Şenol GEZER / SÖZCÜ



IŞİD militanları, “Kocanı Türkiye öldürdü” deyip bombaları Diana Ramazova’ya verdi. Başakşehir’de 4 gün kanlı infazın planını yapan canlı bomba eylemi gerçekleştirdi

İs­tan­bul Sul­ta­nah­me­t’­te 6 Oca­k’­ta Tu­rizm Şu­be Mü­dür­lü­ğü­’ne dü­zen­le­di­ği bom­ba­lı sal­dı­rıy­la bir po­li­si şe­hit edip bir po­li­si ya­ra­la­yan Çe­çen asıl­lı Rus pa­sa­port­lu Dia­na Ra­ma­zo­va­’nın (18) sır ha­li­ne dö­nü­şen sal­dı­rı ne­de­ni ve pla­nı ay­dın­la­tıl­dı. İş­te, 18 ya­şın­da­ki bir ka­dı­nı can­lı bom­ba­ya dönüş­tü­ren ay­rın­tı­lar: Da­ğıs­ta­n’­da ya­şa­yan Çe­çen asıl­lı bir ai­le­nin ço­cu­ğu olan Ra­ma­zo­va, 2 yıl ön­ce­si­ne ka­dar Rus­ya­’da gar­son­luk ya­pa­rak ha­ya­tı­nı ka­za­nı­yor­du. Dia­na Ra­ma­zo­va­’nın ha­ya­tı, 2013 yı­lın­da bir sos­yal pay­la­şım ağın­dan ta­nış­tı­ğı Nor­veç va­tan­da­şı Çe­çen asıl­lı Abu Alue­vitsj Edel­bi­je­v’­le (25) ta­nış­ma­sıy­la de­ğiş­ti.

SUL­TA­NAH­ME­T’­TE PAN­Sİ­YON­DA Nİ­KAH

İs­tih­ba­rat kay­nak­la­rın­dan edi­ni­len bil­gi­ye gö­re, kü­çük yaş­ta Nor­ve­ç’­e yer­le­şen Çe­çen bir ai­le­nin ço­cu­ğu olan Edel­bi­jev, 7 Ey­lül 2013 ta­ri­hin­de Edir­ne Ka­pı­ku­le sı­nı­rın­dan Tür­ki­ye­’ye gi­riş yap­tı. Ar­dın­dan ka­çak yol­lar­la Su­ri­ye­’de­ki IŞİD kamp­la­rı­na ge­çen Edel­bi­jev, Ra­ma­zo­va­’y­la internet üze­rin­den ta­nış­tı. Ta­nış­ma, Ağus­tos 2014’te İs­tan­bu­l’­da Sul­ta­nah­me­t’­te bir pan­si­yon­da kı­yı­lan imam ni­ka­hıy­la ka­rı-ko­ca iliş­ki­si­ne dö­nüş­tü.

5 AY ÖN­CE IŞİ­D’­E KA­TIL­DI, DES­TEK VER­Dİ

Can­lı bom­ba, Nor­veç­li Edel­bi­jev ile sev­gi­li ol­ma­sı­nın ar­dın­dan te­set­tü­re gi­rip çar­şa­fa bü­rün­dü. Eşi ta­ra­fın­dan ör­gü­te so­ku­lan genç ka­dın, Ey­lül 2014’te yi­ne ka­çak yol­lar­la Su­ri­ye­’ye ge­çip IŞİ­D’­e ka­tıl­dı. Kamp­lar­da 3 ay ka­lan Ra­ma­zo­va, eşi­nin ak­si­ne sa­vaş­ma­dı, des­tek hiz­me­ti sun­du.

EY­LEM­DEN BİR AY ÖN­CE EŞİ ÖL­DÜ

Ör­gü­tün Mu­su­l’­da bu­lu­nan Gü­ver ve Ce­lav­le kamp­la­rın­da eği­tim alan “Sü­mey­ra­” kod ad­lı Ra­ma­zo­va, 8 Ara­lı­k’­ta dul kal­dı. “İd­ri­s” kod ad­lı eşi Edel­bi­jev, 7-8 Ara­lık 2014 ta­ri­hin­de IŞİD he­def­le­ri­ne dü­zen­le­nen ha­va sal­dı­rın­da can ver­di.

ÖR­GÜT TÜR­Kİ­YE­’YE GÖNDERDİ

Eşi­nin ölü­münün ar­dın­dan acı ve göz­ya­şı­na bo­ğu­lan Ra­ma­zo­va, 22 gün son­ra in­ti­kam için Tür­ki­- ye­’ye dön­dü. Yak­la­şık bir ay­lık sü­re­de, “E­şi­ni Tür­ki­ye vur­du. İn­ti­ka­mı­nı al” tel­kin­le­riy­le kar­şı­la­şan Ra­ma­zo­va, 29 Ara­lık 2014’te ka­çak ola­rak Ki­lis sı­nı­rın­dan Tür­ki­ye­’ye so­kul­du.



SI­NIR­DAN 2 EL BOM­BA­SIY­LA GEÇ­Tİ

Eşi­nin pa­sa­por­tu ve 2 el bom­ba­sı­nı da ya­nın­da ge­ti­ren can­lı bom­ba, Ki­li­s’­te te­le­fon­la ir­ti­ba­ta geç­ti­ği ör­güt men­sup­la­rın­ca kar­şı­lan­dı. 30 Ara­lık 2014’te Rus­ya va­tan­da­şı Aze­ri uy­ruk­lu bir ka­dın ile İs­tan­bu­l’­a gön­de­ri­len Ra­ma­zo­va, so­lu­ğu eşi­nin ya­kın­la­rı­nın ya­nın­da al­dı. İki gün bo­yun­ca Tuz­la­’da mi­sa­fir ol­du­ğu ev­de Edel­bi­je­v’­in öl­dü­ğü­nü ve ken­di­si­nin de ha­mi­le ol­du­ğu­nu söy­le­yen genç ka­dın, bu sı­ra­da İs­tan­bu­l’­da ve Rus­ya­’da bu­lu­nan bir­kaç ya­kın ar­ka­da­şıy­la cep te­le­fo­nun­da­ki Whats App prog­ra­mı va­sı­ta­sıy­la gö­rüş­me yap­tı.
Ra­ma­zo­va, 2 gün son­ra, ör­gü­tün Ba­şak­şe­hi­r’­de “Ele­man na­kil evi­” ola­rak kul­la­nıl­dı­ğı hüc­re­ye geç­ti. Ça­re­siz ka­dı­nın bey­ni bu­ra­da bir kez da­ha yı­kan­dı. Ör­güt men­su­bu mi­li­tan­lar, kal­dı­ğı gün­ler bo­yun­ca Ra­ma­zo­va­’ya, “E­şi­ni İra­n’­dan kal­kan uçak­lar de­ğil, Tür­ki­ye­’den kal­kan uçak­lar öl­dür­dü­” de­nil­di.

İRA­N’­IN ÖL­DÜR­DÜ­ĞÜ­NE İNA­NI­YOR­DU

Sal­dı­rı­dan son­ra ya­nı­ba­şı­na dü­şen cep te­le­fo­nu­nu in­ce­le­yen po­lis­ler, kı­sa sü­re­de çö­züm­le­me yap­tı. Ar­ka­daş­la­rıy­la yap­tı­ğı ya­zış­ma­lar­da eşi­nin öl­dü­ğü­nü, ha­mi­le ol­du­ğu­nu ya­zan Dia­na Ra­ma­zo­va, ör­güt­le bağ­lan­tı­lı isim­le­re ise eşi­nin in­ti­ka­mı­nı ala­ca­ğı­nı söy­le­di. El­de­ki bil­gi­le­re gö­re, can­lı bom­ba Ra­ma­zo­va, Ba­şak­şe­hi­r’­de ge­çir­di­ği gün­ler ön­ce­si eşi­ni İra­n’­ın öl­dür­dü­ğü­ne inan­mış. Hat­ta, 1-2 gün sü­rey­le İs­tan­bu­l’­da­ki Şi­i ca­mi­le­ri­nin ne­re­de bu­lun­du­ğu­na da­ir araş­tır­ma­lar yap­mış.



ÜÇÜN­CÜ KEZ DÖN­DÜ VE PAT­LAT­TI

İçe­ri­sin­de eşi­nin pa­sa­por­tu ve özel eş­ya­la­rı­nın da bu­lun­du­ğu ba­vu­lu­nu bı­rak­tı­ğı Ba­şak­şe­hi­r’­de­ki ev­den 6 Ocak 2015’te 2 adet el bom­ba­sı ve cep te­le­fon­la­rı­nı ala­rak çı­kan ve bin­di­ği tak­siy­le Sul­ta­nah­me­t’­e gi­den Ra­ma­zo­va, ön­ce Sul­ta­nah­met Ca­mi­i­’nin et­ra­fın­da ke­şif yap­tı. Bir sü­re amaç­sız­ca ge­zi­nen can­lı bom­ba, da­ha son­ra ey­le­mi yap­tı­ğı nok­ta­ya yö­nel­di. Sal­dı­rı son­ra­sı in­ce­le­me­ye alı­nan gü­ven­lik ka­me­ra­sı gö­rün­tü­le­rin­de Diana Ra­ma­zova­’nın sal­dı­rı nok­ta­sı­na 2 kez gi­dip ge­ri dön­dü­ğü ve 3’ün­cü yö­ne­liş­te ey­le­mi ger­çek­leş­tir­di­ği be­lir­len­di.