Ali Ekber ERTÜRK / ANKARA

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, iddialarla ilgili olarak 17 Ocak 2014’te, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a soru önergesi yöneltti. Tanrıkulu önergesinde, “Şakran Cezaevi” diye bilinen İzmir Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda çocuklara kötü muamele yapıldığı, işkence uygulandığı,reçetesiz olarak ruhsal sorunlu hastalarının kullandığı ağır ilaçların verildiği, cinsel istismarda bulunulduğu, çocukların görevliler tarafından hortumlarla dövülüp “mavi oda” tabir edilen hücrelere kapatıldığı iddialarını sordu.

Önergeye yanıtı Adalet Bakanı Bekir Bozdağ yanıtladı. Bozdağ, 22 Eylül 2014 tarihli yanıtında iddiaların aksine cezaevini adeta güllük gülistanlık gösterdi. Bozdağ’ın, CHP’li Tanrıkulu’nun Şakran’la ilgili önergesine verdiği yanıt şöyle:

İLAÇ VERİLMİYOR

İzmir Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na haftanın 3 günü aile hekimi görevlendirilmiştir. Çocuklara doktor önerisi ve reçete dışında şizofreni, manik defresif ve majör depresyon ilaçları kesinlikle verilmemiştir. Kurum’da barındırılmakta olan çocuklara 60 güne varan hücre cezasının verildiği iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır.

DAYAK YOK

Kurum yöneticilerinin çocukları dövdükleri ve diğer çocukları da dövmeye zorladıkları iddialarının tamamen asılsızdır. Kurumun tüm alanlarının 288 kamera ile 24 saat sürekli olarak izlenmekte olduğu, dolayısıyla kurumda kalan tüm çocukların barındırıldıkları yerlerde sürekli nöbetçi memurlar ve kameralar vasıtasıyla takip yapılmaktadır.

KAMERA VAR

Kamera kayıtlarının silinmesi iddiası doğru değildir. Kameralar kesintisiz olarak hizmet vermektedir. Kurum’da süngerli oda bulunduğu iddiası da asılsızdır. Bu odalarda hükümlü ve tutukluların 3 gün boyunca kaldıkları ve dövüldükleri iddiaları gerçek değildir. Bu odalar, tutuklu ve hükümlülerin kendilerine zarar vermemeleri için tedbir amacıyla kullanılmaktadır.