Emin ÖZGÖNÜL / ANKARA

MHP'li Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, son seçimde TBMM'ye giren Ermeni kökenli üç milletvekili için, ''Manukyan'ın teyze çocukları'' dedi.

CHP, AKP ve HDP'li üç vekil, Selina Doğan, Garo Paylan ve Markar Eseyan, ünlü genelev patroniçesi Ermeni kökenli Matild Manukyan'ın adı ile, ''Etnik kimliklerinden dolayı aşağılandıklarını'' belirterek, tepki gösterdiler.

"SORUŞTURMA AÇILSIN"

CHP'li Selina Doğan, MHP'li Sözlü’nün twitter hesabından dile getirdiği bu ifade üzerine, Başkan hakkında soruşturma açılmasını istedi. Doğan, Adalet Bakanı Kenan İpek tarafından cevaplandırılması istemiyle TBMM’ye bir soru önergesi de verdi. Başbakan Ahmet Davutoğlu’na da şikayette bulundu.

CHP’li Doğan, Başkan Sözlü’nün ‘’Manukyan'ın yeğeni mutludur. Üç teyze çocuğu daha Meclise girdi. AKP, CHP ve HDP den. Ne kadar gururlansa azdır" ifadelerini kullandığını belirterek ‘’ Sözlü, bu ifadeleri ile Matild Manukyan'ın Ermeni olmasıyla, milletvekili seçilen 3 Ermeni arasında bir bağ kurmuş ve böylece üç vekili etnik kimliğinden dolayı, aşağılamak istemiştir’’ dedi. Doğan önergesinde Bakan İpek’e Başkan Sözlü hakkında soruşturma açılıp açılmadığını da sordu.

"AŞAĞILAYICI VE IRKÇI"

Doğan ‘’Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama’’ suçunu öngören TCK’nın 216’ıncı maddesinden bugüne kadar açılan dava ve soruşturma ve mahkumiyetlerin sayısının da açıklamasını istedi ve şunları söyledi:

‘’’Devletler vatandaşları arasında, farklı bir kesimin diğer kesim üzerinde baskı kurmasına, bir kesimin diğer kesimi aşağılamasına seyirci kalamaz. Birçok devletin kanunlarında "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suç olarak kabul edilmiştir. Türk Ceza Kanunu'nun 216'ıncı maddesi ‘Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama’ suçunu düzenlemektedir. Türkiye'de Türk ve Müslüman olmayan azınlıklara ilişkin hemen her gün aşağılayıcı ve ırkçı ifadeler kullanılmaktadır’’