Türkiye'nin yurt dışındaki tek toprağı Süleyman Şah Türbesi dün gerçekleşen operasyonla resmen boşaltıldı. Türkiye, Cumhuriyet 29 Ekim 1923'te kurulduğundan beri ilk kez toprak kaybetti.

Genelkurmay'ın AKP ile organize yürüttüğü 'Şah Fırat' operasyonuyla Süleyman Şah Türbesi, IŞİD terör örgütüne 'çatışmadan' teslim edildi.

Süleyman Şah Türbesi orada bulunan askerlerin alınmasından sonra terk edilirken, türbenin imha edildiği öğrenildi.

Süleyman Şah Türbesi Türkiye'nin yurtdışındaki tek Türk toprağı olarak biliniyordu. Rehin tutulduğu iddia edilen 44 askerin türbeyi koruyan karakoldan alınmasının ardından bölgenin terk edilmesiyle Türkiye, tarihinde ilk kez toprak kaybetmiş oldu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu konuyu şöyle değerlendirdi.

DAVUTOĞLU: BAŞKA YERE BAYRAK DİKTİK

"Manevi değer taşıyan tüm unsurlar"ın Süleyman Şah'tan alındığını ve Türk bayrağının buradan alındığını belirten Davutoğlu, "Dün akşam iki operasyon başlatılmıştır. Güçlerimiz sınırdan geçerek Süleyman şah karakoluna gitmişti. Aynı anda tank birliğimiz Eşme bölgesinden geçerek bir toprak parçasını kontrol altına almış ve bayrağımızı bu toprak parçası üzerinden dalgalandırmıştır." dedi.

TSK DA SÜLEYMAN ŞAH'IN TERK EDİLDİĞİNİ BÖYLE AÇIKLADI

Yapılan açıklamada "Suriye Eşmesi'nde naaşın nakledileceği bölge birliklerimiz tarafından kontrol altına alınmış, bayrağımız göndere çekilmiştir" ifadeleri kullanıldı.

Muhalefet kanadı konuya sessiz kalmadı. Hep bir ağızdan, böyle bir şeyin kabul edilemeyeceği vurguları yapıldı.

CHP'Lİ TEKİN: OPERASYON 'ŞAH' DEĞİL 'MAT' OPERASYONUDUR

Tekin, Operasyon “Şah” değil “Mat” operasyonu olmuştur. 90 yıllık cumhuriyet tarihinde ilk defa savaşmadan topraklarımızı kaybediyoruz, bu kabul edilebilecek bir durum değildir” dedi.

TARİHE GEÇTİ

Süleyman Şah Karakolu'nun savaşmadan terk edilmesi Cumhuriyet tarihine ilk toprak kaybı olarak geçti.

TÜRK TOPRAĞI OLARAK KABUL EDİLİŞİ

Fransa ile Türkiye arasında 1921 yılında yapılan Ankara Antlaşması
uyarınca Suriye içerisindeki bu bölge Türk toprağı olarak kabul edildi, Süleyman
Şah Türbesi’nde Türk askerlerinin nöbet tutmasına karar verildi.