Bakırköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi 51 sanıklı Tahşiye davasında "silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek" suçundan beraat verdi.

FOTO:Cihan Mahkeme, ruhsatsız silah bulundurma suçundan da 4 kişi hakkında verdiği hapis cezalarını para cezasına çevirdi.

KARACA VE DUMANLI'NIN AVUKATINDAN TALEP


Bakırköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya sanıklar Mehmet Nuri Turan, Hüseyin Kaymaz ve Naci Mumcu katıldı. Diğer sanıkları ise avukatları temsil etti. 14 Aralık 2014’te Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, eski Zaman Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı ve Tahşiye grubuna yönelik soruşturmada görev alan polislere yönelik operasyon yapılmıştı. Hidayet Karaca ve bazı polis müdürleri tutuklanmıştı. Karaca ve bu polislerin avukatları tahşiye sanıklarının yargılandığı bu davaya katılma talebinde bulundu. Davaya katılma talebinde bulunan polislerin ve Hidayet Karaca’nın avukatları, bu davada yargılanan sanıkların şikayeti üzerine müvekkilleri hakkında İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldığını, iki dava arasında hukuki ilişki olduğunu öne sürerek, davaların birleştirilmesini istedi.

Mahkeme polis avukatlarının birleştirme ve davaya katılma yönündeki taleplerini reddetti. Savcı Bilgin Akpınar, tüm sanıkların silahlı terör örgütü kurmak, yönetmek, üye olmak suçlarından beraatlerini istedi. Savcı Akpınar, 4 sanığın ise ruhsatsız silah bulundurma suçlarından cezalandırılmalarını istedi.
Mahkeme, tüm sanıkların üzerine atılı ‘örgüt’ suçlamasından ‘suçun unsurları oluşmadığı’ ve bu suçlamaya ilişkin ‘delil bulunmadığı’ gerekçeleriyle beraat kararı verdi. Mehmet Doğan, Mustafa Kaplan ve Turgut Yıldırım hakkındaki tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma suçlamasında da beraat kararı çıktı. Buna gerekçe olarak ise ele geçen patlayıcıların ‘usule aykırı şekilde’ elde edildiği savunuldu.

Mahkeme Mehmet Nuri Turan’ı evinde ele geçen kama, hançer ve muşta nedeniyle 7 ay 15 gün ceza çarptırdı. Bunu paraya çevirerek erteledi. Sanıklardan Mehmet Sururi Kuleli’nin ikametgahında 58 tabanca fişeği ele geçtiği gerekçesiyle 1 yıl hapis ve 25 gün adli para cezası verdi. Daha sonra bu cezayı 10 ay hapis 20 gün adli para cezasına çevirdi.

Yine sanıklardan Mehmet emin Karakaya’ya 1 adet tabanca ve 25 mermi için 10 ay hapis 20 gün adli para cezası, Naci Mumcu’yu 1 adet tabanca 268 adet 268 adet fişek, 1 adet kama 1 yıl 15 gün hapis 15 gün adli para cezası verdi. Verilen tüm cezalar ertelendi.

"GÜLEN KUMPAS KURDU" İDDİASI


2010 yılında Tahşiyeciler adı verilen gruba yönelik düzenlenen operasyonda 122 kişi gözaltına alınmıştı.

17 Aralık sürecinden sonra ise söz konusu operasyonun "Fethullah Gülen'in kendisine muhalefet eden Nur cemaatinin Tahşiyeciler Grubu'nun lideri Mehmet Doğan'ı hedef gösterdiği için yapıldığı" öne sürülmüştü.