Emin ÖZGÖNÜL / ANKARA

1 Kasım seçim sonuçları en tecrübeli anket şirketlerini bile yanılttı. AKP tek başına yeniden iktidarı elde ederken seçmen Başkanlık sistemine ise yine ‘’Hayır’’ dedi. AKP ilk sonuçlara göre 310 civarında milletvekili elde ediyor.

1 KASIM SEÇİM SONUÇLARININ DETAYLARI İÇİN TIKLAYINIZ

Bu sonuç da 330-360 arasında olan Anayasa değişikliğindeki kritik referandum için yeterli olmayacak. Anayasa değişikliği ile Başkanlık sistemi modelini getirmek isteyen AKP, 330’un altında olunca, mevcut parlamenter sistemle devam etme durumunda kalacak.

13 yıldır iktidarda olan AKP, 7 Haziran seçimlerinde yüzde 40,8 oy alarak seçim sonuçlarından birinci parti olarak çıktı. Bu sonuçlar AKP’nin tek başına iktidar olması için yetmedi. 7 Haziran’dan CHP ise yüzde 24.9 ile ikinci parti olarak çıktı. CHP bu seçimde de benzer bir oy aldı ve yine 132 civarında milletvekilinde kaldı. Yani ne uzadı ne kısaldı…

BAHÇELİ’NİN KOLTUĞU


Asıl hüsran MHP ve HDP de yaşandı. 7 Haziran’da yüzde 13 oy alan bu seçimde yüzde 15-16 oy bekleyen HDP baraj altında kalma tehlikesi yaşadı.

Hüsranın yaşandığı bir başka parti ise MHP oldu. Herşeye ‘’Hayır’’ diyen Devlet Bahçeli’nin tutumu MHP seçmenini yeni arayışlara yöneltti. MHP’den AKP’ye oy kaydı. MHP’nin özellikle Meclis Başkanlığı seçiminde AKP adayını desteklemesi partiden kaçışı hızlandırdı. Yüzde 5 civarında oy kaybı yaşandı.

Şimdi Ankara kulislerinde Devlet Bahçeli’nin koltuğu tartışılıyor. Milletvekili sayısı yarı yarıya düşen MHP’nin artık Bahçeli ile devam edemeyeceği ve yeni arayışların başlayacağı konuşuluyor. Sinan Ogan, Meral Akşener ve Süleyman Sazak gibi isimlerin muhalefet bayrağı açacağı ve MHP’de Genel Başkanlık mücadelesi yaşanabileceği konuşuluyor.