Sözcü Ankara

Süleyman Şah Türbesi’nin Türkiye sınırına yakın bir yere taşınmasıyla ilgili HDP Van Milletvekili Nazmi Gür’den hükümeti yalanlayan bir açıklama geldi. Gür “Operasyon YPG-PYD güçlerinin onayı, katılımı ve desteğiyle gerçekleştirilmiştir” dedi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, düzenlediği basın toplantısında YPG ile işbirliği iddiasını yalanlamıştı.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Süleyman Şah operasyonu hakkında TBMM Genel Kurulu’na bilgi verdi. Bakan ''Bu bir milli davadır, operasyona karşı çıkan dış güçlere bakıldığında ne kadar doğru olduğu görülecektir. Kaybedilen vatan toprağı yok, egemenlik hakkından vazgeçilmemiştir” diye konuştu.

Yılmaz konuşurken MHP sıralarından çok sert sataşmalar geldi. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural “Yazıklar olsun, hangi yüzle çıkıyorsun” diye Yılmaz'a bağırdı. Bakan Yılmaz, muhalefet partilerine “Türbeyi ziyarete davet ediyoruz. Bize güvenin, şimdiye kadar boşa çıkarmadık” diye karşılık verdi.
HDP Van Milletvekili Nazmi Gür ise, YPG’nin operasyona ilişkin basın açıklamasını Genel Kurul’da okudu. Gür, “Bu operasyonu Türk hükümeti tek başına yapmadı. Baştan itibaren Kobani yetkilileri, PYD ve YPG yetkileriyle görüşmeler gerçekleştirildi. 35-40 km öteye götürmenin imkanı yoktu. Bu konuda onların onayı, katılımı ve desteğiyle operasyon gerçekleştirilmiştir” dedi.

Operasyonun her aşamasında Kobani’deki yerel güçlerin desteğinin sağlandığını anlatan Gür, “10 gün önce YPG güçleri Eşme köyünü aldı. Türbe artık Kobani topraklarındadır. Hükümet bunu zafer olarak ilan etmiştir. Yerel güçleri göz ardı ederek dile getirmesi üstten bakıcı, kabul edilemez bir tutumdur” dedi.