Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kaçak Saray’da din adamları için kurduğu saltanat sofrasının maliyetini açıkladı. Candan, “Saray’da 29 kişilik iftar masasının maliyeti 87 bin 653 kişinin fitresine denk” dedi. Sarayın iftar sofrasının maliyetinin vicdanen kabul edilemeyeceğini savunan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Candan “Gecekonduda iftar açan yöneticiden, Saray’da, lüks altın şeritli logolu tabaklarla, altın varaklı bardaklarla, tabak altı ve ekmek altı gümüş suplalarda iftar açan bir süreçle karşı karşıyayız. Halka ait olan alanda, hukuka rağmen, vasiyete rağmen hukuksuz bir şekilde inşa edilen Saray’da 87 bin 653 kişinin fitresine bedel bir iftar masası ile karşı karşıyayız. Kent izleme merkezi uzmanlarımızı tarafından yapılan tespitlerde, güller Hollanda’dan geliyor, masada yaklaşık 400 adet gül var, hepsi standart, yaprakları pürüzsüz, tanesi yaklaşık 12 TL civarında. Bir gülün maliyeti bir kişinin fitresi” dedi.
29 KİŞİLİK?DEV?MASANIN?MALİYETİ?
“Bunu ne halkımız, ne biz kabul ederiz” diyen Candan “Masa örtüsü altılığı 70 metrekare civarında üst kapak 45 metrekare dersek toplam 115 metrekarelik bir masa örtüsü karşımıza çıkıyor. İki odalı bir evin metrekaresi kadar, masa örtüsü var. Masa örtüsünün işçilik ve kumaş maliyeti 13 bin 800 lira” ifadelerini kullandı. Candan, Saray’da din adamlarına verilen iftar masasının maliyetini kalem kalem açıkladı:

n 30 kişilik masa: 240 bin lira
n Kolçaklı sandalyeler: 435 bin lira
n 29 kişilik servis maliyeti: 272 bin 600 lira
n Masa örtüsü: 13 bin 800 lira
n Masadaki çiçek tabakları: 7 bin 500 lira
n Masadaki 4’lü vazo grubu: 32 bin lira
n Hollanda’dan gelen güller: 4 bin 800 lira
n Yemek ve içecek: 2 bin 320 lira
n 4 tabaktan oluşan takım: 700 lira
n 3 çatal, 3 bıçak, kaşık takımı: 4 bin lira
n Tabak altı supla: Bin 200 lira
n Ekmek altı supla: 300 lira
n Altın varaklı büyük kadeh: Bin lira
n Tabak, karabiberlik tuzluk peçetelik: 500 lira
n Küçük kadeh altın varaklı: 800 lira
n 3’lü gümüş iftariyelik: 900 lira
Meydan meydan Kur’an sallanmasını eleştiren Nuri Yılmaz’ı çağırmadı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni ve eski Diyanet İşleri Başkanlarına Beştepe’deki Saray’da iftar yemeği verdi. Yemeğe bir isim hariç tüm başkanlar davet edildi. O isim, 7 Haziran mitinglerinde Erdoğan’ın Kürtçe Kuran sallamasını “Kuran, politikaya alet edilmez” diye eleştiren Diyanet İşleri eski Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz.
Yılmaz, SÖZCÜ’nün sorusuna “Evet davet almadım, nedenini de bilmiyorum” diye yanıt verdi. Yılmaz, son olarak 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in, Ankara ve Isparta’daki cenaze namazlarını kıldırmıştı. Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda gerçekleşen iftara, Mehmet Görmez, İslam Araştırmaları Merkezi (İSAM) Başkanı Prof. Dr. Raşit Küçük, Diyanet İşleri eski Başkanları Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, Prof. Dr. Mustafa Said Yazıcıoğlu, Dr. Tayyar Altıkulaç, Lütfi Doğan ve Prof. Dr. Süleyman Ateş, Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Dr. Hüseyin Kayapınar, Diyanet İşleri Başkan Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Emin Özafşar, Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz ve Dr. Ekrem Keleş ile birlikte, İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Kafi Dönmez, İstanbul Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Akif Aydın, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Köse, İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mürteza Bedir, Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Said Hatip-oğlu, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Ünal, İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran, Bursa Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Ay, İzmir Müftüsü Prof. Dr. Ramazan Muslu, Konya Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar, Van Müftüsü Nimetullah Arvas, Diyarbakır Müftüsü Burhan İşliyen, Eski Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Necmettin Nursaçan ve Mustafa Demirkan katıldı.