"6A Uydumuzun tamamen yerli imkanlarla, yazılım ve donanım olarak yapılması için elimizde yeteri kadar alt yapı var" diyen Ulaştırma Bakanı Yıldırım, tarih olarak 2019 sona işaret etti.



Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yerli otomobilin kamuflajlı prototip ile test sürüşü gerçekleştirmiş, yerli otomobil Cadillac BLS ile benzerliği ile dikkat çekmişti.

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) ile TÜRKSAT iş birliğiyle düzenlenen "Uydu, Uzay ve Teknoloji Günleri" başladı.

İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde, Anadolu Ajansı'nın "global iletişim ortağı" olduğu, MÜSİAD ile TÜRKSAT'ın iş birliğinde gerçekleşen "Uydu, Uzay ve Teknoloji Günleri"nin açılış programının açılışına Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç katıldı.

" ALT YAPIMIZ VAR, 2019 SONU"


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, açılışta bir konuşma yaparak, "6A Uydumuzun tamamen yerli imkanlarla, yazılım ve donanım olarak yapılması için elimizde yeteri kadar alt yapı var" diyerek, 2019 sonu itibarıyla imal edileceğine dikkati çekti.

Bakan Yıldırım,  "Sayın Bakanımız Fikri Işık'tan benim bir talebim var. 2019 sonu kritik bir tarih. Bunu 2019'un başına çekmemiz gerekiyor. Bu konuda delaletinizi bekliyoruz. Anlaştık. Biraz fazla çalışacağız, 3 vardiya çalışacağız" diye konuştu.

Yeni uydulara ihtiyaç olduğunu vurgulayan Yıldırım, önümüzdeki yılın ilk yarısında 5A ve 5B uydularının yapımı için gerekli adımları atacaklarını anlattı.

Bakan Binali Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi kurulması için 2009 yılında adım attık. Savunma Sanayii Müsteşarlığına giderek TAI'de böyle bir tesis kurmak istediğimizi dile getirdik. Bu merkezin, hastane ortamından 100 kat daha fazla steril olması gerekiyor. Bu tesisin yapımı için iş birliği anlaşması imzaladık. Orada da tabii TÜRKSAT'ın parası yok, gariban bir şirket. Öyle bir yol bulduk. Dedik ki 'Atacağımız uyduda size de şu kadar yer veririz. Askeri amaçlı bant ayırırız, bunu da şu kadar paraya sayalım, ortaklığı kuralım'. Onların paraları çok. Yaptık onu ama o sonra soruşturma konusu olmuş maalesef. Neyse onlar geldi geçti. Şimdi, bu test yerimiz de hazır. Özet, TÜRKSAT aslında uydu işletmeciliği amacıyla başlayan bir şirket olmasına rağmen günümüzde artık teknoloji geliştirme şirketine dönüştü. Aynı zamanda e-Devlet uygulamaları, analog yayın, sayısal yayın, web üzerinden yayın, uydu üretim ve milli yazılım...

O zaman TÜRKSAT'ın kanununa milli yazılımların, kritik kurumların yazılımlarını yapması için bir hüküm de koymuştuk. TÜRKSAT, milli yazlım konusunda çok çeşitli, çok güzel hizmetleri vermeye devam ediyor. Bundan sonra TÜRKSAT'ın rolü TÜBİTAK ile birlikte, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımı ile birlikte, daha çok Ar-Ge faaliyetleri daha çok yenilikçi, ürünler geliştirilmesi, ve Türkiye'deki yüksek teknoloji, yüksek teknolojik değere sahip ürünlerin yapılması konusunda çok ciddi katkıları olacak."

" E-DEVLET İŞİNİ ALDIK ÜZERİMİZE"

Binali Yıldırım, "Bugün e-devlet işini bir türlü sahiplenen yok. Konuşuyor, konuşuluyor, 'kim yapacak?' deyince ortada kimse yok. Bizde durumdan vazife çıkardık, e-Devlet işini aldık üzerimize. Allah'a şükür şu anda 25 milyonun üzerinde vatandaşımız e-Devlet'ten işlem yapar hale geldi" dedi. Yıldırım, bu rakamın yeterli olmadığını, e-Devlet sistemine 135 belediyenin katıldığını, aslında belediye sayısının daha fazla olduğunu, bunların da sisteme dahil edilmesi için daha fazla gayret gösterilmesi gerektiğini söyledi.

İzmir'de 103 yaşında yaşayan bir vatandaşın e-Devlet'i kullandığını anlatan Yıldırım, bu kişiyi evinde ziyaret ettiğini, teknolojinin yaşının

olmadığının, yaşı 65-70'den yukarı olanlar için özel programlar geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Yıldırım, artık eleştirme döneminin geçtiğini, "e"leştirme döneminin başladığını vurgulayarak, "Eskiden evde anne, baba ve çocuklar vardı. Şimdi aile bireylerine cep telefonu da katıldı. O olmayınca sanki hayat duruyor. Bu güzel bir şey, bu nimetleri kullanalım ama insanlığımızı da unutmayalım" dedi.

"GÖKTÜRK 2 UYDUSUNUN SON AYLARDA TERÖRLE MÜCADELEDE YAPTIĞI KATKI"

Açılışta konuşma yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "GÖKTÜRK 2 uydusunun son aylarda terörle mücadelede yaptığı katkıyı hatırlamak bile, bu alanda milli projelerin ne kadar gerekli olduğunu anlamak için yeterli olacaktır. Ancak uydulara ihtiyacımız, elbette sadece askeri amaçlarla, savunma politikalarımızla sınırlı değildir" diye konuştu.

Uyduların sağladığı verilerin tarım, afet yönetimi, iletişim, şehir planlaması ve hizmet sektörü gibi değişik alanlarda birçok ihtiyaca cevap verdiğini söyleyen Işık, "Şunu memnuniyetle ifade etmek isterim ki ülkemiz, hem yer gözlem uydularında hem de haberleşme uydularında gerçekten de ciddi bir atılım içindedir. İlk milli yer gözlem uydumuz GÖKTÜRK 2, 2.5 metre çözünürlüğe sahip" ifadelerini kullandı.

3. KÖPRÜ VE 3. HAVALİMANINA, 4K BAĞLANTI

Daha sonra, dünyada ilk kez halka açık 4K telekonferans ile TÜRKSAT 4B Uydusu'ndan ilk yayın yapıldı ve İstanbul'da yapımı devam eden 3. köprü, 3. Havalimanı, Körfez Geçiş Köprüsü ve Ankara'da bulunan Uzay Sistemleri Test ve Entegrasyon Merkezi'ne canlı bağlantı gerçekleştirildi. Bağlantı esnasında Yıldırım'a, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, eski Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, AK Parti İstanbul Milletvekili Nureddin Nebati ve TRT Genel Müdürü Şenol Göka eşlik etti. DHA