ANKARA-SÖZCÜ

Ankara'da koalisyon için hamleler devam ederken, AKP ve CHP, 15 gün sürmesi beklenen görüşmelerden sonuç alamazsa hükümeti kurma görevi Kemal Kılıçdaroğlu'na geçecek. Ancak CHP liderinin de sonuç alması zor görünüyor.

Bu durumda 45 gün dolarsa top Cumhurbaşkanı Erdoğan'a geçecek. AKP, seçim hükümeti yerine mevcut hükümetle seçime gitmek istiyor. Bu nedenle Ankara kulislerinde 45 gün dolmadan TBMM'nin erken seçim kararı alması daha güçlü ihtimal olarak belirdi.

Başkent kulislerinde erken seçim ihtimali ağırlık kazanırken, tüm koalisyon hükümeti olasılıkları tüketildiğinde kaçınılmaz hale gelecek olan erken seçime nasıl gidileceği konuşuluyor.

TBMM KARAR ALSIN

CHP ile görüşmelerin olumsuz sonuçlanması halinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ülkeyi seçime götürmesi ve her partiden bakanlardan oluşacak bir seçim hükümeti kurulması yerine, bu kararın Meclis tarafından alınması görüşü ağırlık kazandı.

23 Ağustos’ta dolacak 45 günlük süre dikkate alındığında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Davutoğlu hükümeti kuramazsa, görevi CHP lideri Kılıçdaroğlu’na verecek. Ancak bu girişimden de sonuç alınması zayıf ihtimal olarak görülüyor. Cumhurbaşkanı 45 günlük sürenin dolmasına birkaç gün kala herhangi bir hükümet seçeneği oluşmayacağının netleşmesi durumunda Anayasa gereği Türkiye’yi seçime götüreceğini açıklayacak.

AKP’nin bu durum öncesi TBMM’nin toplanıp erken seçim kararı alması ve seçime de mevcut hükümetle gidilmesi taraftarı olduğu belirtiliyor.