Şanlıurfa'nın Suruç ilçesindeki patlamada oğlunu kaybeden Mehmet Özkan "Patlamada ölenlerin hepsi eğitimli insanlardı. Hepsi ileride birer Aziz Sancar olacaktı" dedi.

[caption id="attachment_1009557" align="alignnone" width="670"] Foto: DHA Şanlıurfa Suruç'ta Temmuz ayında meydana gelen canlı bomba eyleminde 31 kişi hayatını kaybetmişti.[/caption]

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Suruç'taki patlamada hayatını kaybedenlerin yakınlarını mecliste kabul etti. Suruç dosyasının gizlilik kararının kaldırılması gerektiğini söyleyen Özel, patlamada ölenlerin ailelerini dinledi. Suruç'ta oğlu Uğur Özkan'ı kaybeden Mehmet Özkan, patlamada ölenlerin eğitimli kişiler olduklarını belirterek, "Hepsi tahsilli insanlardı. Hepsi ileride birer Aziz Sancar olacaktı. Bu kadar tahsilli insanlardı. Onlar Türkiye'nin dört bir yanından her bahçen in birer gülüydü. Onların amacı dünyanın barışıydı" dedi.

Yine patlamada ölen CHP'li Nazegül Boyraz'ın kızlarının konuşurken sık sık gözlerini dolması dikkat çekti. Dosyadaki gizlilik kararının kaldırılması gerektiğini söyleyen Nazegül Boyraz'ın küçük kızı "18 yaşında beni annesiz bırakanların suçlusu devlettir. Annemin sadece bir şapkasını istedim. O kadar büyük bir acı ki bu. 148 gün bana o kadar uzun geldi ki yıllar gibi geldi. " diye konuştu.

Patlamada ölen Süleyman Aksu'nun annesi ve dayısı da Kürtçe olarak duygularını dile getirdi. Aksu'nun annesi şu ifadeleri kullandı: Oğlumu sırtımda taşıyarak öğretmen olmasını sağladım. Yüksekova'dan insani amaçlarla oradaydı ama katliam mağduru oldu. Saatlerce kendi kanı içinde kaldı.

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da konuşmaların ardından şu açıklamayı yaptı: "Bu topraklar ölüme doydu artık. Biz topraklardan toprak kokusu almak istiyoruz. Kan kokusu almak istemiyoruz. Eğer siz korkacağınız bir şey yoksa gizlilik kararı vermezsiniz açık ve dürüst bir açıklama yaparsınız. Orada kendisini patlatan genç paraşütle gelmedi herhalde. Organize bir katliam olduğu çok açık. Ama bugüne kadar tek bir şüphelinin bile ifadesi alınmadı. Ölümle insanlarımızı terbiye etmeye teslim almaya çalıştılar. Ölüm de zulüm de olsa biz bu zihniyete teslim olmayacağız. Parlamentoda sizin sesiniz olmaya devam edeceğiz. Savcıya çağrıda bulunuyorum.Dürüst bir soruşturma yapmak istiyorsa dosya üzerindeki gizliliği kaldır. Dosyadaki bilgileri mağdur yakınları ve avukatlarıyla paylaş. Dürüst bir soruşturma yürüt."

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, toplantı öncesinde basın mensuplarının sorularını cevapladı. Özgür Özel, CHP'li Eren Erdem'in Rusya devlet kanalı RT'ye yaptığı açıklamayla ilgili olarak şunları söyledi: "Milletvekilimiz milletvekili olma sorumluluğu ve milletvekilini yasamanın yanındaki en önemli görevlerinden biri olan denetim göreviyle bu konuyu gündeme getirmiştir. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 190 sayfalık bir iddianame var. Bu iddianameyi yazan bir cumhuriyet savcısı. Bu iddianamedeki bazı hususlardaki endişelerini dile getirmiş. Bu Eylül ayında basın toplantısında da yer almıştı. Ama Rusya Today Gazetesinin bu konuyu bugünki gündemde haber olarak haberleştirmesi Türkiye'de Twitter'da bir linç kampanyasına dönüşmüş durumda milletvekilimize karşı. Milletvekilimizin iddiaları ifade ettiği konular dikkatle incelendiğinde kendisini Türkiye'nin bir sârin gazı temininde bahsetmediği, Türkiye'nin sarin gazının Suriye'ye geçerken bir geçiş ülkesi olmasından endişe duyduğunu ifade ediyor. Konuyu dikkatle inceliyoruz. Ama linç kampanyasının basına yansımasını gördüm. Seçilmiş milletvekiline vatan haini damgası vurulması var. Cemaatten akredite vekil deniliyor. Anılan cemaatle ilgili kitabı toplatılmıştı cemaatin başvurusu üzerine. Algı operasyonunu kimseye faydası yok. 'Kafası mı kesilsin' diye sosyal medyada anketler yapılıyor. Gencecik vekilin linç edilmeye çalışılması korkunç. Herkesi sorumlu yayıncılığa davet ediyoruz. Tehditler ürkütücü boyuta gelmiştir. Koruma talebinde bulunulacak. Buna hızla cevap verilmesini istiyoruz. Ahmet Hakan'a üzülmüştük. Tahir Elçi'nin başına neler geldi. Kimlerin onları hedef gösterdiğini biliyoruz. Odağında genç milletvekilimiz var."

DHA