CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Zonguldak meydanından tüm esnafa çağrı yapıyorum, gelin emekli ile beraber kol kola verin, yeni, güzel ve yaşanabilecek bir Türkiye’yi birlikte inşa edelim" dedi.

Kılıçdaroğlu, partisinin Madenci Anıtı önünde düzenlediği mitingde, Türkiye'yi değiştireceklerini, huzur ve barışı getireceklerini söyledi.

 'Kendi çocukları sınavsız memur oldu'

'Kendi çocukları sınavsız memur oldu'


Zonguldak'ın dünyanın bildiği en önemli kentlerden biri olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Zonguldak emeğin başkenti. Kara elmasın başkenti Zonguldak, emeğe sahip çıkanların başkenti Zonguldak. Ecevit’in başkenti Zonguldak. Sosyal demokratların başkenti Zonguldak. Sizi asla ayırmadık, gönlümüzün bir yerinde mutlaka bir Zonguldak vardır" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, madencileri sevdiğini, onlara inandığını belirterek şöyle devam etti:


"Yuh çekmeyelim ama şunu yapalım..."


"Her kuruşun hakkını onlar verirler. Sizin hangi şartlarda, hangi koşullarda çalıştığınızı çok iyi biliyorum. Çünkü, sizi anlamak için bir yılbaşını ben yerin metrelerce altında maden işçileriyle geçirdim. Sözlerimin başında dedim ki Türkiye’yi değiştireceğiz. Neden bunu söyledim? Türkiye’yi değiştireceğiz, huzurlu barış içerisinde yaşayan bir Türkiye’yi yeniden inşa edeceğiz. Bu millet bir iktidara 13 yıl kredi açtı. Dediler ki 'biz yoksullukla mücadele edeceğiz', 'buyrun edin' dedik, 'yasaklarla mücadele edeceğiz' dediler buyrun edin, 'yoksulluklarla mücadele edeceğiz' buyrun edin. 13 yıl kredi açtınız. 13'üncü yılın sonunda nereye geldik? 6 milyon 200 bin işsizimiz var. Sormazlar mı adama 13 yılda ne yaptın Allah aşkına? 17 milyon yoksulumuz var, sormazlar mı adama 13 yılda ne yaptın arkadaş diye? 13’üncü yılın sonunda borç batağında olan 5 milyon vatandaşımız var, sormazlar mı adama 5 milyon vatandaş neden borç batağında? Bu tablo sanıyorum Türkiye’nin nasıl bir manzarayla karşı karşıya olduğunu hepimize gösteriyor."

'Bunlar benim eski maliyeci olduğumu unutuyor'

'Bunlar benim eski maliyeci olduğumu unutuyor'


"Söz, namus sözü, birer maaş ikramiye vereceğim"

Ramazan ve kurban bayramında emeklilere birer maaş ikramiye vereceklerini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Söz, namus sözü, birer maaş ikramiye vereceğim" dedi.

Kılıçdaroğlu, vaatlerine kaynağı nereden bulacağının sorulduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu:

"Ben mütevazi bir insanım, ben sizden birisiyim, asla unutmayın. Benim yalılarım ve katlarım falan yok, 7 çocuklu bir aileden geliyorum. Rahmetli annem okuma yazma bilmezdi, ablam da okuma yazma bilmiyor. 7 kardeşin içinden üniversiteyi bitiren sadece benim, okudum çalıştım, emek harcadım, emekli oldum, siyasete atıldığım gün tüm mal varlığımı internet sitesine koydum, hepsi alın teriyle kazandığım mal varlığıydı. Halktan birisiyim, acılarınızı, zorluklarınızı biliyorum, geçim zorluğunu biliyorum. Annelerin içerisinde yaşadıkları dramları biliyorum, ben bunların hepsini biliyorum, hepsini bildiğim için diyorum ki emekliye ramazan ve kurban bayramında birer maaş ikramiye vereceğim. Sıkılmadan, özür dilerim ama utanmadan 'parayı nereden bulacaksın' diyorlar? 11 milyon emekliden bir fire bile istemiyorum. Bir emekli düşünebiliyor musunuz ramazan ve kurban bayramında torunlarından kaçacak. Bu ülkenin ve milletin bu emekliye vefa borcu vardır."

"Taşeron işçiliğini kaldıracağım"

Taşeron işçilerinin 21. yüzyılın çağdaş kölelerini olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"800 bin taşeron işçisi var, sendika hakları yok, söz söyleme hakları yok. 'Hastalandım' deme hakları bile yok bunların, çünkü işine son verirler, iş güvenceleri yok. Taşeron işçiliğini kaldıracağım, herkes kadrolu işçi olacak. Ne diyorlar 'parayı nereden bulacaksın.' Hayatımda duyduğum en saçma soru. Sen zaten parayı veriyorsun taşerona, taşeron kime veriyor, işçiye veriyor, ben taşeronu ortadan kaldırıyorum. Devlete diyorum ki 'işçiye aylığını ücretini ver kardeşim', bu kadar basit. Devlete yükü var mı? Tam tersi devletin kazancı var. Taşerona para öderken yüzde 18 KDV ödüyor, taşeronu çıkarınca devletin yüzde 18 kazancı var. Biz emek diyoruz, onlar 'yandaş', biz çalışan üreten diyoruz, onlar 'malı götüren' diyorlar, ne olursa olsun malı götürtmeyeceğiz, herkes kazanacak, herkes."

Kılıçdaroğlu, "6 milyon 200 bin işsizin, 17 milyon yoksulun bulunduğu Türkiye’de, yolsuzluğun artık gizlenemediği bir Türkiye’de, kul hakkının yendiği Türkiye’de, yeni bir başlangıç yapmalıyız. O nedenle 77 milyon yurttaşımın hortumcular hariç oyunu istiyorum" dedi.

Zamanı geldiği halde borcunu ödeyemediği için 1 milyon 220 bin vatandaşın "taahhüdü ihlal cezası" nedeniyle mahkemeye verildiğini ileri süren Kılıçdaroğlu, "550 bin vatandaşımız mahkum oldu, 98 bin vatandaşımız 3 ay hapse girdi ve çıktı. Geri kalan 500 bin vatandaşımız hapishaneye girmek için sıra bekliyor. Türkiye’yi yarı açık cezaevine çevirdiler" diye konuştu.

"Benim için yandaş yok, benim için vatandaş var"

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Türkiye Taşkömürü Kurumunu eski görkemli günlerine kavuşturacaklarını vurgulayarak, "Türkiye Taşkömürü Kurumuna en az 5 bin kişi yeniden istihdam edeceğiz. Benim ülkemde kömür var mı var, çalışan var mı var, işsiz var mı var, niye dışarıdan kömür getiriyorum? Benim ülkemde yok mu bunlar? Hepsi var. Ne eksik? Ahlaklı, temiz ve halkı düşünen siyaset eksik. Mevcut siyaset cebini düşünüyor. Benim derdim cebim değil, benim derdim vatandaşın cebi. Benim için yandaş yok, benim için vatandaş var" ifadesini kullandı.

"Üreteceğiz,  hakça bölüşeceğiz"

Kemal Kılıçdaroğlu, Et ve Balık Kurumunu, Et ve Süt Kurumu yapacaklarını, Türkiye’de her alanda güzel projeleri başlatacaklarını dile getirdi.

İstihdam yaratmanın yolunun üretimden geçtiğini anlatan Kılıçdaroğlu, "Üreteceğiz, hakça bölüşeceğiz. Ben saman ithal eden ülke olmak istemiyorum. Hollanda Konya’dan küçük, 120 milyar dolar tarım ürünü ihraç eder. Türkiye 12 milyar dolar, neyimiz eksik? Toprak mı, su mu güneş mi, insan mı eksik? Hepsi var, eksik olan temiz siyaset, namuslu siyaset ve hesap vermekten korkan siyaset" dedi.