Sivas Demir Çelik İşletmeleri'nde (SİDEMİR) çalışan ve ücretlerini alamadıkları gerekçesiyle geçen aydan beri aralıklarla eylem yapan işçiler, bugün de tepkilerini sürdürdü. İzinsiz yürümek isteyen gruba polis yine biber gazı ile müdahale etti.

Foto: DHA 5 aydır maaş alamayan SİDEMİR işçileri polis müdahalesiyle karşılaştı


SİDEMİR'de çalışan ve yaklaşık 5 aydır ücretlerinin ödenmediğini öne sürerek günlerdir eylem yapan işçiler bugün bir kez daha toplandı. Kent meydanında bir araya gelen yaklaşık 100 işçi, sorunları ile ilgilenmediği gerekçesi ile Sivas Valisi Alim Barut'a tepki göstererek istifaya davet etti. Yürüyüş yapmak isteyen grubun önü polis ekiplerince kesilerek, protesto eylemini kent meydanında yapmaları, aksi takdirde izinsiz yürüyüşe izin verilmeyeceği belirtildi. Polis amirleri, grubun ancak yasal olarak yürüyüş için Valiliğe başvurması halinde 48 saat içinde bu talebe karşılık verileceği uyarısında bulundu. Bunun üzerinde meydanda bekleyişlerini sürdüren işçiler sloganlar atarak sorunlarının çözülmesini istedi.

AİLELERDEN TENCERE TAVALI EYLEM

Demir çelik işçilerine bugün aileleri de destek verdi. Kent meydanında bekleyen grubun yanına gelen aralarında yaşlı ve kadınların da bulunduğu grup tencere ve tavalarla eylem yaptı. Tencereye su ve taş koyarak protesto gösterisinde bulunan kadınlar, yakınlarının aylardır maaş alamadığını, evde tencerelerinin kaynamadığını ve yardımlar ile ayakta durduklarını söyledi. Özellikle hükümetten destek beklediklerini ifade eden kadınlar, sorunların bir an önce çözüme kavuşturulmasını istedi.

YÜRÜYÜŞE BİBER GAZLI MÜDAHALE

Yaklaşık 2 saat boyunca kent meydanındaki eylemlerini sürdüren işçiler, dağılacaklarını belirterek Osmanpaşa Caddesi'ne doğru yöneldi. Ancak buradan toplu halde Sirer Caddesi üzerinde yürüyüşe geçti. 'Dağılın' uyarısına rağmen yürümeye devam eden işçilerin önün Bankalar Caddesi girişinde polis ekiplerince kesildi. Grubun yürüyüşe devam etmek üzere polis ekiplerinin üzerine doğru ilerlemesi üzerine, polis daha önceki eyelmlerdeki gibi biber gazı ile müdahale etti. Bu sırada arkalardan atılan torpillerin polisten geldiğini zanneden işçiler büyük tepki gösterdi. Polis amirleri torpilleri kendilerinin atmadığını, provokasyon yapıldığını belirterek işçileri sakinleştirmeye çalıştı. İşçi temsilcilerinin görüşmelerinin ardından grubun Sirer Caddesi sonuna kadar polis kontrolünde yürüyüş yapmasına izin verildi. Bir süre sloganlar ile yürüyen işçiler daha sonra dağıldı.

DHA