Şenol GEZER-Habip ATAM/İSTANBUL

Tarihe "Kızıldere katliamı" olarak giren ve Mahir Çayan ile 9 arkadaşının ölümüyle sonuçlanan askeri operasyon ile  TİKKO lideri İbrahim Kaypakkaya'nın yaralı olarak yakalandığı operasyonu yöneten emekli Albay Fehmi Altınbilek ve eşi, İstanbul'da silahlı saldırıya uğradı. Adı Susurluk ve Abdi İpekçi cinayetinde de geçen Altınbilek'in sahte kimlik kullandığı ortaya çıktı.

Saldırı, bugün, Beşiktaş, Şakir Kesebir Caddesi'nde gerçekleşti. Cadde üzerindeki İstanbul Jandarma Bölge Komutanlığı Nizamiyesi'nden yürüyerek çıkan Fehmi Altınbilek (67) ve eşi Asuman Oğuz (66), motosikletli iki kişinin silahlı saldırısına uğradı. Saldırıda yaralanan Altınbilek ve eşi, Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesi'ne kaldırıldı. Karnından yaralanan emekli Albay Fehmi Altınbilek'in sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu öğrenildi. Eylemin ardından yaralıların adları, üzerlerinden çıkan kimlik bilgilerine dayalı olarak, "Çetin Oğuz" ve "Asuman Oğuz" olarak duyuruldu.

ARAŞTIRIP BULDUK

Ancak, esrarengiz olayın perde arkasını araştıran SÖZCÜ'den Şenol Gezer, yaralı ismin, 1970-80-90'lı yıllarda çok sayıda önemli operasyonlara katılan Fehmi Altınbilek olduğunu belirledi. Ankara'da suikaste kurban giden Albay Cem Ersever ile emekli Albay Veli Küçük'ün yakın çalışma arkadaşı olan Altınbilek'in, aralarında DHKP-C, PKK ve MLKP'nin de bulunduğu bir çok sol örgütün ölüm listesinde olduğu ve bu sebeple "sahte kimlik" kullandığı bildirildi.

Ekipler, olayın yaşandığı caddeyi trafiği kapatarak bölgede inceleme yaptı. İstanbul Emniyeti'ne bağlı Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ve Asayiş Şube ekipleri, motosikletle olay yerinden kaçan 2 şüpheliyi yakalamak için çalışma başlattı.


ALTINBİLEK KİMDİR?

EMEKLİ ALBAY Altınbilek'in adı ilk kez 13 Nisan 1970'te duyuldu. Anılan tarihte öldürülen asteğmen Doktor Necdet Güçlü cinayetinde kullanılan iki silahtan birinin sahibi o dönemde yeni göreve başlayan Fehmi Altınbilek'e ait olduğu belirlendi. Altınbilek, daka sonra yine siyasi tarihe "Kızıldere katliamı" olarak kazılan olayın baş aktörü oldu. 27 Mart 1972'de gerçekleştirilen ve Mahir Çayan ile 9 arkadaşının ölümüyle sonuçlanan askeri operasyonun komutanı olan Fehmi Altınbilek, 24 Ocak 1973'de Tunceli'nin Çemişgezek ilçesi Vartinik köyü Mirik mezrasında İbrahim Kaypakkaya'nın yaralı olarak yakalandığı operasyonu da yönetti. Operasyondaki "başarısı" nedeniyle Altınbilek'e takdirname verildi. Ardından yine terfi ettirilerek yüzbaşı yapıldı. Sonra İstanbul'a tayin edildi. Emekli Albayın adı, Susurluk çetesiyle birlikte anıldı. Kıdemli Albay olarak en son görev yaptığı yerler Çanakkale ve Yalova oldu. Ardından emekli oldu.

Kartopu cinayetine müebbet hapis istemi

Kartopu cinayetine müebbet hapis istemi