Aydın DEMİR



Birçok kez eylem yapan köylüler, seslerini daha fazla duyurmak için bugün yol çalışmalarını protesto edecek.

Köylüler Yırca’da termik santral için kesilen ağaçları hatırlatıp, “70 yıllık zeytin ağaçları talan edilecek” diye isyan etti

İzmir-Ödemiş arasındaki D-310 Karayolu, geçtiğimiz yıl genişletildi ve onarım yapıldı. Karayolları Genel Müdürlüğü, ardından da Ödemiş’e bağlı İlkkurşun Köyü’nün 800 metre ilerisinden geçen otoyola yeni bir yol eklenmesine karar verdi. Yeni yolun, Kurtuluş Savaşı’nda Yunan Ordusu’na ilk kurşunun sıkıldığı İlkkurşun Köyü’nden geçmesi kararlaştırıldı. Bu güzergahın ana yolu sadece 100 metre kısaltacağı belirtildi. İşte tartışma da burada başladı.

BİZE HİÇBİR YARARI YOK

Çünkü, 3 kilometre uzunluğundaki yolun köylüye ait meralardan geçeceği ve inşaat sırasında bine yakın zeytin ağacının da kesileceği ortaya çıktı. Manisa Yırca’da termik santral için 6 bin zeytin ağacının kesildiğini hatırlatan köylüler, “Bu yolun bize hiçbir yararı yok. 70 yıllık zeytin ağaçlarımız talan edilecek. Kamu yararı olmayan bu işlem yerine mevcut yol genişletilebilir” diyerek karara tepki gösterdi. Köylülerin karşı çıkmasına rağmen bölgede Şubat 2015’te hafriyat çalışmalarına başlandı. Tarihi İlkkurşun Tepesi de müteahhitlerin dolgu malzemesi alanı haline geldi. Köylülerin direnişi sonrası çalışmalar durduruldu. Ancak Karayolları, çalışmalara yeniden başladı.


Hukuk mücadelemiz sonuna kadar sürecek


Arazilerini ve zeytinlik alanlarını korumak isteyen köylüler, yolun geçeği arazinin meralık alan olarak tescil edildiğini ortaya koydu. Ancak Karayolları Genel Müdürlüğü itirazları dikkate almadı ve 30 Haziran’da bölgeye tekrar iş makineleri gönderdi.
Köylüler ise çalışmayla ilgili, “Geçim kaynaklarımız, tarlalarımız, ağaçlarımız heba ediliyor. Projenin durdurulması için hukuksal mücadelemizi sürdüreceğiz” dediler.



Mesafeyi sadece 100 metre kısaltacak olan yolun inşaatına başladığında zeytin ağaçları tek tek kesilecek.