Emin ÖZGÖNÜL/ANKARA

Zarrab-Gündeş Çifti’nin Boğaz’daki kaçak yalısıyla ilgili İçişleri Bakanlığı’na 14 ay önce ihbar geldiği, ihbar üzerine CHP’li Tanal’ın soru önergesi verdiği ortaya çıktı Bakanlık ise harekete geçmedi

Türkiye’yi derinden sarsan 17-25 Aralık yolsuzluk operasyonlarının kilit ismi Reza Zarrab’ın eşi Ebru Gündeş’e hediye ettiği İstanbul Kanlıca’daki iki yalıda yapılan restorasyon ve kaçak katı SÖZCÜ gündeme getirmişti. SÖZCÜ, Zarrab-Gündeş Çifti’nin, Osmanlı döneminde inşa edilen ve 1970 yılında ikinci derece tarihi eser olarak tescil edilen Mehmet Arif Bey yalılarına kaçak kat çıkıp, tünelle birbirine bağladığını, dış cepheyi de baştan aşağıya yenileyerek tarihi esere zarar verdiğini duyurmuştu. Kaçak yalıyla ilgili önemli bir bilgi daha ortaya çıktı. İşte ayrıntısı:

CHP, yalının peşine düştü

Yalı ile ilgili İçişleri Bakanlığı’na tam 14 ay önce ihbar geldiği, ancak Bakanlığın olaya duyarsız kaldığı öğrenildi. CHP Milletvekili Mahmut Tanal Mart 2014’te, TBMM’ye önerge vererek “Zarrab’a ait Kanlıca’daki yalıda yapılan tadilat için, Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nden izin alındı mı?” diye sordu. Ancak dönemin İçişleri Bakanı Efkan Ala, CHP’li Tanal’ın önergesine cevap vermedi.

TANAL: USULSÜZ TADİLATI KİMSE GERİ ÇEVİREMEZ

SÖZCÜ olayı gündeme getirince Kültür Turizm Bakanlığı, 14 ay sonra soruşturma açtı. CHP’li Tanal da SÖZCÜ’ye şöyle konuştu: “13 Mart günü TBMM’ye önerge verdim. Tadilat ile yalının tarihi dokusu bozuluyordu, kaçak kat çıkıyorlardı, bunların engellenmesini İçişleri Bakanlığı ve Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nün duruma el koymasını istedim. Hiçbir adım atılmadı. Artık bu yalıdaki usulsüz tadilatı kimse geri çeviremez. Çünkü ipler Zarrab’ın elinde, ona dokunamıyorlar. .”

Ala, Tanal’ın sorularını yanıtlamadı


CHP Milletvekili Mahmut Tanal, 13 Mart 2014 tarihinde, dönemin İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya, Reza Zarrab’ın Boğaz’daki yalılarıyla ilgili şu soruları yöneltti:
Zarrab’a ait olan İstanbul İli Kanlıca Çubuklu Yolu üzerindeki 2 yalı, Rıza Sarraf tarafından ne zaman satın alınmıştır?
Boğaziçi imar kapsamında bulunan bu 2 yalıya tadilat ile yapılan değişiklikler Boğaziçi imara uygun mudur?
Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nden gerekli izinler alınmış mıdır? Alınmışsa izinlere uygun şekilde yalılarda restorasyon yapılmış mıdır?
Yapılan değişiklikler hakkında Boğaziçi İmar Müdürlüğüne yapılan şikayetler olmuş mudur? Olduysa bu şikayetler hakkında ne tür işlemler yapılmıştır?
Boğaziçi imar yasasına aykırı işlem yapanlar hakkında hapis cezası verilmesi gerekirken, bu değişikliği yapanlar hakkında bu yönde bir işlem yapılmış mıdır?
Yasaya aykırı tadilat yapanlar hakkında işlem yapılmamasına kim göz yummuştur? Bu kişiler de suç işlemiş değil midir?



 

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI, BOĞAZİÇİ İMAR MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN BİLGİ İSTEDİ
Zarrab’ın yalısı için İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, tadilata onay verdi. Üç katlı yalı 4 kata yükseldi. SÖZCÜ yalıyı gündeme getirince Kültür ve Turizm Bakanlığı devreye girdi.