili sonuçlar alınmasını sağlayan zırhlı araçlardan 50 tane daha sipariş verdi.

BÖLGEYE DAĞITILACAK

El yapımı patlayıcı, mayın, roket dahil her türlü bombaya karşı tam koruma sağlayan araçların her biri 550 bin Avro’ya mal olacak. 4x4 zırhlı araçlar Hakkari, Şırnak, Diyarbakır, Siirt, Batman, Mardin, Van, Tunceli gibi terör eylemleri açısından “kritik” illere gönderilecek.

ZAYİAT VERİLMEDİ

Hakkari, Şırnak, Tunceli ve Mardin’deki operasyonlarda kullanılan Ejder Yalçın’larda kayıp verilen hiçbir zayiat yaşanmadı. Operasyonel zırhlı araç yönüyle güçlendirilen polis özel timin PKK’ya karşı “aktif” görevlendirileceği öğrenildi.

BİR TİM KİŞİ KAPASİTELİ

Lastik altı ve gövdesi mayın, roket dahil tüm patlayıcılara karşı yüksek koruma sağlayan Ejder Yalçın’lar bir tim (10 kişi) kapasiteli. Yüzde 70 meyilli arazide tırmanabilen zırhlı aracın lastikleri patlak gider özelliği taşıyor. Lastiklerine mermi isabet etse dahi 50 kilometre gidiyor.

SİLAH KULESİ

Silah kulesine monte edilen ağır makinalı tüfek ve bomba atar içeriden joystick kol ile ateşleniyor. Özel tim mensubu çatışmalarda kuleye çıkmadan içeriden hedefleri yaylım ateşine tutabiliyor. Kuleye; 12.7 ya da 7.62 mm. makinalı tüfek, 24 mm. uçaksavar ile 40 mm. bomba atar yerleştiriliyor. Kulede ayrıca sis havanları sistemi mevcut.

SİS BOMBASI ATIYOR

Sis bombası atılarak araç üzerinde sis bulutu oluşturuluyor. Bu sayede zırhlı araç konumunu değiştirerek hedef alanından kurtuluyor. Araçta gece ve gündüz görüşlü optik kamera sistemi bulunuyor.



Kameralara yansıyan hedefe joystick kolla nişan alınıp tam isabet sağlanıyor. 2 ila 10 kilometrelik alanı tarayabilen termal kameraların tesbit, teşhis ve tanıma özelliği bulunuyor.

OPSİYONEL ÖZELLİKLERİ

4 tona kadar faydalı yükte taşıyabilen araç 110 km. hız yapabiliyor. Farklı silah sistemlerinin kolayca entegrasyonu yapılabilen aracın diğer özellikleri ise şöyle:

-Hidrolik tahrikli kurtarma vinci

-İçeriden joystick ve manuel kumandalı silah istasyonu

-Sis havanları/bomba atar

-Gündüz/gece görüş sitemleri

-Personel bölmesi infilak bastırma ve yangın söndürme sistemi

-V yapılı gövde tasarımı

-Mayın patlaması şokunu sönümleyen askılı koltuk ve yüzer taban sistemi