Geçtiğimiz hafta perşembe günü bin 200 Türk askeri, IŞİD kontrolündeki Musul’un 12 kilometre yakınında bulunan Başika kasabasına girdi. 'Operasyon' haberi cumartesi gecesi ajanslara düştü. Başika'daki Türk eğitim birliğinin Peşmerge güçlerini eğittiği kamp, tabur seviyesinde bir kuvvet ile Irak içinde bir Türk üssüne dönüştürüldü. 20-25 kadar tankın da eşlik ettiği konuşlanmanın 'rutin bir görev değişimi' olduğu açıklandı. Ancak Irak merkezi yönetiminden konuyla ilgili gelen açıklamalar önce kafaları karıştırdı ardında da ilişkileri iyice gerdi.

ÖNCE NOTA VERDİLER SONRA İŞGALCİ DEDİLER!


Irak yönetimi, Musul'a asker gönderen Türkiye'ye ilk olarak nota verdi ardından ise operasyonu "işgal" diye tanımladı.

FOTO:DHA/Arşiv

DAVUTOĞLU MEKTUP GÖNDERDİ ANCAK TANSİYON DÜŞMEDİ


Başbakan Ahmet Davutoğlu tüm bu gelişmeler üzerine dün Irak Başbakanı Haydar el Ebadi’ye bir mektup gönderdi. Davutoğlu, Irak'ın Musul kenti yakınlarındaki Başika’da geçtiğimiz Mart ayından bu yana uygulanmakta olan eğitim programı ve burada bulunan Türk kuvvetlerinin görev ve faaliyetlerine ilişkin güncel gelişmeler hakkında bilgi verdi. Mektuba rağmen Irak Başbakanı Haydar el Ebadi sert tutumunu sürdürdü. Ebadi, Musul'a giden Türk askerleri ile ilgili çok sert bir açıklama yaptı. Irak Başbakanı Ebadi, Türkiye'nin 48 saat içinde askerlerini geri çekmemesi halinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne gitmek de dahil olmak üzere mümkün olan tüm seçeneklerin kullanılacağını açıkladı.

FOTO:DHA Tepkilerin gölgesinde TSK, söz konusu kamptaki geçmişte çekilen eğitim görsellerini basına servis etti.

REUTERS: TÜRKİYE ASKER GÖNDERMEYİ DURDURDU


Konuyla ilgili Reuters haber ajansının abonelerine dün akşam geçtiği bir haber tansiyonu biraz olsun düşürdü. Haberde; Türkiye'nin Bağdat'ın tepkisi sonrası bölgeye daha fazla asker göndermeyi durduğunu duyuruldu. Habere göre Bağdat yönetimi "Davutoğlu mektubunda, "Irak hükümetinin hassasiyetleri giderilinceye kadar Başika'ya kuvvet intikali gerçekleştirilmeyeceğini belirtmiştir" ifadelerine yer verildi.

RUSLARLA TEHDİT ETTİLER!


Ancak Irak'la olan gerginlik bugün yeniden tırmandı. Türkiye’nin Musul’a asker göndermesine Irak’tan bir tepki daha geldi. İlk açıklamalarında Türkiye’yi "işgalcilikle" suçlayan Irak Meclisi Güvenlik ve Savunma Komitesi Başkanı Hakim el Zamili, Türkiye'nin Irak’ın egemenliğini ihlal ettiğini savunarak, buna karşı Rusya’dan yardım isteyebileceklerini söyledi.
El Arab el Cedid gazetesine konuşan El Zamili, “Türkiye’nin işgaline ve Irak’ın egemenliğini ihlal etmesine karşı kısa süre içinde Rusya’dan Irak’a doğrudan askeri müdahalede bulunmasını isteyebiliriz” dedi. Türkiye’nin Bağdat’ın izni olmadan Musul’a asker gönderdiğini savunan El Zamili, daha önce de Türk askeri bir an önce Irak’tan ayrılmazsa Türkiye’ye karşı askeri operasyon düzenleyeceklerini söylemişti.

"BİZZAT IRAK BAŞBAKANI DAVET ETTİ"


Konuyla ilgili eski Musul valisi Etil El Nuceyfi'den de ilginç bir açıklama geldi. Nuceyfi, Türk askerinin eğitim amacıyla Musul'a gelmesinin Başbakan Hayder El İbadi ve parlamento başkanı Selim El Cuburi'nin haberi doğrultusunda gerçekleştiğini savundu,
Nuceyfi sosyal medyada yaptığı açıklamada  “Başbakan Hayder El İbadi, Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile bir araya geldiğinde, Türk askerinin eğitim amacıyla Musul'a gelmeleri için talepte bulunduğunu açıklamıştı. Başbakan El İbadi'nin Türkiye'ye bulunduğu talep doğrultusunda Ankara Bağdat havaalanına askeri mühimmat göndermişti. Aynı doğrultuda Ankara, sekiz aydan beri Zelikan kampında Musullulardan oluşan gönüllü Haşd El Vatani'ye eğitim vermek için eğitmenlerini bu kampa gönderdi.” görüşlerine yer verdi.

(Ajanslar)