SÖZCÜ / ANKARA

Yılmaz’ın imzasıyla TBMM Başkanlığı verilen kanun teklifiyle Sivas’ta Dört Eylül Bilim ve Teknoloji Üniversitesi kurulması önerildi. Teklif, seçim nedeniyle kadük kalacak.

23 Nisan tarihinde TBMM Başkanlığı’na sunulan teklifte Bakan Yılmaz’ın yanı sıra Sivas milletvekilleri Ali Turan ve Hilmi Bilgin’in imzası yer alıyor. Teklif, verildiği yasama döneminde geçerli olduğu için 7 Haziran itibariyle düşecek.

4 FAKÜLTESİ OLACAK

Teklif ile kurulacak üniversiteyle bağlı 4 fakülte açılması öngörülüyor. Bunlar Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Turizm Fakültesi. Halen Sivas’ta Cumhuriyet Üniversite bulunuyor. İkinci bir devlet üniversitesine neden ihtiyaç duyulduğu ise kanun teklifinin gerekçesinde şöyle anlatıldı:

“Önümüzdeki dönemde tüm dünyada bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeler ile bilgiye dayalı üretim, büyümenin temel belirleyici gücü olmaya devam edeceği ve özellikle teknolojik gelişmelerin belirli alanlarda yoğunlaşarak ekonomik, sosyal ve askeri gelişmeleri şekillendirmesi beklenmektedir. Bu açıdan eğitim altyapısı ve potansiyeli gerekse bölgeye olan katkısından dolayı Sivas’ta bilim ve teknoloji üniversitesi kurulması önem arz etmektedir.”

230 PROFESÖR KADROSU

Yeni kurulacak üniversite için çok ciddi kadro ihdası öngörülüyor. Sadece 230 profesör kadrosu istenirken, 190’ı doçent olmak üzere toplam bin 846 öğretim üyesi, görevlisi ve araştırma görevlisi kadrosu talep ediliyor.