Suriye'nin Tel Abyad kentinden kaçan binlerce Suriyeli için Türkiye sınır kapısını açtı. Aileler sınırdan girmeye çalışırken IŞİD kararını değiştirdi ve Suriyelileri durdurdu. Bölgede yaşanan kargaşaya güvenlik güçleri hemen müdahale etti. Bu arada Suriyelilerin sınırdan geçişi başladı. Öğleden sonra Türk yetkililer, sivillerin hayati tehlikelerinin olması nedeniyle sınırı açmaya karar verdi.

 

Türkiye-ABD hattında ‘reset’ bekliyoruz

Türkiye-ABD hattında ‘reset’ bekliyoruz


Türkiye sınırında bekleyen bir grup, kontrollü şekilde Akçakale Gümrük Kapısı saha alanına yönlendirildi. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ekipleri de grubun Türkiye'ye alınması için gerekli hazırlıkları tamamladı.

Türkiye sığınmacıları almak isterken, Tel Abyad'ın kontrolünü elinde bulunduran IŞİD terör örgütü gümrük kapısından geçişleri engelledi. Gümrük sahasından geçen dört Suriyeli aile ise Türkiye'ye geçti.

ASKER MÜDAHALE ETTİ
Saat 17.15 sıralarında IŞİD'in engellemesi üzerine sınır hattına yönelen Suriyeliler, Akçakale Sınır Kapısı'na doğru yaklaşmaya başladı. Suriyeliler, telleri yıkarak Türkiye tarafına geçmek istedi. Bu sırada Suriyelilerin sınır kapısına doğru geldiğini gören Türkiye tarafındaki yüzlerce Suriyeli de sınır tellerinin olduğu bölgeye gitti. Bunun üzerine Türk askerleri, çıkan kargaşaya müdahale etti. Bölgeye çok sayıda asker ve zırhlı araç sevk edildi. Türkiye tarafındakilere 'Dağılın' uyarısı yapıldı, Suriye tarafındakilere de tellerden uzaklaşmaları için uyarı anosları yapıldı. Zırhlı araçlardan kalabalığa dağılmaları için tazyikli su sıkıldı.

4 Günde 13 bin 500 Suriyeli giriş yaptı

4 Günde 13 bin 500 Suriyeli giriş yaptı


Daha sonra sınırda bekleyen ve Türkiye'ye alınmasına karar verilen binlerce Suriyelinin saat 17.15'ten itibaren bir anda sınıra yüklenmesiyle çıkan kargaşa üzerine durdurulan geçiş, bir saat sonra düzen sağlanarak yeniden başladı.

BİNLERCE KİŞİ GEÇECEK

Geçişler, Akçakale Sınır Kapısı'nın hemen yanında tel örgüler kaldırılarak açılan koridordan düzenli bir şekilde yapılıyor.

Kayıtları yapılarak Türkiye'ye alınan Suriyeliler, Gümrük Alanı'nda hazırlanan yere götürülüyor. Türkiye'ye alınan Suriyelilerden akrabası olanlar onların yanına, diğerleri kamplara gönderilecek. Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü'nden AA'nın aldığı bilgiye göre; Türkiye sınırının 300 metre yakınında, çoğunluğu Arap kökenli Suriyeli ve az sayıda Türkmen'den oluşan 2 bin 500 civarında kişi bulunduğu belirtildi. Açıklamada, sınırdan ilk etapta 2 bin 500 3 bin Suriyeli'nin geçmesinin beklendiği ifade edildi.

AKP’nin hesap vermesi şart!

AKP’nin hesap vermesi şart!


BELEDİYE BAŞKANI AÇIKLADI

Binlerce Suriyelinin sınır bölgesindeki bekleyişleri sürerken, Akçakale Belediye Başkanı Abdülhakim Ayhan açıklama yaptı. Başkan Ayhan, Türkiye'ye alınması kabul edilen Suriyelilerin gümrük kapısından geçmesinin planlandığını, ancak IŞİD örgütünün bunu kabul etmediğini, Suriyelilerin nereden alınacağına ilişkin görüşmelerin sürdüğünü söyledi. Sınırda yaşanan kargaşa, Ayhan'ın açıklamasının hemen ardından başladı.

SURİYELİLER HAYATİ RİSK ALTINDA

Gün içinde kent yöneticilerinin askeri yetkililer ile yaptığı ortak toplantıda, sınırın diğer tarafına ilişkin son durumun ele alındığı ve birkaç kilometre yakından atılan top ve havan mermisi atışlarının Telabyad’daki sivilleri tehdit eder boyuta ulaştığı değerlendirmesi yapıldı. Varılan ortak kanaatin Ankara’ya iletildiği ve binlerce Suriyelinin hayati risk altında olduğuna dair görüşün ardından sığınmacıların Türkiye’ye alınmasına karar verildi.



Önce su sonra geçiş istiyorlar

Önce su sonra geçiş istiyorlar





Suriye'den seçim değerlendirmesi

Suriye'den seçim değerlendirmesi