IŞİD'le mücadele adı altında Fransa ve İngiltere'den sonra Almanya da ABD'nin yanında harekata katılıyor. İran'ın da bölgede IŞİD'i vurmak için hava harekatlarına başlayacağı öğrenildi. Bu Suriye semalarında; ABD,Fransa,İngiltere,Türkiye,Almanya gibi "batı bloku"nun yanı sıra İran ve Rusya gibi "Esad yanlısı blokun" birlikte IŞİD'e kaşı mücadele edecekleri anlamına geliyor.

IŞİD'le mücadele gerekçesiyle dünya ülkelerinin Suriye'deki 'alan kapma' savaşına Almanya da katıldı. Almanya Savunma Bakanı Ursula Von Der Leyen dün Ankara’ya gelerek çeşitli temaslarda bulunmuştu. Görüşmenin ardından Almanya'nın Suriye’de IŞİD mevzilerini belirleyecek 6 Tornado keşif uçağı, Fransa’nın Akdeniz’deki uçak gemisi Charles de Gaulle’i korumak için bir fırkateyn, bir yakıt ikmal uçağı ve bin 200 asker göndermeye hazırlandığı öğrenildi. Görev süresi şimdilik bir yıllık olan tezkere bugün Alman parlamentosuna geliyor. Tezkerenin geçmesine kesin gözüyle bakılıyor. Tezkere kapsamında sevk edilecek güçlerden 2 Tornado keşif uçağının İncirlik Hava Üssü’ne konuşlandırılması bekleniyor.

FRANSA VE İNGİLTERE DE BÖLGEDE


Paris'teki kanlı saldırıların ardından Fransa da Suriye'deki saldırılarını artırmış, İngiltere Meclis'in geçirdiği Suriye tezkeresi ile Güney Kıbrıs'taki üssünü güçlendirmeye başlamıştı.

FOTO:Reuters

OBAMA MEMNUN


ABD Başkanı Barack Obama hem İngiltere’de tezkerenin kabul edilmesinden hem de Almanya’nın girişimlerinden memnuniyet duyduğunu açıkladı. Uluslararası koalisyonun Irak’taki saldırılarına geçen yıl katılan Fransız savaş jetleri, Paris'teki terör saldırılarının ardından Suriye’deki IŞİD hedeflerini vurmaya başlamıştı. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ise verdiği bir demeçte ABD öncülüğündeki hava saldırılarının IŞİD’i geriletmediğini, aksine ilerlettiğini öne sürdü.

İRAN DA HAVADAN SALDIRACAK


Öte yandan; askerlerini ve üst düzey komutanlarını Suriye’ye göndererek Suriye ordusuna karadaki savaşta destek veren İran’ın, savaş uçaklarıyla da IŞİD’e karşı savaşa katılmaya hazırlandığı açıklandı. Kuveyt gazetesi Al-Rai “İran, önümüzdeki günlerde iki düzine savaş uçağını Suriye’ye göndererek IŞİD karşıtı hava saldırılarına katılacak" diye yazdı. İran Hava Kuvvetleri'nin hava üssünü bile belirlediği ortaya çıktı. İran jetlerinin Humus yakınındaki “Tias” havalimanını seçtikleri öğrenildi. Rus TASS haber ajansı ise Rusya tarafından İran’a S-300 füze savunma sistemi sevkiyatının başladığını duyurdu.